Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

Nieuwe sleufsilo’s voor bijproducten

Melkveehouder Tom Snoek in het Utrechtse Abcoude liet onlangs 2 nieuwe sleufsilo’s aanleggen voor de opslag van bijproducten. Hij voert het vochtige bijproduct Gluco+.

Foto

 • Tom Snoek (58) heeft in het Utrechtse Abcoude een melkveebedrijf met 125 melk- en kalfkoeien en 15 stuks jongvee. Bij het bedrijf hoort 55 hectare, waarvan 15 hectare pacht. Tom Snoek runt het bedrijf met zijn vrouw Hetty en hun zoon Pieter. - Foto's: Cor Salverius - Dijkstra bv

  Tom Snoek (58) heeft in het Utrechtse Abcoude een melkveebedrijf met 125 melk- en kalfkoeien en 15 stuks jongvee. Bij het bedrijf hoort 55 hectare, waarvan 15 hectare pacht. Tom Snoek runt het bedrijf met zijn vrouw Hetty en hun zoon Pieter. - Foto's: Cor Salverius - Dijkstra bv

 • Het rollend jaargemiddelde is op dit moment 8.500 liter, met 4,30% vet en 3,40% eiwit. Snoek melkt met 2 robots en doet aan weidegang. Snoek ambieert een productie van 9.500 tot 10.000 liter. "Dat is ook zeker haalbaar", zo zegt de melkveehouder.

  Het rollend jaargemiddelde is op dit moment 8.500 liter, met 4,30% vet en 3,40% eiwit. Snoek melkt met 2 robots en doet aan weidegang. Snoek ambieert een productie van 9.500 tot 10.000 liter. "Dat is ook zeker haalbaar", zo zegt de melkveehouder.

 • Snoek liet 2 nieuwe sleufsilo's aanleggen voor het voeren van vochtrijke bijproducten. De sleufsilo's zijn 12 meter lang, 4 meter breed en 80 centimeter hoog. Met deze afmetingen is een goede voersnelheid haalbaar. "Juist daarom zijn de silo's niet zo breed", aldus Snoek.

  Snoek liet 2 nieuwe sleufsilo's aanleggen voor het voeren van vochtrijke bijproducten. De sleufsilo's zijn 12 meter lang, 4 meter breed en 80 centimeter hoog. Met deze afmetingen is een goede voersnelheid haalbaar. "Juist daarom zijn de silo's niet zo breed", aldus Snoek.

 • De afmetingen van beide sleufsilo's zijn afgestemd op de capaciteit van de vrachtwagen. "Er past precies 35 ton product in de silo", vertelt Jeroen Heutinck namens Bonda. De silo wordt gevuld met het vochtrijke product Gluco+ (28 % droge stof).

  De afmetingen van beide sleufsilo's zijn afgestemd op de capaciteit van de vrachtwagen. "Er past precies 35 ton product in de silo", vertelt Jeroen Heutinck namens Bonda. De silo wordt gevuld met het vochtrijke product Gluco+ (28 % droge stof).

 • De ervaren chauffeur Jelle Stienstra opent de klep. De sleufsilo is razendsnel gevuld. "De groene silo's zijn laag en passen in het landschap. Ik kan gemakkelijk over de silo heen kijken", aldus Snoek.

  De ervaren chauffeur Jelle Stienstra opent de klep. De sleufsilo is razendsnel gevuld. "De groene silo's zijn laag en passen in het landschap. Ik kan gemakkelijk over de silo heen kijken", aldus Snoek.

 • Het goudbruine Gluco+ is een eiwitrijk- en zetmeelrijk product. Gluco+ bevat onder meer bierbostel en aardappelproducten en is jaarrond leverbaar. De prijs fluctueert. Nu de bierbrouwerijen op volle toeren draaien is er veel aanbod. "De markt is op dit moment (begin juli, red) uitdagend. Daar maken we geen geheim van. Daarom zijn de prijzen nu extra interessant", aldus Heutinck.

