Rundveehouderij

Foto & video

Ideaal stalklimaat, W5-vloer te glad

Het melkveebedrijf van familie Warmelink werd begin 2017 verplaatst van Stegeren (Overijssel) naar Rheezerveen. Op de nieuwe locatie staat een serrestal voor 198 melkkoeien. Boerderij ging opnieuw langs.

Bekijk ook de video van de serrestal.

Foto

 • Berend Jan (72) en Arjan (42) Warmelink in Rheezerveen (Ov.) staan in de nu 2,5 jaar oude serrestal. Arjan vormt samen met zijn broer Rudi (38) de maatschap. Die heeft 175 melkkoeien en 94 hectare land. Daarmee staat de stal nu voor 90% vol.

  Berend Jan (72) en Arjan (42) Warmelink in Rheezerveen (Ov.) staan in de nu 2,5 jaar oude serrestal. Arjan vormt samen met zijn broer Rudi (38) de maatschap. Die heeft 175 melkkoeien en 94 hectare land. Daarmee staat de stal nu voor 90% vol.

 • Een overzicht van de nieuwe locatie, midden in een LOG-gebied. De vijf bogen van de serrestal, die plaats biedt aan 198 melkkoeien, zijn goed zichtbaar. Linksboven bevindt zich de machineloods. Hier zijn ook de kalveren in iglo’s gehuisvest.

  Een overzicht van de nieuwe locatie, midden in een LOG-gebied. De vijf bogen van de serrestal, die plaats biedt aan 198 melkkoeien, zijn goed zichtbaar. Linksboven bevindt zich de machineloods. Hier zijn ook de kalveren in iglo’s gehuisvest.

 • Berend Jan Warmelink schuift het voer in de serrestal aan. Fosfaat raakte ook dit bedrijf. In het begin stond de stal voor een derde leeg. Om de stal toch snel vol te krijgen, kocht Warmelink 54 koeien met fosfaatrechten. Dat kostte hem zo’n €400.000.

  Berend Jan Warmelink schuift het voer in de serrestal aan. Fosfaat raakte ook dit bedrijf. In het begin stond de stal voor een derde leeg. Om de stal toch snel vol te krijgen, kocht Warmelink 54 koeien met fosfaatrechten. Dat kostte hem zo’n €400.000.

 • Warmelink had op peildatum 2 juli 2015 slechts 135 melkkoeien. Onder meer doordat de bedrijfsverplaatsing veel vertraging opliep. Er loopt daarom nu een procedure bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De berekende schade en eis, uitgesmeerd over meerdere jaren, is de genoemde €400.000. Warmelink had een disproportioneel nadeel vanwege de vertraging en het al gemaakte bedrijfsplan.

  Warmelink had op peildatum 2 juli 2015 slechts 135 melkkoeien. Onder meer doordat de bedrijfsverplaatsing veel vertraging opliep. Er loopt daarom nu een procedure bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De berekende schade en eis, uitgesmeerd over meerdere jaren, is de genoemde €400.000. Warmelink had een disproportioneel nadeel vanwege de vertraging en het al gemaakte bedrijfsplan.

 • De serrestal zelf bevalt Warmelink erg goed. Er is veel ruimte, licht en ventilatie. De gordijnen kunnen maar liefst 5,5 meter open. Warmelink merkt het vooral aan de jaarmelkproductie. Die groeide van 8.000 tot 9.300 kilo. Hij noteert 4,50% vet en een forse 3,78% aan eiwit. Het celgetal daalde van 175 naar 140.

  De serrestal zelf bevalt Warmelink erg goed. Er is veel ruimte, licht en ventilatie. De gordijnen kunnen maar liefst 5,5 meter open. Warmelink merkt het vooral aan de jaarmelkproductie. Die groeide van 8.000 tot 9.300 kilo. Hij noteert 4,50% vet en een forse 3,78% aan eiwit. Het celgetal daalde van 175 naar 140.

 • Hier is goed te zien hoe licht het in de serrestal is. Het klimaat is prettig en de ammoniakgeur is beperkt. In de stal is het koeverkeer vrij. Met alle ligboxen voor de melkrobots/3-wegselectiepoort en alle separatieruimtes erachter. Automatisering speelt een grote rol.

