Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Jongste kalveren bij elkaar in nieuwe stal (3)

Erik Smale bouwt een ‘nieuwe’ kalverstal en gebruikt veel tweedehands materiaal. Boerderij volgt de stalbouw. Dit is deel 3: het beton wordt gestort.

Bekijk ook deel 1 en deel 2 van deze fotoreportage.

Foto

 • Erik Smale (32) heeft in Joppe (Gld.) in maatschap met zijn ouders Jan (62) en Gerri (62) een veebedrijf met 160 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 120 hectare land (in gebruik). Hij laat een kalverstal bouwen met een ruim strohok en 16 eenlingboxen. Er is capaciteit voor 34 dieren tot 6 maanden oud. Nu staan de jongste kalveren nog verspreid over het erf. Geen ideale situatie. - Foto's: Ronald Hissink

  Erik Smale (32) heeft in Joppe (Gld.) in maatschap met zijn ouders Jan (62) en Gerri (62) een veebedrijf met 160 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 120 hectare land (in gebruik). Hij laat een kalverstal bouwen met een ruim strohok en 16 eenlingboxen. Er is capaciteit voor 34 dieren tot 6 maanden oud. Nu staan de jongste kalveren nog verspreid over het erf. Geen ideale situatie. - Foto's: Ronald Hissink

 • De bouw van de kalverstal liep 3 weken vertraging op door de vorstperiode van eind januari/begin februari. Het begon te vriezen toen de bekisting net klaar was. Maar na de vorst volgde dan toch de volgende stap in de bouw: het beton storten. Bouwbedrijf Klein Haar in Joppe was er 1 ochtend mee bezig. In totaal werd 40 kuub begon gestort.

  De bouw van de kalverstal liep 3 weken vertraging op door de vorstperiode van eind januari/begin februari. Het begon te vriezen toen de bekisting net klaar was. Maar na de vorst volgde dan toch de volgende stap in de bouw: het beton storten. Bouwbedrijf Klein Haar in Joppe was er 1 ochtend mee bezig. In totaal werd 40 kuub begon gestort.

 • Het beton storten begon om 7 uur ’s ochtends en na 3,5 uur was het werk klaar. Vier medewerkers waren er mee bezig. Na het storten lieten ze het beton een uur of 4 uitharden.

  Het beton storten begon om 7 uur ’s ochtends en na 3,5 uur was het werk klaar. Vier medewerkers waren er mee bezig. Na het storten lieten ze het beton een uur of 4 uitharden.

 • De cementwagen draait door. Er komt een nieuwe lading aan.

  De cementwagen draait door. Er komt een nieuwe lading aan.

 • Het beton storten ging vlot. Al vrij snel was nog maar een kwart van de bewapening in de kalverstal zichtbaar.

  Het beton storten ging vlot. Al vrij snel was nog maar een kwart van de bewapening in de kalverstal zichtbaar.

 • Een fraai detail van het beton storten, met de bewapening rechts. Op de achtergrond is de kraan te zien waaraan de betonleiding hangt.

  Een fraai detail van het beton storten, met de bewapening rechts. Op de achtergrond is de kraan te zien waaraan de betonleiding hangt.

 • De betonnen roosters boven de mestkelder. Rechts ervan bevinden zich de palen waaraan de voerbakken komen te hangen. De houten balken waren geplaatst om de palen waterpas te houden tijdens het betonstorten.

  De betonnen roosters boven de mestkelder. Rechts ervan bevinden zich de palen waaraan de voerbakken komen te hangen. De houten balken waren geplaatst om de palen waterpas te houden tijdens het betonstorten.

 • Al tijdens het storten, werd alles netjes afgevlakt. Op de stok zit een laser. Zo kan de dikte van het cement continu gecheckt worden. Ook is dan te zien of het afschot klopt.

  Al tijdens het storten, werd alles netjes afgevlakt. Op de stok zit een laser. Zo kan de dikte van het cement continu gecheckt worden. Ook is dan te zien of het afschot klopt.

 • Een overzicht van het fundament van de kalverstal. Het betonstorten gaat verder.

  Een overzicht van het fundament van de kalverstal. Het betonstorten gaat verder.

 • De laatste loodjes. Op de achtergrond is links de werktuigenberging en rechts de jongveestal van Smale te zien.

