Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Stal met veel overzicht en brede ‘snelwegen’

Maatschap Groot Zevert-Everink liet deze zomer een stal voor 1.200 blankvleeskalveren bouwen. Onder meer met ‘pluimveeventilatie’ en rubber vloer.

Foto

 • Casper Groot Zevert (38), zijn vrouw Moniek (33) en ouders Martien (68) en José (68) staan voor de afgelopen zomer in gebruik genomen blankvleeskalverstal in Lievelde (Gld.). De maatschap – Casper en zijn ouders – heeft nog een tweede locatie (rosés) in Beltrum (Gld.) en 13 hectare land. - Foto's: Hans Prinsen

  Casper Groot Zevert (38), zijn vrouw Moniek (33) en ouders Martien (68) en José (68) staan voor de afgelopen zomer in gebruik genomen blankvleeskalverstal in Lievelde (Gld.). De maatschap – Casper en zijn ouders – heeft nog een tweede locatie (rosés) in Beltrum (Gld.) en 13 hectare land. - Foto's: Hans Prinsen

 • Een fraai overzicht van de 15 juli in gebruik genomen kalverstal met capaciteit voor 1.200 blankvleeskalveren. De mais die tijdens de reportage nog niet gehakseld was, wordt gebruikt voor de 620 rosékalveren in Beltrum.

  Een fraai overzicht van de 15 juli in gebruik genomen kalverstal met capaciteit voor 1.200 blankvleeskalveren. De mais die tijdens de reportage nog niet gehakseld was, wordt gebruikt voor de 620 rosékalveren in Beltrum.

 • De Maatlat-kalverstal is opvallend licht en relatief lang. Groot Zevert koos voor een lengte-opstelling met 3 voergangen. Tijdens de bouw stonden snelheid van werken, korte looplijnen, overzicht, ventilatie en dierenwelzijn centraal. Onder de stal kan 3.000 kuub mest opgeslagen worden. Daarmee kan Groot Zevert plusminus 1 jaar vooruit.

  De Maatlat-kalverstal is opvallend licht en relatief lang. Groot Zevert koos voor een lengte-opstelling met 3 voergangen. Tijdens de bouw stonden snelheid van werken, korte looplijnen, overzicht, ventilatie en dierenwelzijn centraal. Onder de stal kan 3.000 kuub mest opgeslagen worden. Daarmee kan Groot Zevert plusminus 1 jaar vooruit.

 • Een voorbeeld van dierenwelzijn: rubber op de houten vloer in de kalverhokken. In de hokken – het zijn er in totaal 120 – hebben de kalveren 1,8 m² ruimte per dier. Groot Zevert reserveerde centraal in de stal ook nog ruimte voor een ziekenboeg.

  Een voorbeeld van dierenwelzijn: rubber op de houten vloer in de kalverhokken. In de hokken – het zijn er in totaal 120 – hebben de kalveren 1,8 m² ruimte per dier. Groot Zevert reserveerde centraal in de stal ook nog ruimte voor een ziekenboeg.

 • Groot Zevert verwacht veel van het rubber op de vloer. Hij merkte de eerste ronde al dat kalveren er brandschoon op blijven. Door een bolling in het rubber loopt urine direct weg. Echte welzijnsvoordelen zijn nu nog niet aan te geven, maar kalveren liggen meer gespreid in hun hok. Het klimaat blijkt optimaler. Al ligt dat ook aan de nieuwe ventilatie.

  Groot Zevert verwacht veel van het rubber op de vloer. Hij merkte de eerste ronde al dat kalveren er brandschoon op blijven. Door een bolling in het rubber loopt urine direct weg. Echte welzijnsvoordelen zijn nu nog niet aan te geven, maar kalveren liggen meer gespreid in hun hok. Het klimaat blijkt optimaler. Al ligt dat ook aan de nieuwe ventilatie.

 • Het rubber ligt op een houten roostervloer. Groot Zevert verwacht dat die houten roosters langer meegaan. De welzijnsvloer had wel een prijskaartje, maar 40% was gesubsidieerd.

