Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

Met nieuwe robot naar 700.000 kilo melk

Dirk en Myrèse van Zadelhoff in Steenderen (Gld.) vervingen hun open tandem-melkstal (2x3) voor een nieuwe GEA DairyRobot R9500. Ze ambiëren geen grotere melkveestapel, maar streven productiestijging en betere resultaten na.

Foto

 • Dirk (49) en Myrèse (46) van Zadelhoff hebben in het Gelderse Steenderen een melkveebedrijf met 70 melk- en kalfkoeien en 30 stuks jongvee. Ze bewerken 34 hectare, waarvan 27,5 hectare in eigendom. Myrèse van Zadelhoff werkt 28 uur per week buiten de deur. Foto’s: Theo Galama.

  Dirk (49) en Myrèse (46) van Zadelhoff hebben in het Gelderse Steenderen een melkveebedrijf met 70 melk- en kalfkoeien en 30 stuks jongvee. Ze bewerken 34 hectare, waarvan 27,5 hectare in eigendom. Myrèse van Zadelhoff werkt 28 uur per week buiten de deur. Foto’s: Theo Galama.

 • Luchtfoto van het bedrijf. De bestaande ligboxenstal werd in 2016 verlengd, met het oog op het inpassen van een nieuwe melkstal of een of meerdere robots. “We hebben uiteindelijk voor een nieuwe robot gekozen. Met de huidige wet- en regelgeving zag ik een verdere uitbreiding niet snel gebeuren. Een melkrobot zorgt daarbij voor veel arbeidsgemak”, aldus Dirk van Zadelhoff.

  Luchtfoto van het bedrijf. De bestaande ligboxenstal werd in 2016 verlengd, met het oog op het inpassen van een nieuwe melkstal of een of meerdere robots. “We hebben uiteindelijk voor een nieuwe robot gekozen. Met de huidige wet- en regelgeving zag ik een verdere uitbreiding niet snel gebeuren. Een melkrobot zorgt daarbij voor veel arbeidsgemak”, aldus Dirk van Zadelhoff.

 • Dit is het staldeel dat in 2016 werd bijgebouwd. Hierin is de nieuwe melkrobot geplaatst.

  Dit is het staldeel dat in 2016 werd bijgebouwd. Hierin is de nieuwe melkrobot geplaatst.

 • De melkveehouders kozen voor deze GEA DairyRobot R9500. “We zaten al bij een GEA-dealer en konden onze platenkoeler gewoon blijven gebruiken. Het gevoel bij deze robot was bovendien goed toen we de machine op verschillende bedrijven aan het werk zagen”, vertelt Van Zadelhoff, die op 17 september overstapte op robotmelken.

  De melkveehouders kozen voor deze GEA DairyRobot R9500. “We zaten al bij een GEA-dealer en konden onze platenkoeler gewoon blijven gebruiken. Het gevoel bij deze robot was bovendien goed toen we de machine op verschillende bedrijven aan het werk zagen”, vertelt Van Zadelhoff, die op 17 september overstapte op robotmelken.

 • De nieuwe robot vervangt deze 2x3 open tandem-melkstal. “De capaciteit was niet meer toereikend. Ik was iedere keer zo’n 2 uur aan het melken. Met bijbehorende werkzaamheden was ik in m’n eentje in totaal 3 uur en 15 minuten bezig.”

  De nieuwe robot vervangt deze 2x3 open tandem-melkstal. “De capaciteit was niet meer toereikend. Ik was iedere keer zo’n 2 uur aan het melken. Met bijbehorende werkzaamheden was ik in m’n eentje in totaal 3 uur en 15 minuten bezig.”

 • Van Zadelhoff liet een put maken, zodat hij eventueel gemakkelijk kan helpen met het onder hangen van de melkstellen. In de stal lopen enkele koeien met de voorspenen dicht tegen elkaar. Die kan hij zo snel even helpen. “Bij de nieuwmelkte koeien kan ik bovendien gemakkelijk de orbeseal eruit trekken.”

  Van Zadelhoff liet een put maken, zodat hij eventueel gemakkelijk kan helpen met het onder hangen van de melkstellen. In de stal lopen enkele koeien met de voorspenen dicht tegen elkaar. Die kan hij zo snel even helpen. “Bij de nieuwmelkte koeien kan ik bovendien gemakkelijk de orbeseal eruit trekken.”