  Het goudbruine Gluco+ is een eiwitrijk- en zetmeelrijk product. Gluco+ bevat onder meer bierbostel en aardappelproducten en is jaarrond leverbaar. De prijs fluctueert. Nu de bierbrouwerijen op volle toeren draaien is er veel aanbod. "De markt is op dit moment (begin juli, red) uitdagend. Daar maken we geen geheim van. Daarom zijn de prijzen nu extra interessant", aldus Heutinck.

 • De koeien van Snoek worden geweid. 's Nachts voert hij kuilgras. De koeien krijgen dagelijks 7 kilo Gluco+ en 7 kilo mais, beide goed voor ca 1,9 tot 2,0 kilo droge stof per product. "Zetmeel past bij een grasrijk rantsoen. Het drijft de productie op. Bovendien krijgen de koeien er een prachtige glans van", aldus Snoek, die sinds vorig jaar Gluco+ voert. "Je kan er goed mee sturen."

  De koeien van Snoek worden geweid. 's Nachts voert hij kuilgras. De koeien krijgen dagelijks 7 kilo Gluco+ en 7 kilo mais, beide goed voor ca 1,9 tot 2,0 kilo droge stof per product. "Zetmeel past bij een grasrijk rantsoen. Het drijft de productie op. Bovendien krijgen de koeien er een prachtige glans van", aldus Snoek, die sinds vorig jaar Gluco+ voert. "Je kan er goed mee sturen."

 • Het product heeft een sterke, zoete geur. "Het zetmeel in de mout is op de brouwerij omgezet in suiker. Je ruikt de moutsuiker en de aardappelproducten", aldus Heutinck.

  Het product heeft een sterke, zoete geur. "Het zetmeel in de mout is op de brouwerij omgezet in suiker. Je ruikt de moutsuiker en de aardappelproducten", aldus Heutinck.

 • De 2 nieuwe sleufsilo's in beeld. Snoek telde € 12.500 neer voor de silo's. Dat is inclusief het afdeksysteem (Silage Safe), dat als een proef wordt toegepast. Een koepad en extra ruimte voor opslag voor voerresten naast de silo’s zijn ook bij de prijs inbegrepen. De silo's zijn geleverd door MBS Beton.

  De 2 nieuwe sleufsilo's in beeld. Snoek telde € 12.500 neer voor de silo's. Dat is inclusief het afdeksysteem (Silage Safe), dat als een proef wordt toegepast. Een koepad en extra ruimte voor opslag voor voerresten naast de silo’s zijn ook bij de prijs inbegrepen. De silo's zijn geleverd door MBS Beton.

 • Exclusief grondwerk en btw kost een kale silo van 12 meter lang, 4 meter breed en 80 centimeter hoog € 3.500. Met 2 sleufsilo's kan Snoek het product jaarrond voeren. Het vochtrijke bijproduct Gluco+ moet na het inkuilen minimaal een week conserveren. Met 2 silo's is Snoek flexibel qua inkoop.

  Exclusief grondwerk en btw kost een kale silo van 12 meter lang, 4 meter breed en 80 centimeter hoog € 3.500. Met 2 sleufsilo's kan Snoek het product jaarrond voeren. Het vochtrijke bijproduct Gluco+ moet na het inkuilen minimaal een week conserveren. Met 2 silo's is Snoek flexibel qua inkoop.

 • De vrachtbrief wordt getekend. De investering in de silo's wordt met een actie gesubsidieerd door veevoerbedrijf Bonda. Snoek ontvangt voor de eerste 5 vrachten Gluco+ een korting van €200 per keer. "De korting kan dus oplopen tot €1.000. Dat is ruim een kwart van de kostprijs van een kale silo", aldus Heutinck.

  De vrachtbrief wordt getekend. De investering in de silo's wordt met een actie gesubsidieerd door veevoerbedrijf Bonda. Snoek ontvangt voor de eerste 5 vrachten Gluco+ een korting van €200 per keer. "De korting kan dus oplopen tot €1.000. Dat is ruim een kwart van de kostprijs van een kale silo", aldus Heutinck.

