Foto: Interfarms/Heero Boer Makelaardij, Dalfsen (Overijssel RundveeFoto

Te koop: melkveebedrijf met bijna alle grond aan huis

In Bantega (Friesland) staat een melkveebedrijf te koop voor € 2,75 miljoen. De huiskavel is ruim, maar bedrijfsgebouwen en woonhuis zijn verouderd.

De andere ligboxenstal stamt uit 1986 en telt 72 grootveeboxen. Er is recent een nieuwe milieuvergunning aangevraagd. Die voorziet in 75 melkkoeien en 80 stuks jongvee, minder dan de totale capaciteit. Op het staldak ligt overigens 600 vierkante meter asbest.

Het bedrijf ligt in Zuidwest-Friesland. Op een steenworp afstand van het dorp Bantega. Voor alle basisvoorzieningen is Lemmer de dichtstbijzijnde plaats (8 kilometer). Voor meer informatie: Interfarms/Heero Boer Makelaardij, Dalfsen (Overijssel).

Het woonhuis een karakteristieke Friese stelpboerderij. Dit bijna 120 jaar oude huis is ruim, maar moet opgeknapt worden.

Op het erf bevinden zich verder 2 sleufsilo's en een kuilplaat. Op het bedrijf kan in totaal 2.300 kuub mest opgeslagen worden.

Ook is er een machineberging/opslagloods.

De jongveestal is van 2015. Deze stal telt 22 ligboxen en 3 ruime strohokken met drinkautomaten. Ook is er een garage.

Het melken gebeurt in een zij-aan-zijmelkstal uit 1993. De 1x10 is in 2009 omgebouwd tot een 2x10.

De jongste ligboxenstal is van 1998 en is in 2009 verbreed. Er is capaciteit voor 50 melkkoeien en 45 stuks jongvee. De stal is functioneel en kan direct in gebruik genomen worden. Maar de stal is verouderd. Dat geldt ook voor andere gebouwen.

Bij het bedrijf hoort 48 hectare; vooral huiskavel, al ligt een deel aan de andere kant van de weg. De enige veldkavel is 5 hectare groot en ligt 900 meter verder. De grond is knip-op-veen: veen met zowel zand als klei. Kwaliteit kan sterk wisselen.

Het bouwblok is bijna 2 hectare groot en is nu slechts voor een kwart benut. Het bedrijf ligt in een agrarisch gebied zonder natuurbeperkingen. Er zitten hier vooral melkveehouders. Richting de Noordoostpolder zijn meer akkerbouwers te vinden.

In het Friese Bantega staat een melkveebedrijf met 48 hectare te koop. De verkoper wil verplaatsen en neemt vee en fosfaatrechten mee. Grond en gebouwen kosten ¬ 2,75 miljoen. Rechts zijn goed de zonnepanelen te zien (totaal 25.000 kilowatt).

Beheer
WP Admin