  De laatste loodjes. Op de achtergrond is links de werktuigenberging en rechts de jongveestal van Smale te zien.

 • Een mooi overzicht, bijna al het beton is gestort. Zowel rechtsvoor als linksachter steekt het beton ‘uit’. Rechtsvoor was dat praktisch, omdat het qua bekisting/betonplaat beter uitkwam. Linksachter had het ook een functie. Daar rijdt Smale straks met een verreiker in een bochtje de stal in en uit. Dat draaien doet hij liever op beton dan op straatwerk. Overigens is de volgorde in de stal als volgt, van onder naar boven: eenlingboxen, voergang, mestgang, strohok, iglo’s.

  Een mooi overzicht, bijna al het beton is gestort. Zowel rechtsvoor als linksachter steekt het beton ‘uit’. Rechtsvoor was dat praktisch, omdat het qua bekisting/betonplaat beter uitkwam. Linksachter had het ook een functie. Daar rijdt Smale straks met een verreiker in een bochtje de stal in en uit. Dat draaien doet hij liever op beton dan op straatwerk. Overigens is de volgorde in de stal als volgt, van onder naar boven: eenlingboxen, voergang, mestgang, strohok, iglo’s.

 • In de namiddag – tussen 3 en 5 uur – werd de betonvloer gevlinderd. Dat gebeurde met een groffe schijf voor een mooi stroef resultaat.

  In de namiddag – tussen 3 en 5 uur – werd de betonvloer gevlinderd. Dat gebeurde met een groffe schijf voor een mooi stroef resultaat.

 • Kabels voor elektra, internet en water komen allemaal samen in deze brede paal. Eromheen is beton gestort. De paal bevindt zich aan de rand van het voerhek van de kalveren, maar staat volgens Smale niet in de weg.

  Kabels voor elektra, internet en water komen allemaal samen in deze brede paal. Eromheen is beton gestort. De paal bevindt zich aan de rand van het voerhek van de kalveren, maar staat volgens Smale niet in de weg.

 • Twee medewerkers van het bouwbedrijf waren in de namiddag het beton aan het vlinderen.

  Twee medewerkers van het bouwbedrijf waren in de namiddag het beton aan het vlinderen.

 • De mestput is aan de voor- en achterkant 1 meter langer dan de stal. Op deze manier kan Smale straks vlot de mest er uitpompen. In totaal kan er in de kelder 40 kuub mest opgeslagen worden.

  De mestput is aan de voor- en achterkant 1 meter langer dan de stal. Op deze manier kan Smale straks vlot de mest er uitpompen. In totaal kan er in de kelder 40 kuub mest opgeslagen worden.

 • Vorig jaar is het circuit van het rondpompsysteem van de jongveestal uitgebreid naar de nieuwe kalverstal. Smale deed dit in eigen beheer. Hij koos voor waterbakken met vlottertjes; zelfdrinkers. De rvs-buis loopt door de nippel heen. In theorie kan zowel het water als de nippel niet bevriezen.

  Vorig jaar is het circuit van het rondpompsysteem van de jongveestal uitgebreid naar de nieuwe kalverstal. Smale deed dit in eigen beheer. Hij koos voor waterbakken met vlottertjes; zelfdrinkers. De rvs-buis loopt door de nippel heen. In theorie kan zowel het water als de nippel niet bevriezen.

 • De randen worden netjes afgewerkt. Hier is goed te zien dat de sleufwanden – net als straks ook de spanten – tweedehands zijn. De kalverstal is er niet minder degelijk om, maar de bouwkosten worden gedrukt. Overigens zijn de sleufwanden later nog wel met een hogedrukspuit schoongespoten.

  De randen worden netjes afgewerkt. Hier is goed te zien dat de sleufwanden – net als straks ook de spanten – tweedehands zijn. De kalverstal is er niet minder degelijk om, maar de bouwkosten worden gedrukt. Overigens zijn de sleufwanden later nog wel met een hogedrukspuit schoongespoten.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Een kraan waar de buis aan hangt waar de beton uitkomt ??? Dat noemen we een betonpomp Theo.

 • johan.vandegraaf

  mooi werk !

Of registreer je om te kunnen reageren.