  Hier is goed te zien hoe licht het in de serrestal is. Het klimaat is prettig en de ammoniakgeur is beperkt. In de stal is het koeverkeer vrij. Met alle ligboxen voor de melkrobots/3-wegselectiepoort en alle separatieruimtes erachter. Automatisering speelt een grote rol.

 • In de stal hangen acht grote ventilatoren. In hete periodes bewijst de meerwaarde van de serrestal zich pas echt, stelt Warmelink. Dan koelt het ’s nachts flink af en blazen ventilatoren de lucht goed door de stal. Tijdens de extreme zomerhitte was het pittig. De maximale dip in dagmelkproductie was toen 2,5 liter. Die dip hield een week aan.

  In de stal hangen acht grote ventilatoren. In hete periodes bewijst de meerwaarde van de serrestal zich pas echt, stelt Warmelink. Dan koelt het ’s nachts flink af en blazen ventilatoren de lucht goed door de stal. Tijdens de extreme zomerhitte was het pittig. De maximale dip in dagmelkproductie was toen 2,5 liter. Die dip hield een week aan.

 • Warmelink wilde een dichte vloer. Een kelder vond hij risicovol, omdat onder emissiearme roostervloeren soms gasexplosies zijn geweest. Ook is een kelder qua stalbouw veel duurder. Warmelink had het liefst een gietasfalt vloer gewild, maar dat kon niet, omdat hiervoor in een serrestal geen officiële meting bestond. De keuze viel daarom op een W5-vloer.

  Warmelink wilde een dichte vloer. Een kelder vond hij risicovol, omdat onder emissiearme roostervloeren soms gasexplosies zijn geweest. Ook is een kelder qua stalbouw veel duurder. Warmelink had het liefst een gietasfalt vloer gewild, maar dat kon niet, omdat hiervoor in een serrestal geen officiële meting bestond. De keuze viel daarom op een W5-vloer.

 • De koeien lopen goed op de W5-vloer die €75 per m² kostte. Het aantal klauwproblemen is ook verminderd. Warmelink vindt wel dat de vloer te snel glad wordt. Koeien glijden vaker uit. In een geval kostte hem dat een koe. De vloer zal daarom op termijn opgeruwd worden.

  De koeien lopen goed op de W5-vloer die €75 per m² kostte. Het aantal klauwproblemen is ook verminderd. Warmelink vindt wel dat de vloer te snel glad wordt. Koeien glijden vaker uit. In een geval kostte hem dat een koe. De vloer zal daarom op termijn opgeruwd worden.

 • De ironie is dat de vloer qua ammoniakuitstoot geweldig is, maar qua dierenwelzijn niet optimaal, aldus Warmelink. Mestschuiven houden de vloer schoon. De veehouder is er tevreden over. “Het is een goed, robuust systeem. De schuiven doen het altijd.”

  De ironie is dat de vloer qua ammoniakuitstoot geweldig is, maar qua dierenwelzijn niet optimaal, aldus Warmelink. Mestschuiven houden de vloer schoon. De veehouder is er tevreden over. “Het is een goed, robuust systeem. De schuiven doen het altijd.”

 • De mest komt bij vier van deze mestafstorten terecht. Daar wordt de mest overgepompt. Warmelink kan op het erf in totaal 5.500 kuub mest opslaan.

  De mest komt bij vier van deze mestafstorten terecht. Daar wordt de mest overgepompt. Warmelink kan op het erf in totaal 5.500 kuub mest opslaan.

 • De koeien liggen op matrassen met zaagsel. Een keuze uit arbeidsgemak. Diepstrooisel was om die reden geen optie. De boxen zijn met 1,20 meter ruim. De koeien liggen prima, maar royaal, waardoor ze soms in de box mesten.

  De koeien liggen op matrassen met zaagsel. Een keuze uit arbeidsgemak. Diepstrooisel was om die reden geen optie. De boxen zijn met 1,20 meter ruim. De koeien liggen prima, maar royaal, waardoor ze soms in de box mesten.