  Het rubber ligt op een houten roostervloer. Groot Zevert verwacht dat die houten roosters langer meegaan. De welzijnsvloer had wel een prijskaartje, maar 40% was gesubsidieerd.

 • Concrete resultaten kan Groot Zevert in dit stadium uiteraard nog niet overleggen. Hij hoopt dat de welzijnsvloer in combinatie met de ‘pluimveeventilatie’ straks 30 tot 40 gram extra daggroei geeft. Nu noteert hij een gemiddelde groei van 1.000 gram per dag.

  Concrete resultaten kan Groot Zevert in dit stadium uiteraard nog niet overleggen. Hij hoopt dat de welzijnsvloer in combinatie met de ‘pluimveeventilatie’ straks 30 tot 40 gram extra daggroei geeft. Nu noteert hij een gemiddelde groei van 1.000 gram per dag.

 • Dit is dat pluimveesysteem: gelijkdrukventilatie met recirculatie. In de nok zitten 17 kokers van 90 centimeter doorsnede. Verse lucht komt via ventilatoren binnen en kleppen smoren die lucht. Door middel van recirculatie wordt de lucht vervolgens gemengd met warme stallucht.

  Dit is dat pluimveesysteem: gelijkdrukventilatie met recirculatie. In de nok zitten 17 kokers van 90 centimeter doorsnede. Verse lucht komt via ventilatoren binnen en kleppen smoren die lucht. Door middel van recirculatie wordt de lucht vervolgens gemengd met warme stallucht.

 • Het grote voordeel: er is zo geen koudeval. Voor Groot Zevert was dit de beste keuze. Voergangventilatie was geen optie in een lange stal als deze en een dwarsopstelling wilde hij niet. Dit systeem was wel 5% duurder dan voergangventilatie.

  Het grote voordeel: er is zo geen koudeval. Voor Groot Zevert was dit de beste keuze. Voergangventilatie was geen optie in een lange stal als deze en een dwarsopstelling wilde hij niet. Dit systeem was wel 5% duurder dan voergangventilatie.

 • Groot Zevert werd afgelopen zomer tijdens de hittegolf wel flink op de proef gesteld. Het finetunen van het pluimveeventilatiesysteem krijgt hij echter steeds beter onder de knie. Leverancier Veko Woudenberg kan bovendien van afstand inloggen en meekijken.

  Groot Zevert werd afgelopen zomer tijdens de hittegolf wel flink op de proef gesteld. Het finetunen van het pluimveeventilatiesysteem krijgt hij echter steeds beter onder de knie. Leverancier Veko Woudenberg kan bovendien van afstand inloggen en meekijken.

 • De voerkeuken bevindt zich voorin de kalverstal. De kalveren krijgen 70% wei, 15% melkpoeder en 15% vloeibaar vet. De melk wordt automatisch aangemaakt, de temperatuur is dan 44 graden Celsius.

  De voerkeuken bevindt zich voorin de kalverstal. De kalveren krijgen 70% wei, 15% melkpoeder en 15% vloeibaar vet. De melk wordt automatisch aangemaakt, de temperatuur is dan 44 graden Celsius.

 • De melk wordt via leidingen door de stal gepompt en komt bij 3 centrale aftappunten terecht. Hier tapt Groot Zevert de melk – dan 41 tot 42 graden Celsius – af. Als de slang aangesloten is op de Milkboy maakt hij per voergang zijn ronde. Per voerbeurt is hij hier dagelijks 40 minuten mee bezig.

  De melk wordt via leidingen door de stal gepompt en komt bij 3 centrale aftappunten terecht. Hier tapt Groot Zevert de melk – dan 41 tot 42 graden Celsius – af. Als de slang aangesloten is op de Milkboy maakt hij per voergang zijn ronde. Per voerbeurt is hij hier dagelijks 40 minuten mee bezig.

