1 cent meer betalen dan Arla voor eigen melk RundveeFoto

1 cent meer betalen dan Arla voor eigen melk

Malthe Holst heeft in Denemarken een veebedrijf met 400 melkkoeien. Het kocht een coöperatieve kaasmakerij en levert daarvoor als enige de melk die onder merk wordt afgezet.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De droge koeien zijn in een tweede stal gehuisvest.

De eigen kaaswinkel ligt niet ver van de Deense westkust en is zeer in trek bij toeristen. Het hele jaar noteert Holst goede verkopen, maar in de zomer haalt hij in goede weken omzetten van wel ¬  25.000.

De opslag achter de kaasmakerij waar Holst in totaal 260 ton kaas kan opslaan. Dat staat gelijk aan een halfjaarproductie.

De afzet. De kaas gaat naar 2 supermarkten (70%), de groothandel (15%) en de eigen winkel naast de kaasmakerij (10%). De laatste 5% wordt met een bestelbus in de regio rondgebracht. Dat is niet erg efficiënt, maar wel goed voor de zichtbaarheid en herkenbaarheid.

Vaste prik in de kaasmakerij. Een medewerker neemt altijd een proefmonster van een serie kazen en schrijft een rapportcijfer en beoordeling op in het boek links.

Holst merkt dat biologisch voor kaasproductie een veel kleiner rol speelt dan bij andere zuivel. Voor de Deense consument is bio-kaas geen noodzaak. Zulke kazen maakt Holst dan ook niet. De gok is te groot. Een bio-keten zou veel duurder of misschien zelfs te duur worden.

Van de melk worden voor 99% eigen, smakelijke kazen geproduceerd. Van die laatste procent wordt kefir-yoghurt gemaakt; een nichemarkt.

Dit is die kaasfabriek. Oorspronkelijk van 1890. Holst levert sinds 2011 exclusief alle melk. De melkprijs bepaalt hij jaarlijks met zijn compagnon waarmee hij de kaasmakerij bezit. Het streven is 1 cent meer dan Arla. Alleen bij extreme prijsontwikkelingen wordt die prijs vaker bijgesteld.

De RMO-wagen staat geparkeerd naast één van de loodsen. Holst is producent en verwerker tegelijk en heeft dus zijn eigen RMO nodig. Elke 2 dagen wordt er 25.000 liter melk van het bedrijf in Vrå naar de kaasmakerij in Ingstrup gebracht.

Voor het tanklokaal bij de ligboxenstal staat deze nieuwe melktank met 50.000 liter capaciteit. Binnen staat een oude melktank. Daar kan 5.000 liter in.

Een van de grondstoffenloodsen op het erf. Holst teelt onder meer 120 hectare tarwe, gerst en koolzaad. Dat laatste gewas is gunstig qua rotatie en helpt tegen ziekes. Daarnaast teelt Holst 110 hectare mais en 85 hectare zetmeelaardappelen.

Het strohok bevindt zich aan de zijkant van de ligboxenstal. Ook hier geldt: degelijk en functioneel.

Het transport van en naar de biogasinstallatie hoeft Holst niet te betalen. Dat zit bij de overeenkomst in. Maar er liggen kansen. Door flinke subsidies komen er steeds meer biogasinstallaties bij. Er zijn er al 7 in een straal van 10 kilometer. Als Holst straks zelf het transport via pijpleidingen zou regelen of andere brandstoffen als mais of suikerbieten zou leveren, kan hij geld vragen.

De koeien produceren jaarlijks 15.000 tot 16.000 kuub mest per jaar. Daarvan kan Holst 11.000 kuub op het eigen erf opslaan. Alle mest gaat naar een biogasinstallatie in de buurt en komt bewerkt terug. Holst kan alle mest op eigen land kwijt.

In de boxen liggen de koeien op rubber matten met zaagsel. Die matrassen zijn ook 22 jaar oud en nagenoeg op. Ze zijn versleten en worden op termijn vervangen door eenzelfde soort matrassen. Voor de boxen ligt een gewone roostervloer.

Veel personeel is ook nodig, want de koeien worden 3 keer per dag gemolken. Hier is te zien dat de dieren in de 2x19 op een rubber vloer lopen. Zo hebben ze meer grip.

Holst werkt met 8 bedrijfsmedewerkers uit Oekraïne. Dagelijks staan er 5 in de eveneens 22 jaar oude 2x19-melkstal. De melkproductie steeg tussen 2016 en 2019 fors, van 10.400 tot 12.800 kg per jaar. Personeel is overigens de grootste uitdaging in Denemarken, stelt Holst. Denen willen niet en Oost-Europeanen moet je steeds zwaarder betalen."

De kostprijs van Holst is relatief laag. Inclusief bankschuld is die 30 cent (exclusief is dat 2 cent minder). Duurste kostgangers zijn voer (13 cent), jongvee (6 cent) en personeel (6 cent). Dat laatste is uiteraard logisch in een 22 jaar oude en niet optimaal efficiënte stal. Personeel is relatief duur, maar Holst zit wel bij de 25% beste melkers in Denemarken.

De sleutel tot succes? Goed management, maar vooral routine, routine en nog eens routine. In alles wat bedrijfsmedewerkers in de stal doen. Met consequente regels en controles die voor iedereen gelden. Met een helder plan dat op details klopt, boekt Holst de meeste vooruitgang.

Holst focust steeds meer op beter voer. Hij scant en analyseert voer realtime tijdens het mixen en corrigeert indien nodig. Het doel: een constant product. Dat lukt goed. Daarnaast probeert Holst de veestapel constant te verbeteren door scherp te zijn op inseminaties.

De bedrijfsgebouwen zijn 22 jaar oud. Ze zijn groot en degelijk, maar sober. In principe verre van ideaal; staruimtes zijn beperkt en looplijnen zijn niet efficiënt. Toch boekt Holst vooral door te hameren op routine zeer goede resultaten in de stal. Zo nam de melkproductie in de laatste 3 jaar een enorme vlucht.

Rechts van het melkveebedrijf bevindt zich een fraaie, grote binnenplaats. Omringd door de witte, opnieuw opgebouwde kloostergebouwen.

De oprijlaan naar het melkveebedrijf van Holst. De locatie is zeer fraai, pal naast een eeuwenoude kerk en klooster. De gebouwen zijn oorsponkelijk van 1150, maar zijn meerdere keren (deels) door brand verwoest. De familie Holst heeft het sinds 1932 in eigendom.

Een overzicht van het melkveebedrijf van Holst. Hier geen hypermoderne gebouwen, hightech melkstal of optimaal koeverkeer. Bijna alle bedrijfsgebouwen zijn 22 jaar oud. Degelijk, recht-toe-recht-aan en zonder tierelantijntjes.

Malthe Holst (36) heeft in het Deense Vrå in Noord-Jutland een veebedrijf met 400 melkkoeien, 450 stuks jongvee en 450 hectare land. Alle melk gaat naar een eigen kaasmakerij in het nabijgelegen Ingstrup. Voor de kaas heeft hij een goedlopende afzet, voor de melk streeft hij ernaar om 1 cent meer te betalen dan Deense reus Arla.

Beheer
WP Admin