 • De melkveestapel van Van Zadelhoff bevat momenteel veel oudmelkte koeien. Het aantal melkingen per dag is nu 2,5. Dat moet zeker naar 2,8, aldus de melkveehouder.

  De melkveestapel van Van Zadelhoff bevat momenteel veel oudmelkte koeien. Het aantal melkingen per dag is nu 2,5. Dat moet zeker naar 2,8, aldus de melkveehouder.

 • Dit is de zogenoemde split entry, waar Van Zadelhoff 7 koeien kan vastzetten voor een robotgang. “Ik moet ’s ochtends standaard 2 hardleerse dames ophalen en richting de robotbox sturen”, zo zegt hij.

  Dit is de zogenoemde split entry, waar Van Zadelhoff 7 koeien kan vastzetten voor een robotgang. “Ik moet ’s ochtends standaard 2 hardleerse dames ophalen en richting de robotbox sturen”, zo zegt hij.

 • Separeren gaat eenvoudig via de robot. Van Zadelhoff heeft een separatieruimte met 3 ligboxen voor tochtige koeien en een ruim strohok voor tochtige koeien. “De oude melkstal moet nog worden gesloopt. Daar wil ik een afkalfhok maken.”

  Separeren gaat eenvoudig via de robot. Van Zadelhoff heeft een separatieruimte met 3 ligboxen voor tochtige koeien en een ruim strohok voor tochtige koeien. “De oude melkstal moet nog worden gesloopt. Daar wil ik een afkalfhok maken.”

 • De inpassing van de melkrobot ging gepaard met de nodige aanpassingen in de 2+3-ligboxenstal. De melkveehouder koos voor een nieuwe veiligheidsvoerhek, verbreedde de ligboxen naar 1,15 meter en richtte de boxen in met koematrassen. Ook het staldeel voor droge koeien en jongvee werd aangepast. “De inpassing van de robot en deze aanpassingen kostten zo’n € 150.000”, aldus Van Zadelhoff. In 2016 investeerde hij eerder € 90.000 voor het verlengen van de stal.

  De inpassing van de melkrobot ging gepaard met de nodige aanpassingen in de 2+3-ligboxenstal. De melkveehouder koos voor een nieuwe veiligheidsvoerhek, verbreedde de ligboxen naar 1,15 meter en richtte de boxen in met koematrassen. Ook het staldeel voor droge koeien en jongvee werd aangepast. “De inpassing van de robot en deze aanpassingen kostten zo’n € 150.000”, aldus Van Zadelhoff. In 2016 investeerde hij eerder € 90.000 voor het verlengen van de stal.

 • De eerste ervaringen met de nieuwe melkrobot zijn positief. Van Zadelhoff: “De robot zorgt voor arbeidsverlichting en –gemak en maakt me bovendien een stuk flexibeler. We hebben nog geen mastitisgeval gehad.” Het celgetal schommelt al jaren tussen 100 en 120.

  De eerste ervaringen met de nieuwe melkrobot zijn positief. Van Zadelhoff: “De robot zorgt voor arbeidsverlichting en –gemak en maakt me bovendien een stuk flexibeler. We hebben nog geen mastitisgeval gehad.” Het celgetal schommelt al jaren tussen 100 en 120.

 • De overstap op robotmelken ging volgens de melkveehouder gepaard met veel rust. Dat heeft volgens hem ook voor een groot deel te maken met de oude melkstal, waarin de koeien al gewend waren om tijdens het melken vast te staan in een box.

  De overstap op robotmelken ging volgens de melkveehouder gepaard met veel rust. Dat heeft volgens hem ook voor een groot deel te maken met de oude melkstal, waarin de koeien al gewend waren om tijdens het melken vast te staan in een box.

 • Het rollendjaargemiddelde is 9.500 liter, met 4,47% vet en 3,60% eiwit. Van Zadelhoff streeft naar een productie van 10.000 liter. “We willen met deze robot 700.000 kilo melk produceren. Dat is een uitdaging, zeker als we robotmelken volgend jaar gaan combineren met weidegang.”

