Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Dierenwelzijn staat centraal in nieuwe hellingstal

Vleesveehouder Jacco Keuper in Megchelen (Gelderland) nam in april een nieuwe hellingstal in gebruik. Hij houdt zijn Limousin-stieren in grote groepen. De dieren liggen op stro.

Lees meer over het bedrijf in Boerderij magazine, nr. 43 van 24 juli 2018.

Foto

 • Jacco Keuper (44) heeft in Megchelen (Gelderland) een vleesveebedrijf met 250 Limousin-stieren, 20 zoogkoeien en 30 stuks jongvee. Keuper bewerkt 48 hectare, waarvan 34 hectare cultuurgrond. Hij teelt gras, mais, graan en voederbieten. - Foto’s: Henk Riswick.

  Jacco Keuper (44) heeft in Megchelen (Gelderland) een vleesveebedrijf met 250 Limousin-stieren, 20 zoogkoeien en 30 stuks jongvee. Keuper bewerkt 48 hectare, waarvan 34 hectare cultuurgrond. Hij teelt gras, mais, graan en voederbieten. - Foto’s: Henk Riswick.

 • Keuper nam dit voorjaar een nieuwe hellingstal in gebruik. Deze biedt plaats aan 108 stieren en voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij. Nu de uitbreiding een feit is, wil Keuper jaarlijks 240 stieren afleveren.

  Keuper nam dit voorjaar een nieuwe hellingstal in gebruik. Deze biedt plaats aan 108 stieren en voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij. Nu de uitbreiding een feit is, wil Keuper jaarlijks 240 stieren afleveren.

 • Keuper werkt volgens de normen van het Beter Leven-keurmerk (2 sterren). De afzet van de Limousins loopt via de Bief Select-keten.

  Keuper werkt volgens de normen van het Beter Leven-keurmerk (2 sterren). De afzet van de Limousins loopt via de Bief Select-keten.

 • De nieuwe stal is tegen de bestaande stal aangebouwd. Het vleesveebedrijf is de laatste jaren behoorlijk geprofessionaliseerd. De bestaande stal werd in 2009 verlengd. Sinds 2012 worden stieren aangekocht. Recent werd het bedrijf dus wederom uitgebreid.

  De nieuwe stal is tegen de bestaande stal aangebouwd. Het vleesveebedrijf is de laatste jaren behoorlijk geprofessionaliseerd. De bestaande stal werd in 2009 verlengd. Sinds 2012 worden stieren aangekocht. Recent werd het bedrijf dus wederom uitgebreid.

 • Dierenwelzijn staat centraal op het bedrijf van Keuper. Als je goed bent voor je dieren zijn zij goed voor jou, zo redeneert de vleesveehouder. De dieren worden gehouden in grote groepen, liggen op stro en hebben meer dan 6 vierkante meter hokoppervlakte tot hun beschikking.

  Dierenwelzijn staat centraal op het bedrijf van Keuper. Als je goed bent voor je dieren zijn zij goed voor jou, zo redeneert de vleesveehouder. De dieren worden gehouden in grote groepen, liggen op stro en hebben meer dan 6 vierkante meter hokoppervlakte tot hun beschikking.

 • Alle hokken zijn ingericht met een zogenoemde veilige haven. Daarin kunnen opgejaagde stieren zich verschuilen. De opgejaagde stier wordt er van drie kanten beschermd door de hokafscheiding en kan zijn plaaggeesten zo onlopen.

  Alle hokken zijn ingericht met een zogenoemde veilige haven. Daarin kunnen opgejaagde stieren zich verschuilen. De opgejaagde stier wordt er van drie kanten beschermd door de hokafscheiding en kan zijn plaaggeesten zo onlopen.

 • Het idee van de veilige haven komt uit de koker van Keuper, die zo zijn eigen plus toevoegde aan het Beter Leven-keurmerk. "In een grote groep kan een ondergeschikte stier bij een opstootje beschutting zoeken in de kudde. Dat is ook de voornaamste reden waarom ik voor grote groepen heb gekozen. Met de veilige haven is er in het hok een extra schuilplek."

