Foto: Koos Groenewold RundveeFoto

Gerichte maatregelen leveren meer melk op

Peter van de Veen (32) heeft een bedrijf met 65 melkkoeien en 25 stuks jongvee op 42 hectare grond. Door het nemen van gerichte maatregelen steeg de melkproductie in twee jaar tijd met 1.585 kilo melk per koe naar 9.500 kilo.

Van de Veen controleert de biestkwaltiteit met een refractometer. Gemiddeld haalt hij 26,7% Brix. Dat staat voor een IgG-concentratie van circa 100 gram per liter biest. Het voldoet ruimschoots aan de norm van >21% Brix voor een goede kwaliteit biest.

De pasgeboren kalveren krijgen een goede kwaliteit biest door sturing met voeding van de droge koeien op een lage biestproductie (circa 5 liter) direct na afkalven.

Het comfort van de nuka s is verbeterd met de aanschaf van 7 nieuwe, grotere eenlingboxen.

Een demonstratie van de werking van de nieuwe boxenvuller. Deze aanschaf verbetert het arbeidsgemak.

Op de maiskuil is een laagje erwtenpersvezels aangebracht om broei zoveel mogelijk te voorkomen.

Geen laadfouten maken, optimaal mengen en zorgen dat koeien niet kunnen selecteren aan het voerhek verbetert de voerefficiëntie.

De ingrediënten die in kleinere volumes in het gemengde rantsoen zitten, worden nauwkeurig afgewogen.

In de zomer vult Van de Veen het melkveerantsoen aan met Bergafat F100. Nutritek voert hij het hele jaar. Bergafat levert extra makkelijk verteerbare energie. Nutritek verbetert de vertering en weerstand. Bij warm weer voegt hij Balance-pensbuffer en een broeiremmer toe om hittestress te beperken en om de melkproductie beter op peil te houden tijdens zomerse dagen.

Het basisrantsoen van de droge koeien bestaat uit de eerste grassnede, natuurgras, bierbostel en mais. Tijdens het mengen wordt ongeveer 400 liter water per ton voer toegevoegd. Het mengsel wordt in een smalle sleufsilo opgeslagen om voldoende voersnelheid te houden en met de shovel voor de koeien gebracht.

Van de Veen maakt een aparte mengkuil voor droge koeien. De far off-koeien krijgen daarnaast 1 kilo droogstandbrok per koe per dag en de close up-koeien 2 kilo. Door deze voerstrategie zie ik weinig stofwisselingsstoornissen of problemen rondom het afkalven.

Het basisrantsoen van het melkvee bestaat, naast weidegang, uit graskuil, bierbostel, mais en erwtenpersvezels en eiwitmeel met Nutritek.

Het ophangen van 16 nieuwe ledlampen levert meer licht op en het stimuleert de vruchtbaarheid van het vee.

Bij erg warme dagen kan Van de Veen ook de recentelijk gemonteerde sprinklerinstallatie aanzetten. Dat helpt erg goed tegen hittestress.

Door het plaatsen van 7 ventilatoren is het koecomfort verbeterd.

Door het uitvoeren van een TMR-Audit heeft Van de Veen het gemengd voeren geoptimaliseerd. Dat verbetert de voerefficiëntie.

In 2016 kwam Peter via zijn voerleverancier Wolswinkel Mengvoeder in contact met de Dairy Academy van Diamond V en Speerstra. Samen met mijn voeradviseur Aart-Jan van der Wind heb ik 8 bijeenkomsten gevolgd om het management op mijn bedrijf te verbeteren , vertelt Van de Veen. - Foto's: Koos Groenewold

In 2009 is er een nieuwe ligboxenstal gebouwd, die is samengevoegd met de bestaande kleinere stal. Er is ruimte voor 80 melkkoeien en bijbehorend jongvee.

Van de Veen doet op zijn eigen bedrijf ook aan (agrarisch) natuurbeheer, zoals weidevogelbeheer en inzaai van akkerranden.

Beheer
WP Admin