Fransen starten beursseizoen met Space in Rennes RundveeFoto

Fransen starten beursseizoen met Space in Rennes

Veel exposanten houden hun kruit droog tot Eurotier. Maar Space bood al veel interessante dingen.

Koeien- en schapenkeuringen zijn een belangrijk onderdeel van Space. Vooral het kampioenschap van het Bretonse ras La Normande staat in hoog aanzien. Maar ook van alle andere vlees- en melkrassen zijn er competities. Daarnaast zijn er verschillende presentaties van rassen in de tentoonstellingshal.

Fancom liet in Space de Eyegrow zien. Die was eerder al gepresenteerd op de VIV. Het is niet meer dan een klein kastje met een 3d-fotocamera, die de gemiddelde groei van vleesvarkens in een groep berekent. Aan de hand van cijfers kan de varkenshouder de voederconversie sturen zodat die varkens op het ideale gewicht kan afleveren. De kosten: rond de ¬ 1.500 tot ¬ 1.600 voor een groep van 12 varkens.

Een bron van ergernis: het hek in de koeienstal sluit niet goed. Fournier, een Frans bedrijf uit de buurt van Parijs, bedacht de Surlock. Die klikt bij het dichttrekken muurvast achter een verschuivende bout. Kosten: ¬ 150 voor een element van twee sloten. Dat element kan aan de buizen van het hekwerk worden vastgezet. Het is de bedoeling dat Surlock ook in Nederland verkrijgbaar wordt.

Fullwood Packo benut de energie van zonnepanelen voor een ijsaccu die een melktank koelt. Koelen met ijswater van 0,1 graden bestaat al langer. De Enerfox is hierbij een nieuw element. Dankzij de software wordt de energie van zonnepanelen of van andere alternatieve energiebronnen (denk aan windmolens) opgeslagen en benut als dat nodig is. Dat moet zorgen voor een lagere energierekening.

Niet helemaal nieuw, maar wel een grote publiekstrekker: de Astronaut A5 met een hybride arm die nauwkeuriger en sneller het melkstel aansluit en koeien sneller vastzet. Volgens Cindy Menguy van Lely stapt momenteel 60 tot 70 procent van de veehouders die hun melkstal vervangen over op een melkrobot. De laatste cijfers geven aan dat inmiddels 4.600 Franse veehouders met een robot melken.

Met de hete zomer van dit jaar in het achterhoofd heeft Bioret Agri een koematras de Aquaclim Thermodynamic - ontwikkeld waarin grondwater wordt rondgepompt. Dat koelt de koeien als ze op een matras liggen. Hélène Allain legt uit dat voor een koe de ideale temperatuur 15 graden is. Bij 22 graden ontstaat al hittestress met minder melk als gevolg. Met ventilatoren proberen veehouders de temperatuur in de stal naar beneden te krijgen. Het koele matras is een aanvulling die volgens Allain bij 15 graden voor 2,7 kg melk per koe per dag extra zorgt. De meerkosten voor zo n matras zijn ¬ 120.

Jean Bernard Daviere van het Franse Seenergi laat het pakketje GénoCellules zien dat de melkveehouder moet opsturen met een tankmelkmonster om elke 14 dagen per koe het celgetal te bepalen. Eerder heeft het bedrijf van elke koe het DNA vastgesteld zodat celgetal en koe bij elkaar passen. Hij stelt dat de methode nauwkeuriger is dan de melkcontrole. De prijs bij 100 koeien is bijna ¬ 4.400 per jaar. Daviere is met CRV in gesprek om ook in Nederland de methode te introduceren.

Dierenwelzijn is een thema dat ook in Frankrijk opgeld doet. Het Franse Fournier heeft een stalbodemelement ontwikkeld de well floor die het varkens mogelijk maakt om een soort hol of bed te maken om in te liggen of te wroeten. Zo n element, een platte stalen bak die te vullen is met compost, is gemakkelijk in een roostervloer in te bouwen. Fournier is een belangrijke leverancier van betonnen roostervloeren in Frankrijk.

Nederland behoort tot de grootste groep buitenlandse exposanten op Space. 57 bedrijven waren vertegenwoordigd. Waaronder Topigs Norsvin. In totaal telt de beurs maar liefst 1.410 exposanten. Waarvan uiteraard het overgrote deel uit Frankrijk (704) komt. De beurs trekt steeds meer buitenlandse bezoekers. De verwachting is dat er dit jaar meer dan 15.000 buitenlanders bezoekers zijn. Hoeveel Nederlanders daar tussen zitten, is onbekend.

Soms zit een oplossing van een probleem in een simpele aanpassing. Bij brijvoedering aan vleesvarkens gaat het bij de doseerpunten (het voerventiel) mis omdat het voer daar verstopt raakt. Het Duitse Weda bedacht een oplossing. Een doorzichtige deksel zodat de varkenshouder kan zien of er wat mis is. Deksel eraf, schoonmaken en de brij kan verder. De doorzichtige deksel kost ¬ 6 extra.

Terwijl in Nederland alle aandacht uitgaat naar landbouwbeurs Agrotechniek gaan de Fransen massaal naar Space in Rennes in Bretagne. Met meer dan 100.000 bezoekers startte daar het seizoen van de grote beurzen in Europa. Dat seizoen kent 13 november zijn hoogtepunt met Eurotier in Hannover. Veel exposanten houden hun kruit met nieuwe vindingen droog tot deze beurs, maar bij Space waren toch verschillende interessante zaken te zien. Een impressie.

Beheer
WP Admin