  Het idee van de veilige haven komt uit de koker van Keuper, die zo zijn eigen plus toevoegde aan het Beter Leven-keurmerk. "In een grote groep kan een ondergeschikte stier bij een opstootje beschutting zoeken in de kudde. Dat is ook de voornaamste reden waarom ik voor grote groepen heb gekozen. Met de veilige haven is er in het hok een extra schuilplek."

 • Per dag gaat er 1 ton stro door op het vleesveebedrijf. Het instrooien gebeurt met een stroblazer. Via de strooigang is het mogelijk om zowel de hokken in de bestaande stal als de hokken in de nieuwe stal in te strooien.

  Per dag gaat er 1 ton stro door op het vleesveebedrijf. Het instrooien gebeurt met een stroblazer. Via de strooigang is het mogelijk om zowel de hokken in de bestaande stal als de hokken in de nieuwe stal in te strooien.

 • De dieren geven geen kik tijdens het instrooien. Tijdens de afmestperiode staan de stieren op stal. De zoogkoeien en het jongvee worden geweid. De dieren zijn afkomstig van verschillende bedrijven. "Onze handelaar werkt met regionale fokkers en doet ook zaken in België en Frankrijk", vertelt Keuper.

  De dieren geven geen kik tijdens het instrooien. Tijdens de afmestperiode staan de stieren op stal. De zoogkoeien en het jongvee worden geweid. De dieren zijn afkomstig van verschillende bedrijven. "Onze handelaar werkt met regionale fokkers en doet ook zaken in België en Frankrijk", vertelt Keuper.

 • De strooigang is ideaal, zo vindt Keuper. "De voergangen blijven schoon en er waait minder stof op." 
De tussengang wordt straks ook gebruikt voor het afleveren van de stieren. Met een shovel kan Keuper de dieren dan voorzichtig opdrijven. Nu begeeft hij zich bij het afleveren nog altijd tussen de dieren. Ondanks zijn ervaring blijft dat toch uitkijken geblazen.

  De strooigang is ideaal, zo vindt Keuper. "De voergangen blijven schoon en er waait minder stof op." De tussengang wordt straks ook gebruikt voor het afleveren van de stieren. Met een shovel kan Keuper de dieren dan voorzichtig opdrijven. Nu begeeft hij zich bij het afleveren nog altijd tussen de dieren. Ondanks zijn ervaring blijft dat toch uitkijken geblazen.

 • De stieren zijn ontzettend sterk. De inrichting is daarom hufterproof. Het hekwerk bestaat uit massieve buizen met snelsluiting.

  De stieren zijn ontzettend sterk. De inrichting is daarom hufterproof. Het hekwerk bestaat uit massieve buizen met snelsluiting.

 • Keuper koos uit volle overtuiging voor een hellingstal. "Het is een continu proces, waarbij de dieren de gecomposteerde mest zelf onder de strolaag vandaag trappen naar de mestgang. De dieren blijven schoon en de mestlaag is dun." Eens per week schuift hij met een shovel de mestgang schoon.

  Keuper koos uit volle overtuiging voor een hellingstal. "Het is een continu proces, waarbij de dieren de gecomposteerde mest zelf onder de strolaag vandaag trappen naar de mestgang. De dieren blijven schoon en de mestlaag is dun." Eens per week schuift hij met een shovel de mestgang schoon.

 • De stieren likken gretig aan de zoutblokken. "Er zit hier weinig natrium in de grond. Dat zie je terug in het voer. Met de zoutblokken kunnen de stieren dat gebrek naar behoefte aanvullen", legt Keuper uit.

  De stieren likken gretig aan de zoutblokken. "Er zit hier weinig natrium in de grond. Dat zie je terug in het voer. Met de zoutblokken kunnen de stieren dat gebrek naar behoefte aanvullen", legt Keuper uit.

 • Keuper houdt maximaal 24 stieren per hok. Het hokoppervlakte is 146 vierkant meter. Alle hokken zijn uitgerust met een koeborstel. De stieren maken er gretig gebruik van.

  Keuper houdt maximaal 24 stieren per hok. Het hokoppervlakte is 146 vierkant meter. Alle hokken zijn uitgerust met een koeborstel. De stieren maken er gretig gebruik van.

