Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Minder pensverzuring en meer melkeiwit met sodagrain

Ewald Schut voert zijn koeien al 2 jaar sodagrain bij, nu zo’n 2 kilo per dag. De melkveehouder voert het product vanwege de rustige vertering en de bufferende werking.

Foto

 • Ewald Schut (48) heeft samen met zijn vrouw Wilja (49) in maatschap een melkveebedrijf. Ze houden 100 koeien en 65 stuks jongvee. Vanaf het najaar 2016 voeren de maten sodagrain aan hun melkkoeien. - Foto's: Henk Riswick

  Ewald Schut (48) heeft samen met zijn vrouw Wilja (49) in maatschap een melkveebedrijf. Ze houden 100 koeien en 65 stuks jongvee. Vanaf het najaar 2016 voeren de maten sodagrain aan hun melkkoeien. - Foto's: Henk Riswick

 • Een luchtfoto van het melkveebedrijf van Schut in Harfsen. Met de zonnepanelen wekt de maatschap duurzame energie op en bespaart op energiekosten.

  Een luchtfoto van het melkveebedrijf van Schut in Harfsen. Met de zonnepanelen wekt de maatschap duurzame energie op en bespaart op energiekosten.

 • Het melkvee produceert 10.000 kilo melk per koe per jaar met 3,55% eiwit en 4,40% vet. Sodagrain is belangrijk om de koeien van voldoende energie te voorzien.

  Het melkvee produceert 10.000 kilo melk per koe per jaar met 3,55% eiwit en 4,40% vet. Sodagrain is belangrijk om de koeien van voldoende energie te voorzien.

 • Het basisrantsoen bestaat uit 22 kilo graskuil, 14 kilo mais, 2 kilo sodagrain, 1 kilo maismeel, 1 kilo sojaschroot en een mineralenmengsel. De krachtvoergift is maximaal 8 kg per koe per dag en wordt verstrekt via 3 krachtvoerboxen.

  Het basisrantsoen bestaat uit 22 kilo graskuil, 14 kilo mais, 2 kilo sodagrain, 1 kilo maismeel, 1 kilo sojaschroot en een mineralenmengsel. De krachtvoergift is maximaal 8 kg per koe per dag en wordt verstrekt via 3 krachtvoerboxen.

 • Dit jaar krijgen de koeien 2 kilo sodagrain per dag. Dat is 2 keer zoveel dan vorig jaar. Hiermee vult Schut het tekort aan maisopbrengst vanwege de droge zomer aan.

  Dit jaar krijgen de koeien 2 kilo sodagrain per dag. Dat is 2 keer zoveel dan vorig jaar. Hiermee vult Schut het tekort aan maisopbrengst vanwege de droge zomer aan.

 • De sodagrain is opgeslagen in een slurf op het erf, die oorspronkelijk 15 meter lang was. Per keer wordt 31 tot 35 ton sodagrain in de slurf geperst, genoeg voor ongeveer 5 maanden.

  De sodagrain is opgeslagen in een slurf op het erf, die oorspronkelijk 15 meter lang was. Per keer wordt 31 tot 35 ton sodagrain in de slurf geperst, genoeg voor ongeveer 5 maanden.

 • Sodagrain is tarwe dat is ontsloten met natronloog (soda en water), de huid van de tarwekorrels brandt weg en de korrels worden zacht. Daardoor kunnen koeien dit ontsloten graan verteren. Tijdens het ontsluitingsproces ontstaat natriumbicarbonaat en dat buffert het rantsoen.

  Sodagrain is tarwe dat is ontsloten met natronloog (soda en water), de huid van de tarwekorrels brandt weg en de korrels worden zacht. Daardoor kunnen koeien dit ontsloten graan verteren. Tijdens het ontsluitingsproces ontstaat natriumbicarbonaat en dat buffert het rantsoen.

 • Ter voorbereiding op de komst van de loonwerker die 1 keer daags komt voeren, schept Ewald Schut sodagrain vanuit de slurf in de voorlader op de trekker.

  Ter voorbereiding op de komst van de loonwerker die 1 keer daags komt voeren, schept Ewald Schut sodagrain vanuit de slurf in de voorlader op de trekker.

 • Hij rijdt dit naar de loods om andere ingrediënten toe te voegen.

  Hij rijdt dit naar de loods om andere ingrediënten toe te voegen.

 • In de loods voegt hij er krijt en mineralen aan toe.

  In de loods voegt hij er krijt en mineralen aan toe.

 • Het mengsel sodagrain, mineralen en krijt wordt voor de maiskuil leeggestort.

  Het mengsel sodagrain, mineralen en krijt wordt voor de maiskuil leeggestort.

 • De loonwerker laadt dit mengsel samen met mais en graskuil in de zelfrijdende voermengwagen. Hierdoor kan de loonwerker vlot voeren en dat scheelt Schut kosten, want het loonvoeren wordt per minuut betaald.

  De loonwerker laadt dit mengsel samen met mais en graskuil in de zelfrijdende voermengwagen. Hierdoor kan de loonwerker vlot voeren en dat scheelt Schut kosten, want het loonvoeren wordt per minuut betaald.

 • Loonwerker Elweco lost het gemengde rantsoen voor het voerhek.

  Loonwerker Elweco lost het gemengde rantsoen voor het voerhek.

 • Tussendoor schuift Schut nog even het voer aan voor het jongvee.

  Tussendoor schuift Schut nog even het voer aan voor het jongvee.

 • In 2017 bestelde Schut twee keer 31 ton sodagrain en in 2018 1 keer 35 ton. In 2017 kostte sodagrain € 21 per 100 kg. In 2018 was dat € 25 per 100 kg. “Door gestegen graanprijzen is sodagrain dit jaar duurder”, zegt Schut. “Maismeel is nu met € 21 per 100 kilo goedkoper dan sodagrain, maar daarvan kun je vanwege het risico op pensverzuring niet zoveel voeren.”

  In 2017 bestelde Schut twee keer 31 ton sodagrain en in 2018 1 keer 35 ton. In 2017 kostte sodagrain € 21 per 100 kg. In 2018 was dat € 25 per 100 kg. “Door gestegen graanprijzen is sodagrain dit jaar duurder”, zegt Schut. “Maismeel is nu met € 21 per 100 kilo goedkoper dan sodagrain, maar daarvan kun je vanwege het risico op pensverzuring niet zoveel voeren.”

 • “Vanwege een tekort aan snijmais blijven we sodagrain voeren tot aan de nieuwe maiskuil in 2019. De rustige vertering en buffering van sodagrain zijn de belangrijkste voordelen van dit product”, zegt Schut.

  “Vanwege een tekort aan snijmais blijven we sodagrain voeren tot aan de nieuwe maiskuil in 2019. De rustige vertering en buffering van sodagrain zijn de belangrijkste voordelen van dit product”, zegt Schut.

Eén reactie

 • koestal

  Dus een positief resultaat. Houden zo.

Of registreer je om te kunnen reageren.