Rundveehouderij

Foto & video 7 reacties

Gerichte maatregelen leveren meer melk op

Peter van de Veen (32) heeft een bedrijf met 65 melkkoeien en 25 stuks jongvee op 42 hectare grond. Door het nemen van gerichte maatregelen steeg de melkproductie in twee jaar tijd met 1.585 kilo melk per koe naar 9.500 kilo.

Foto

 • In 2016 kwam Peter via zijn voerleverancier Wolswinkel Mengvoeder in contact met de Dairy Academy van Diamond V en Speerstra. “Samen met mijn voeradviseur Aart-Jan van der Wind heb ik 8 bijeenkomsten gevolgd om het management op mijn bedrijf te verbeteren”, vertelt Van de Veen. - Foto's: Koos Groenewold

  In 2016 kwam Peter via zijn voerleverancier Wolswinkel Mengvoeder in contact met de Dairy Academy van Diamond V en Speerstra. “Samen met mijn voeradviseur Aart-Jan van der Wind heb ik 8 bijeenkomsten gevolgd om het management op mijn bedrijf te verbeteren”, vertelt Van de Veen. - Foto's: Koos Groenewold

 • In 2009 is er een nieuwe ligboxenstal gebouwd, die is samengevoegd met de bestaande kleinere stal. Er is ruimte voor 80 melkkoeien en bijbehorend jongvee.

  In 2009 is er een nieuwe ligboxenstal gebouwd, die is samengevoegd met de bestaande kleinere stal. Er is ruimte voor 80 melkkoeien en bijbehorend jongvee.

 • Door het uitvoeren van een TMR-Audit heeft Van de Veen het gemengd voeren geoptimaliseerd. Dat verbetert de voerefficiëntie.

  Door het uitvoeren van een TMR-Audit heeft Van de Veen het gemengd voeren geoptimaliseerd. Dat verbetert de voerefficiëntie.

 • Door het plaatsen van 7 ventilatoren is het koecomfort verbeterd.

  Door het plaatsen van 7 ventilatoren is het koecomfort verbeterd.

 • Bij erg warme dagen kan Van de Veen ook de recentelijk gemonteerde sprinklerinstallatie aanzetten. Dat helpt erg goed tegen hittestress.

  Bij erg warme dagen kan Van de Veen ook de recentelijk gemonteerde sprinklerinstallatie aanzetten. Dat helpt erg goed tegen hittestress.

 • Het ophangen van 16 nieuwe ledlampen levert meer licht op en het stimuleert de vruchtbaarheid van het vee.

  Het ophangen van 16 nieuwe ledlampen levert meer licht op en het stimuleert de vruchtbaarheid van het vee.

 • Het basisrantsoen van het melkvee bestaat, naast weidegang, uit graskuil, bierbostel, mais en erwtenpersvezels en eiwitmeel met Nutritek.

  Het basisrantsoen van het melkvee bestaat, naast weidegang, uit graskuil, bierbostel, mais en erwtenpersvezels en eiwitmeel met Nutritek.

 • Van de Veen maakt een aparte mengkuil voor droge koeien. De far off-koeien krijgen daarnaast 1 kilo droogstandbrok per koe per dag en de close up-koeien 2 kilo. “Door deze voerstrategie zie ik weinig stofwisselingsstoornissen of problemen rondom het afkalven.”

  Van de Veen maakt een aparte mengkuil voor droge koeien. De far off-koeien krijgen daarnaast 1 kilo droogstandbrok per koe per dag en de close up-koeien 2 kilo. “Door deze voerstrategie zie ik weinig stofwisselingsstoornissen of problemen rondom het afkalven.”

 • Het basisrantsoen van de droge koeien bestaat uit de eerste grassnede, natuurgras, bierbostel en mais. Tijdens het mengen wordt ongeveer 400 liter water per ton voer toegevoegd. Het mengsel wordt in een smalle sleufsilo opgeslagen om voldoende voersnelheid te houden en met de shovel voor de koeien gebracht.

  Het basisrantsoen van de droge koeien bestaat uit de eerste grassnede, natuurgras, bierbostel en mais. Tijdens het mengen wordt ongeveer 400 liter water per ton voer toegevoegd. Het mengsel wordt in een smalle sleufsilo opgeslagen om voldoende voersnelheid te houden en met de shovel voor de koeien gebracht.