 • Het ruwvoer voert Groot Zevert met een Sieplo-mengwagen. De kalveren krijgen per ronde minimaal 300 kilo mueslibrok en 30 kilo stro. Met 3 brede voergangen kan hij vlot werken (30 minuten per dag). “Je kunt veel meters maken, het is net een snelweg.”

  Het ruwvoer voert Groot Zevert met een Sieplo-mengwagen. De kalveren krijgen per ronde minimaal 300 kilo mueslibrok en 30 kilo stro. Met 3 brede voergangen kan hij vlot werken (30 minuten per dag). “Je kunt veel meters maken, het is net een snelweg.”

 • De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. De hoeveelheid daglicht is hier een goed voorbeeld van. Maar liefst 5% van het muuroppervlak bestaat uit ramen.

  De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. De hoeveelheid daglicht is hier een goed voorbeeld van. Maar liefst 5% van het muuroppervlak bestaat uit ramen.

 • Groot Zevert wilde korte looplijnen in de stal. Het laden en lossen van de kalveren gebeurt midden in de stal.

  Groot Zevert wilde korte looplijnen in de stal. Het laden en lossen van de kalveren gebeurt midden in de stal.

 • De gang die gebruikt wordt voor het laden en het lossen is voorzien van een anti-slibvloer. Zo hebben de kalveren meer grip.

  De gang die gebruikt wordt voor het laden en het lossen is voorzien van een anti-slibvloer. Zo hebben de kalveren meer grip.

 • Aan de rechterkant van de centrale gang is ruimte gemaakt voor een ziekenboeg. Groot Zevert mikt in de nieuwe stal op een gemiddelde dierdagdosering van 17.

  Aan de rechterkant van de centrale gang is ruimte gemaakt voor een ziekenboeg. Groot Zevert mikt in de nieuwe stal op een gemiddelde dierdagdosering van 17.

 • De achterkant van de kalverstal is voorzien van een bouwkundige chemische luchtwasser.

  De achterkant van de kalverstal is voorzien van een bouwkundige chemische luchtwasser.

 • De luchtwasser bevalt tot nu toe goed. Het is vooral nog een kwestie van inregelen. Bijvoorbeeld het waterniveau of de sensoren.

  De luchtwasser bevalt tot nu toe goed. Het is vooral nog een kwestie van inregelen. Bijvoorbeeld het waterniveau of de sensoren.

 • Groot Zevert kocht een pelletkachel met houtsnippers (120 kilowatt). Hij gaat er de stal en straks ook het woonhuis mee verwarmen. Jaarlijks heeft Groot Zevert 300 kuub houtsnippers à €20 per kuub nodig. Dat betekent een jaarlijkse kostenpost van €6.000.

  Groot Zevert kocht een pelletkachel met houtsnippers (120 kilowatt). Hij gaat er de stal en straks ook het woonhuis mee verwarmen. Jaarlijks heeft Groot Zevert 300 kuub houtsnippers à €20 per kuub nodig. Dat betekent een jaarlijkse kostenpost van €6.000.

 • Martien Groot Zevert vult de snippers aan. De kosten van de houtkachel bedragen straks €4 per kalf. In de oude situatie met gas was dat €16 per kalf. Op jaarbasis is de winst €19.000. De investering van de houtkachel (€35.000) is er kortom binnen 2 jaar uit.

  Martien Groot Zevert vult de snippers aan. De kosten van de houtkachel bedragen straks €4 per kalf. In de oude situatie met gas was dat €16 per kalf. Op jaarbasis is de winst €19.000. De investering van de houtkachel (€35.000) is er kortom binnen 2 jaar uit.

 • José Groot Zevert in het kantoor in de kalverstal. Van hieruit is er een goed overzicht op de voerkeuken.

  José Groot Zevert in het kantoor in de kalverstal. Van hieruit is er een goed overzicht op de voerkeuken.

Laatste reacties

 • slagman

  Mooie stal. Maar deze stal hoort niet in Nederland thuis, maar in Polen of Oost Duitsland daar hebben ze de kalveren en kunnen ze de mest gebruiken

 • mooi verhaal👌

Of registreer je om te kunnen reageren.