Foto: Guus Queisen RundveeFoto

Hoge ligging stal noopt tot bouw dubbele nok ligboxenstal

Een jaar na de peildatum van de fosfaatrechten kregen Guido en zijn ouders Pierre en Marjo Lemlijn uit het Zuid-Limburgse Terlinden de vergunningen voor de nieuwe stal in handen. Uiteraard was ook voor hen de fosfaatregelgeving even slikken. Maar geen reden de bouw te annuleren of de stalomvang aan te passen. Voor de bedrijfsontwikkeling en straks de bedrijfsovername door Guido is de komst van een nieuwe stal een must. Bovendien vertrouwen ze in hun streven om gestaag te groeien van 90 koeien nu naar uiteindelijk ruim 140 koeien.

Onder de melkput is een kelder waarin vrijwel alle apparatuur vocht- en stofvrij staat. Om schimmelvorming te voorkomen, is de kelder voorzien van extra ventilatie en kan rondom worden gelopen. Een bijkomend voordeel is dat tijdens het melken nauwelijks melkgeluid te horen is.

Het hemelwater wordt opgevangen in een bassin. De gemeente eiste ook dat familie Lemlijn 40 hoogstambomen zou planten in de huisweide omzoomd met heggen. Op zondag 23 september 2018 tussen 10.00 uur en 17.00 uur is op het bedrijf van de familie Lemlijn, in het Zuid-Limburgse Terlinden (tussen Reijmerstok en Noorbeek), een opendag die wordt georganiseerd door het AJK Zuid-Limburg.

Het stalklimaat wordt elektronisch gestuurd. De stal is voorzien van twee stalventilatoren. Door de dubbele nok was een ventilator te weinig. Lemlijn heeft ze bovendien lager laten hangen, om zo een groter verkoelend effect te creëren.

De melk wordt opgeslagen in een Müller melksilo van 15.000 liter. "Zorgt voor minder poetswerk en minder ruimtebeslag in de stal."

De mestscheider is buiten de stal gesitueerd onder een architectonisch noodzakelijke overkapping. Deze oversteek was op de tekening 2 meter. We hebben deze vergroot tot 5 meter. Daarmee hebben we een ideale plek gecreëerd voor de mestscheider.

Een deel van de stal is nog niet in gebruik. Een hek verspert de toegang tot dit deel. Op dit moment bevolken 90 koeien de stal die geschikt is voor 140 koeien aan de melk.

De vloer is de emissiearme Eco van Anders Beton. In de nieuwe stal hebben de koeien opvallend minder last van klauwproblemen. De koeien zijn voorzien van de Crysta Acta+ stappenteller/tochtigheidssignaleerder van Fullwood.

Een jaar na de peildatum van de fosfaatrechten kregen Guido en zijn ouders Pierre en Marjo Lemlijn uit het Zuid-Limburgse Terlinden de vergunningen voor de nieuwe stal in handen. Uiteraard was ook voor hen de fosfaatregelgeving even slikken. Maar geen reden de bouw te annuleren of de stalomvang aan te passen. Voor de bedrijfsontwikkeling en straks de bedrijfsovername door Guido is de komst van een nieuwe stal een must. Bovendien vertrouwen ze in hun streven om gestaag te groeien van 90 koeien nu naar uiteindelijk ruim 140 koeien. - Foto's Guus Queisen

In de oorspronkelijk voor 75 koeien bestemde ligboxenstal uit 1980 vertoefden op het laatst 90 koeien. De stal voldeed sowieso niet meer aan de huidige (dierwelzijns)normen. Weinig lucht, veel uitval en veel klauwproblemen. Nu is de stal in aangepaste vorm in gebruik voor de kalveren tot een leeftijd van 6 maanden.

Tijdens zijn studie aan de HAS in Den Bosch wist Guido het 100% zeker: hij wilde het melkveebedrijf van zijn ouders overnemen. Voor hem en zijn ouders was toen ook duidelijk dat er een nieuwe stal moest komen. Ze lieten hun plannen niet dwarsbomen door de fosfaatwetgeving. In 2012 werd gestart met vergunningsprocedure bij de gemeente, die uiteindelijk in 2016 werd afgerond.

Het bedrijf ligt bovenop een plateau en is daardoor reeds van verre te zien. Voor de gemeente een extra reden te eisen dat stal in de omgeving moest opgaan en zeker niet mocht opvallen. Ook het bouwblok moest worden uitgebreid. Uiteindelijk viel de keuze op stal met een dubbele kap waardoor de nokhoogte van 12 naar 10 meter kon. Door verspringing in de lengte oogt de stal bovendien minder breed en dat geeft een speelser effect. Sinds de koeien (februari 2017) zich in de nieuwe stal bevinden, is de melkproductie gestegen van gemiddeld 8.500 kilo naar 9.500 kilo.

In de opzet van Guido moet hij op termijn het bedrijf zelfstandig kunnen runnen. Met deze achtergrond koos hij voor de Lely Juno voeraanschuiver. Zelf steeds het voer aanschuiven, kost te veel tijd. Bovendien doe je dat s nachts niet. De twee voergangen bevinden zich aan de buitenzijden.

Guido wil graag al zijn koeien tweemaal daags zien, daarom viel de keuze niet op een melkrobot. Op basis van ervaringen bij andere veehouders melkt hij nu in een 2x12 zij-aan-zij Fullwood quick-E melkstal voorzien van activiteitenmeting en koeherkenning. Mocht de groei erom vragen, dan is de melkstal eenvoudig uit te breiden tot 2x14 melkplaatsen. De vloer kan in hoogte worden aangepast op de lengte van de melker.

De koeien liggen in diepstrooiselboxen. Een keer per week worden deze van een nieuwe laag gedroogde mest voorzien. De koeien liggen hier aanzienlijk langer in. Bovendien zijn ze minder snel vuil.

Beheer
WP Admin