 • In de zomer vult Van de Veen het melkveerantsoen aan met Bergafat F100. Nutritek voert hij het hele jaar. “Bergafat levert extra makkelijk verteerbare energie. Nutritek verbetert de vertering en weerstand.” Bij warm weer voegt hij Balance-pensbuffer en een broeiremmer toe om hittestress te beperken en om de melkproductie beter op peil te houden tijdens zomerse dagen.

  In de zomer vult Van de Veen het melkveerantsoen aan met Bergafat F100. Nutritek voert hij het hele jaar. “Bergafat levert extra makkelijk verteerbare energie. Nutritek verbetert de vertering en weerstand.” Bij warm weer voegt hij Balance-pensbuffer en een broeiremmer toe om hittestress te beperken en om de melkproductie beter op peil te houden tijdens zomerse dagen.

 • De ingrediënten die in kleinere volumes in het gemengde rantsoen zitten, worden nauwkeurig afgewogen.

  De ingrediënten die in kleinere volumes in het gemengde rantsoen zitten, worden nauwkeurig afgewogen.

 • Geen laadfouten maken, optimaal mengen en zorgen dat koeien niet kunnen selecteren aan het voerhek verbetert de voerefficiëntie.

  Geen laadfouten maken, optimaal mengen en zorgen dat koeien niet kunnen selecteren aan het voerhek verbetert de voerefficiëntie.

 • Op de maiskuil is een laagje erwtenpersvezels aangebracht om broei zoveel mogelijk te voorkomen.

  Op de maiskuil is een laagje erwtenpersvezels aangebracht om broei zoveel mogelijk te voorkomen.

 • Een demonstratie van de werking van de nieuwe boxenvuller. Deze aanschaf verbetert het arbeidsgemak.

  Een demonstratie van de werking van de nieuwe boxenvuller. Deze aanschaf verbetert het arbeidsgemak.

 • Het comfort van de nuka’s is verbeterd met de aanschaf van 7 nieuwe, grotere eenlingboxen.

  Het comfort van de nuka’s is verbeterd met de aanschaf van 7 nieuwe, grotere eenlingboxen.

 • De pasgeboren kalveren krijgen een goede kwaliteit biest door sturing met voeding van de droge koeien op een lage biestproductie (circa 5 liter) direct na afkalven.

  De pasgeboren kalveren krijgen een goede kwaliteit biest door sturing met voeding van de droge koeien op een lage biestproductie (circa 5 liter) direct na afkalven.

 • Van de Veen controleert de biestkwaltiteit met een refractometer. Gemiddeld haalt hij 26,7% Brix. Dat staat voor een IgG-concentratie van circa 100 gram per liter biest. Het voldoet ruimschoots aan de norm van >21% Brix voor een goede kwaliteit biest.

  Van de Veen controleert de biestkwaltiteit met een refractometer. Gemiddeld haalt hij 26,7% Brix. Dat staat voor een IgG-concentratie van circa 100 gram per liter biest. Het voldoet ruimschoots aan de norm van >21% Brix voor een goede kwaliteit biest.

 • Van de Veen doet op zijn eigen bedrijf ook aan (agrarisch) natuurbeheer, zoals weidevogelbeheer en inzaai van akkerranden.

  Van de Veen doet op zijn eigen bedrijf ook aan (agrarisch) natuurbeheer, zoals weidevogelbeheer en inzaai van akkerranden.

Laatste reacties

 • p.g.pronk

  hoop gedoe voor een paar liter melk

 • piet p

  Ik dacht het maar wilde het niet zeggen

 • AA1

  een paar liter? 100000 liter extra pg pronk en piet p een beetje extra werk levert wel liters op. dit is wel 15 a 20 duizend euro.
  goed bezig Peter

 • el

  Top!

 • piet p

  Als je 20 ct aan een ltr overhoudt ben je inderdaad een hele knaap.

 • gerben5

  5 kg fosfaat per koe kopen en hij mag al zn vee houden

 • hoving1

  Goed bezig Peter.
  Mooi bedrijf genieten zo.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.