  Het rollendjaargemiddelde is 9.500 liter, met 4,47% vet en 3,60% eiwit. Van Zadelhoff streeft naar een productie van 10.000 liter. “We willen met deze robot 700.000 kilo melk produceren. Dat is een uitdaging, zeker als we robotmelken volgend jaar gaan combineren met weidegang.”

 • De melkveehouder liet zijn koeien dit jaar al vroeg in april naar buiten gaan. Zo kon hij de koeien rustig aan de robot laten wennen en kwam hij niet met zijn weidedagen in de knoei. “Vroeg weiden beviel me goed. Tijdens de warme en droge periode kon ik zo ook minder weiden. Voorheen deden we de koeien pas na de eerste snede naar buiten.”

  De melkveehouder liet zijn koeien dit jaar al vroeg in april naar buiten gaan. Zo kon hij de koeien rustig aan de robot laten wennen en kwam hij niet met zijn weidedagen in de knoei. “Vroeg weiden beviel me goed. Tijdens de warme en droge periode kon ik zo ook minder weiden. Voorheen deden we de koeien pas na de eerste snede naar buiten.”

 • Na de verbouwing en de overstap op rotobmelken heeft Van Zadelhoff zich nog niet verdiept in het combineren van robotmelken met weidegang. “De focus lag op de robot. Ik zet in het voorjaar de deur open en dan kijken we wel hoe het gaat.”

  Na de verbouwing en de overstap op rotobmelken heeft Van Zadelhoff zich nog niet verdiept in het combineren van robotmelken met weidegang. “De focus lag op de robot. Ik zet in het voorjaar de deur open en dan kijken we wel hoe het gaat.”

 • Het rantsoen bestaat uit gras, mais, geplette gerst, bierbostel, perspulp en sojaraap. De koeien krijgen 2 soorten krachtvoer bij de robot gevoerd. Het gaat om maximaal 7 kilo per koe per dag. Het aandeel krachtvoer per 100 kilo melk is 19 kilo.

  Het rantsoen bestaat uit gras, mais, geplette gerst, bierbostel, perspulp en sojaraap. De koeien krijgen 2 soorten krachtvoer bij de robot gevoerd. Het gaat om maximaal 7 kilo per koe per dag. Het aandeel krachtvoer per 100 kilo melk is 19 kilo.

 • De tussenkalftijd op het bedrijf is 390 dagen. Het vervangingspercentage is 25%.

  De tussenkalftijd op het bedrijf is 390 dagen. Het vervangingspercentage is 25%.

 • Van Zadelhoff zoekt het niet in verdere groei van zijn melkveestapel. Hij wil de productie omhoog stuwen en ziet kansen om verder te optimaliseren. Met behulp van Genomics wil hij strenger selecteren, om zijn veestapel te verbeteren.

  Van Zadelhoff zoekt het niet in verdere groei van zijn melkveestapel. Hij wil de productie omhoog stuwen en ziet kansen om verder te optimaliseren. Met behulp van Genomics wil hij strenger selecteren, om zijn veestapel te verbeteren.

 • De melkveehouder werkt deels samen met een van zijn buurmannen, die een bedrijf van vergelijkbare omvang heeft. “We hebben samen een dubbele hark en een kiepwagen. Daarnaast helpen we elkaar standaard met het maaien, harken en schudden van de eerste snede gras.”

  De melkveehouder werkt deels samen met een van zijn buurmannen, die een bedrijf van vergelijkbare omvang heeft. “We hebben samen een dubbele hark en een kiepwagen. Daarnaast helpen we elkaar standaard met het maaien, harken en schudden van de eerste snede gras.”

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Succes, mooi bedrijf!

 • ,

  Koeien handmatig aansluiten moet je echt niet willen met een robot. En die paar koeien met te nauwe voorspenen zijn nu in de handel ook nog iets waard.

 • Succes, ziet er goed uit!

 • .

  Handmatig aansluiten moet je echt wel willen met een robot. Tussen de achterbenen door kan je perfect bij het uier, zonder getrapt te kunnen worden door de koe.
  Na een enkele keer een koe handmatig aangesloten te hebben pakt de robot het snel weer op. Een koe opruimen kan altijd nog.

Of registreer je om te kunnen reageren.