 • De vracht is gelost. Arend Veijer van MBS Beton harkt de kuil aan. De sleufsilo's hebben een vloerplaat van 14 centimeter. "Silo's van dit formaat zijn binnen 1 dag aangelegd", aldus Veijer.

  De vracht is gelost. Arend Veijer van MBS Beton harkt de kuil aan. De sleufsilo's hebben een vloerplaat van 14 centimeter. "Silo's van dit formaat zijn binnen 1 dag aangelegd", aldus Veijer.

 • Jelle Stienstra, Jeroen Heutinck en Tom Snoek onderkennen het belang van een goede opslag. Na het luchtdicht afdekken moet het product minimaal een week conserveren. "De kuil zakt na een paar dagen. Naspannen is van groot belang", aldus Arend Veijer.

  Jelle Stienstra, Jeroen Heutinck en Tom Snoek onderkennen het belang van een goede opslag. Na het luchtdicht afdekken moet het product minimaal een week conserveren. "De kuil zakt na een paar dagen. Naspannen is van groot belang", aldus Arend Veijer.

 • Terwijl Arend Veijer de kuil aanharkt, vinden de koeien van Snoek hun weg naar buiten. Veijer raadt boeren aan om bij de aanleg van hun sleufsilo's rekening te houden met de windrichting. "Open de kuil bij voorkeur aan de noordoostkant. Zorg dat de vloerplaat iets oploopt. Dat lijken vanzelfsprekendheden, maar in de praktijk zie ik nog veel verbeterpunten."

  Terwijl Arend Veijer de kuil aanharkt, vinden de koeien van Snoek hun weg naar buiten. Veijer raadt boeren aan om bij de aanleg van hun sleufsilo's rekening te houden met de windrichting. "Open de kuil bij voorkeur aan de noordoostkant. Zorg dat de vloerplaat iets oploopt. Dat lijken vanzelfsprekendheden, maar in de praktijk zie ik nog veel verbeterpunten."

 • De kuil ligt klaar om afgedekt te worden. Intussen lopen de koeien over het nieuwe koepad naar de weide. Dat levert mooie plaatjes op.

  De kuil ligt klaar om afgedekt te worden. Intussen lopen de koeien over het nieuwe koepad naar de weide. Dat levert mooie plaatjes op.

 • De koeien ruiken het zoete product, maar kunnen er niet van proeven. Ze worden geweerd door schrikdraad. Snoek voert de silo in 6 weken leeg.

  De koeien ruiken het zoete product, maar kunnen er niet van proeven. Ze worden geweerd door schrikdraad. Snoek voert de silo in 6 weken leeg.

 • Het product is als een broodje ingepakt. De kuil is met het afdeksysteem Silage Safe op spanning gebracht. Regenwater gaat langs de binnenkant van de silowanden naar beneden en wordt via een pijp afgevoerd.

  Het product is als een broodje ingepakt. De kuil is met het afdeksysteem Silage Safe op spanning gebracht. Regenwater gaat langs de binnenkant van de silowanden naar beneden en wordt via een pijp afgevoerd.

 • Snoek voert nog met een blokkenwagen van Strautmann. "Mijn zoon Pieter wil in de toekomst graag een mengwagen", aldus de melkveehouder.

  Snoek voert nog met een blokkenwagen van Strautmann. "Mijn zoon Pieter wil in de toekomst graag een mengwagen", aldus de melkveehouder.

Laatste reacties

 • husky007

  Heb ook wel eens gehoord dat er sleufsilos betaald worden door de fourage handel zodat ze verzekerd zijn van afname.

 • ,

  Heb nog nooit meegemaakt dat de verkoper komt om de silo af te werken. Goed bezig Arend!

 • Nick1983

  Straks als 65 % van het eiwit van eigen land af moet komen, dan ist gouw over met dat snoepgoed...

 • farmerbn

  Dit is gewoon een advertentie van MBS.

Of registreer je om te kunnen reageren.