 • Dit is de nieuwe behandel- en weegbox. Keuper wil straks al zijn dieren minimaal twee keer wegen: bij aankomst en voor vertrek. Ook wil hij tijdens de ronde steekproefsgewijs van de box gebruikmaken. Zo kan hij de effecten van eventuele veranderingen in het rantsoen snel beoordelen.

  Dit is de nieuwe behandel- en weegbox. Keuper wil straks al zijn dieren minimaal twee keer wegen: bij aankomst en voor vertrek. Ook wil hij tijdens de ronde steekproefsgewijs van de box gebruikmaken. Zo kan hij de effecten van eventuele veranderingen in het rantsoen snel beoordelen.

 • "We zitten nu op 1.250 gram groei per dag. Daar moet nog zeker 100 gram bij. Om dat te realiseren gaan we het aandeel gras verminderen en meer mais inzetten." De Limousin-stieren worden op een leeftijd van circa 22 maanden geslacht. Ze wegen dan zo'n 820 kilo. Het geslacht-gewicht is om en nabij 525 kilo.

  "We zitten nu op 1.250 gram groei per dag. Daar moet nog zeker 100 gram bij. Om dat te realiseren gaan we het aandeel gras verminderen en meer mais inzetten." De Limousin-stieren worden op een leeftijd van circa 22 maanden geslacht. Ze wegen dan zo'n 820 kilo. Het geslacht-gewicht is om en nabij 525 kilo.

 • Detail van het voerhek. De grootte van de opening tussen de vangrail en deze buizen is door Keuper te bepalen. "Hoe groter de stieren, hoe groter de opening. "Deze buizen zorgen voor een extra barrière en voorkomen dat stieren over het voerhek te springen.

  Detail van het voerhek. De grootte van de opening tussen de vangrail en deze buizen is door Keuper te bepalen. "Hoe groter de stieren, hoe groter de opening. "Deze buizen zorgen voor een extra barrière en voorkomen dat stieren over het voerhek te springen.

 • De kosten van de stal bedragen €2.500 per stier, uitgaande van 108 Beter Leven-plaatsen. Dit is inclusief de extra kosten van het geïsoleerde dak en de overdekte mestopslag. Vanuit deze opslag stroomt de gier naar een kelder. "De capaciteit van onze afstortkelder is beperkt. Er komt nu geen regenwater bij de mest. Dat scheelt aanzienlijk in de uitrijdkosten en de kwaliteit van de stalmest blijft hoger."

  De kosten van de stal bedragen €2.500 per stier, uitgaande van 108 Beter Leven-plaatsen. Dit is inclusief de extra kosten van het geïsoleerde dak en de overdekte mestopslag. Vanuit deze opslag stroomt de gier naar een kelder. "De capaciteit van onze afstortkelder is beperkt. Er komt nu geen regenwater bij de mest. Dat scheelt aanzienlijk in de uitrijdkosten en de kwaliteit van de stalmest blijft hoger."

 • Dankzij het geïsoleerde dak is het ook op warme dagen goed toeven in het nieuwe staldeel. "Het is dan zeker 4 à 5 graden koeler dan in het oudere staldeel", aldus Keuper.

  Dankzij het geïsoleerde dak is het ook op warme dagen goed toeven in het nieuwe staldeel. "Het is dan zeker 4 à 5 graden koeler dan in het oudere staldeel", aldus Keuper.

 • Keuper geniet iedere dag opnieuw van de Limousin-stieren. "Het zijn elegante dieren. Ze zijn atletisch gebouwd en mooi gespierd."

  Keuper geniet iedere dag opnieuw van de Limousin-stieren. "Het zijn elegante dieren. Ze zijn atletisch gebouwd en mooi gespierd."

Laatste reacties

 • husky007

  Bijzonder mooi, goed doordacht, nu ook een goed prijs dan is het helemaal fijn werken.

 • boerke brabant

  prachtige stal. Die veilige haven, benieuwd of die werkt want een stier die hier eenmaal in vlucht kan geen kant meer op..

Of registreer je om te kunnen reageren.