Rundveehouderij

Foto & video 2 reactieslaatste update:11 aug 2018

Verdroogde mais hakselen in de Achterhoek

Loonwerker Derk Luimes uit Halle (Gld.) heeft op donderdag 9 augustus een aantal verdroogde percelen mais gehakseld van melkveehouder Alex Reinders in Zelhem (Gld.).

Foto

 • Loonwerker Derk Luimes uit Halle (GLd.) heeft op donderdag 9 augustus een aantal verdroogde percelen mais gehakseld van melkveehouder Alex Reinders in Zelhem (Gld.). - Fotos: Hans Prinsen

  Loonwerker Derk Luimes uit Halle (GLd.) heeft op donderdag 9 augustus een aantal verdroogde percelen mais gehakseld van melkveehouder Alex Reinders in Zelhem (Gld.). - Fotos: Hans Prinsen

 • Hier is duidelijk te zien dat de mais sterk verdroogd is. Volgens Derk Luimes viel de opbrengst ‘hard tegen’.

  Hier is duidelijk te zien dat de mais sterk verdroogd is. Volgens Derk Luimes viel de opbrengst ‘hard tegen’.

 • Minder dan de helft van de normale opbrengst kwam er af en vrijwel geen kolf in de verdroogde stukken.

  Minder dan de helft van de normale opbrengst kwam er af en vrijwel geen kolf in de verdroogde stukken.

 • Van bovenaf is goed te zien dat er in het perceel nog grote verschillen zijn. Van amper gesloten rijen tot meer groene planten in de wat lagere nattere stukken.

  Van bovenaf is goed te zien dat er in het perceel nog grote verschillen zijn. Van amper gesloten rijen tot meer groene planten in de wat lagere nattere stukken.

 • Geen of kleine kolven in de mais. Het hakselen trok bekijks volgens Luimes. Dat betekent altijd extra opletten om gevaarlijke situaties te voorkomen.

  Geen of kleine kolven in de mais. Het hakselen trok bekijks volgens Luimes. Dat betekent altijd extra opletten om gevaarlijke situaties te voorkomen.

 • 6 hectare verdroogde mais heeft Alex Reinders nu apart ingekuild. De melkveehouder heeft in totaal 18 hectare mais waarvan hij 8 hectare heeft beregend.

  6 hectare verdroogde mais heeft Alex Reinders nu apart ingekuild. De melkveehouder heeft in totaal 18 hectare mais waarvan hij 8 hectare heeft beregend.

 • De opbrengst van de slechtste stukken schat Reinders op hooguit 20 ton per hectare met 30 tot 35% drogestof.

  De opbrengst van de slechtste stukken schat Reinders op hooguit 20 ton per hectare met 30 tot 35% drogestof.

 • De mais bevat weinig of geen kolf met kleine korrels. Reinders wacht de analyse af en gaat de mais afhankelijk daarvan mogelijk apart opvoeren aan een aparte productiegroep.

  De mais bevat weinig of geen kolf met kleine korrels. Reinders wacht de analyse af en gaat de mais afhankelijk daarvan mogelijk apart opvoeren aan een aparte productiegroep.

 • De gevolgen van de droogte in beeld voor de kolf. Door dergelijke slecht ontwikkelde kolven zit er weinig drogestof in de mais.

  De gevolgen van de droogte in beeld voor de kolf. Door dergelijke slecht ontwikkelde kolven zit er weinig drogestof in de mais.

 • Veel stof op het land tijdens het hakselen.

  Veel stof op het land tijdens het hakselen.

 • Snel even koffie tijdens een check van de hakselaar.

  Snel even koffie tijdens een check van de hakselaar.

 • Uitgerekend tijdens het hakselen van de verdroogde stukken regende het korte tijd tussen Zelhem en Halle op 9 augustus. Voorlopig nog niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat.

  Uitgerekend tijdens het hakselen van de verdroogde stukken regende het korte tijd tussen Zelhem en Halle op 9 augustus. Voorlopig nog niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat.

Laatste reacties

 • gerben5

  Treurig... succes dr mee

 • koestal

  Droevige vertoning !

Of registreer je om te kunnen reageren.