Rundveehouderij

Foto & video 12 reacties

VIDEO: Opbrengst mais hakselen valt veehouder niet tegen

Voor zowel vleesveehouder Jos Bolk als loonwerker Robert Sloot uit Aerdt (Gld.) was het een unicum: mais hakselen op 1 augustus.

Bolk besloot 1 perceel, 4,5 hectare kleigrond, te laten hakselen door loonbedrijf Sloot. Dit perceel is volgens de vleesveehouder erg droogtegevoelig en juist daar was in het voorjaar minder regen gevallen. Beregenen doet hij op geen van zijn percelen.

Onvoldoende ontwikkeling kolfzetting

Bolk besloot, na overleg met zijn voeradviseur, de mais te hakselen. “Er was onvoldoende ontwikkeling van de kolfzetting en nu waren de bladeren nog redelijk groen”, aldus Bolk. Door nu het nu van het land te halen, zou er nog maximale voeding in het gewas zitten voor zijn Blonde d’Aquitaine-koeien.

Film: GinoPress B.V

30% minder mais dan normaal

De opbrengst valt hem niet tegen. Hij schat dat er zo’n 30% minder mais is afgekomen dan normaal. Bij het inkuilen zag hij dat er ook voldoende suikers inzaten, dus voor de conservering ziet hij geen problemen. Bolk is erg benieuwd naar de resultaten van de monsters die hij over een tijdje laat nemen. De rest van zijn mais hoeft er nu nog niet af. Hij verwacht dat zijn andere percelen over een week of 3 aan de beurt zijn. Voor loonwerker Robert Sloot was dit het eerste perceel van het jaar, maar hij heeft voor deze week al meer aanvragen gekregen van boeren voor het hakselen van de mais.

Laatste reacties

 • RIEN65

  Iemand moet de eerste zijn.

 • farmerbn

  Vroeger was de mais even hoog als een trekker.

 • kleine boer

  farmerbn toen waren de trekkers stuk kleiner ....

 • farmerbn

  Ik geloof er niks van dat een hedendaagse trekkerband even hoog is als een vroegere IH1056 met cabine.

 • 200113528

  Die IH zat waarschijnlijk een meter in de grond vanwege extreme nattigheid. Daar hebben wwe nu geen last van!

 • Jan-Zonderland

  30% minder dan normaal ? Dan heft de man normal ook geen beste mais. Maar gelijk heft hij om nu te hakselen. Droog stro valt niet in te kuilen.

 • farmerbn

  Dat vond ik ook Jan maar wilde dat netjes brengen met de bandhoogte.

 • kleine boer

  Wel mooi dat jullie aan de lengte van het gewas kunnen zien of het goeie mais is.... volgens mij gaat het nog altijd om de kolf voor de voederwaarde de rest is meest bijzaak... vorig jaar wel gezien die lange dunnen mais klapte om de echte mais bleef gewoon staan.....

 • farmerbn

  De kolf is vaak de helft van de totale opbrengst. De andere helft van de ds opbrengst komt van de stengel die vaak 3 m lang is. Als die stengels maar de helft zo lang zijn dan raak je weer de helft van de helft kwijt.

 • kleine boer

  Ik voer geen mais maar zou liever korte mais met dikke kolf hebben zoals vorig jaar genoeg te lezen viel iets hoger hakselen steeg de voederwaarde al enorm maar ja dat geld niet voor dit jaar verwacht ik nu is alles hard nodig als ik zo rond kijk.

 • j.verstraten1

  Ik denk dat ie bedoelde 30% van normaal.

 • Dirk
  Wat een gereutel ,
  ,maiskoorts begint vroeg dit jaar...............

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.