 • Een aanpassing: Warmelink monteerde een keerbuis tussen de boxen in. In de praktijk gebeurde het soms dat de koeien er aan de andere kant weer uitstapten. Dat is nu onmogelijk.

  Een aanpassing: Warmelink monteerde een keerbuis tussen de boxen in. In de praktijk gebeurde het soms dat de koeien er aan de andere kant weer uitstapten. Dat is nu onmogelijk.

 • De drie melkrobots bevinden zich achter de ligboxen. De robots bevallen Warmelink erg goed. Het arbeidsgemak is groot en sinds januari noteerde hij pas vier kleine storingen. Het aantal melkingen gaat sinds 2017 gestaag iets omhoog. Nu zijn het er 2,8 per dag.

  De drie melkrobots bevinden zich achter de ligboxen. De robots bevallen Warmelink erg goed. Het arbeidsgemak is groot en sinds januari noteerde hij pas vier kleine storingen. Het aantal melkingen gaat sinds 2017 gestaag iets omhoog. Nu zijn het er 2,8 per dag.

 • Achter de robots bevindt zich een 3-wegselectiepoort. Warmelink zette in deze stal sterk in op automatisering. Dat had een prijskaartje. Ondanks het kelderloos bouwen, kostte de stal €5.000 per koeplaats. Maar Warmelink zou het niet anders willen.

  Achter de robots bevindt zich een 3-wegselectiepoort. Warmelink zette in deze stal sterk in op automatisering. Dat had een prijskaartje. Ondanks het kelderloos bouwen, kostte de stal €5.000 per koeplaats. Maar Warmelink zou het niet anders willen.

 • Alle separatieruimtes bevinden zich achter de melkrobots. Dit is het ruime strohok met capaciteit voor tien koeien. Er is ook nog een behandelruimte met zeven boxen en ruimte voor vijftien dieren en een hok voor droogstaande koeien (zeven dieren).

  Alle separatieruimtes bevinden zich achter de melkrobots. Dit is het ruime strohok met capaciteit voor tien koeien. Er is ook nog een behandelruimte met zeven boxen en ruimte voor vijftien dieren en een hok voor droogstaande koeien (zeven dieren).

 • Het koeverkeer is vrij en goed doordacht. Voor de robots is een klein pleintje gemaakt. Hier staan de koeien in de ‘wachtruimte’ op een lichte verhoging.

  Het koeverkeer is vrij en goed doordacht. Voor de robots is een klein pleintje gemaakt. Hier staan de koeien in de ‘wachtruimte’ op een lichte verhoging.

 • In een bijgebouw parallel aan de serrestal bevindt zich de technische ruimte. Hier is plek voor een vacuümpomp, een compressor, een waterpompinstallatie en een warmteterugwinsysteem.

  In een bijgebouw parallel aan de serrestal bevindt zich de technische ruimte. Hier is plek voor een vacuümpomp, een compressor, een waterpompinstallatie en een warmteterugwinsysteem.

 • In de stal is ruimte gereserveerd voor meerdere krachtvoerboxen.

  In de stal is ruimte gereserveerd voor meerdere krachtvoerboxen.

 • In de nok van de stal hangen blauwe lampen. Warmelink koos hiervoor zodat koeien in de winter langer wakker blijven, net als in de zomer. Tussen beide seizoenen zit immers veel lichtverschil. De blauwe lampen moeten melatonine tegengaan. Over het effect kan Warmelink nu nog niet veel zeggen.

  In de nok van de stal hangen blauwe lampen. Warmelink koos hiervoor zodat koeien in de winter langer wakker blijven, net als in de zomer. Tussen beide seizoenen zit immers veel lichtverschil. De blauwe lampen moeten melatonine tegengaan. Over het effect kan Warmelink nu nog niet veel zeggen.

 • De tweede stal op het erf is een kalverstal/machineloods. De jonge dieren staan hier in iglo’s, het zeil kan helemaal dicht.

  De tweede stal op het erf is een kalverstal/machineloods. De jonge dieren staan hier in iglo’s, het zeil kan helemaal dicht.

 • Aan de andere kant van de muur bevinden zich de machines en trekkers.

  Aan de andere kant van de muur bevinden zich de machines en trekkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.