Rundveehouderij

Foto & video

Goed kijken wat er in huis is, blijkt de basis van fokkerij

Wouter (32), Oene (62) en Jeroen (30) Dolstra hebben een melkveebedrijf in Oosterstreek (Zuid-Friesland). Het rollend jaargemiddelde is 144 koeien, 4,10 jaar, 10.830 kilo, 4,31%vet en 3,51% eiwit. Fokkerij is hun hobby waarbij veel verschillende informatie wordt gebruikt, zoals aAa, productie- en exterieurindexen en bloedlijnen, maar bovenal is het uitgangspunt: de koe.

Foto

 • Een mooie kop, er wordt vaak minderwaardig over gedaan want wat is de toegevoegde waarde? Wel is en blijft het gewoon mooi om naar te kijken. - Foto's: Robert Prins

  Een mooie kop, er wordt vaak minderwaardig over gedaan want wat is de toegevoegde waarde? Wel is en blijft het gewoon mooi om naar te kijken. - Foto's: Robert Prins

 • Koeien zoals deze kom je bijna niet meer tegen. Op 30 jaar oude foto’s uit Canada zie je zo af en toe gelijke kwaliteiten. Een klassiek sterke en gesloten koe. Sterke schouders, krachtig in de rug, forse kop, rond in de botten, sterke hakken en rond in de ribben.

  Koeien zoals deze kom je bijna niet meer tegen. Op 30 jaar oude foto’s uit Canada zie je zo af en toe gelijke kwaliteiten. Een klassiek sterke en gesloten koe. Sterke schouders, krachtig in de rug, forse kop, rond in de botten, sterke hakken en rond in de ribben.

 • De volle zus van de voorgaande koe is deze Classic dochter. De inspecteur van het NRS beoordeelt haar met 92 punten. Zij heeft diepere ribben, een vaster aangehecht uier en lichtere botten dan haar zus. Een goed voorbeeld van hoe twee volle zussen kunnen verschillen. Voor de fokkerij is het lood om oud ijzer. Elke koe is zelf het beginpunt voor de volgende generatie.

  De volle zus van de voorgaande koe is deze Classic dochter. De inspecteur van het NRS beoordeelt haar met 92 punten. Zij heeft diepere ribben, een vaster aangehecht uier en lichtere botten dan haar zus. Een goed voorbeeld van hoe twee volle zussen kunnen verschillen. Voor de fokkerij is het lood om oud ijzer. Elke koe is zelf het beginpunt voor de volgende generatie.

 • Het stamboek waardeert de 'Franse stand' van de voorbenen. Bij steeds meer koeien komen de knieën zo dicht bij elkaar dat het X-benen zijn. Dat heeft gevolgen voor de klauwen en de drukverdeling op binnen- en buitenklauw.

  Het stamboek waardeert de 'Franse stand' van de voorbenen. Bij steeds meer koeien komen de knieën zo dicht bij elkaar dat het X-benen zijn. Dat heeft gevolgen voor de klauwen en de drukverdeling op binnen- en buitenklauw.

 • Deze jonge koe, een Fawi Mr. White dochter, staat stabiel op haar voorbenen. Ze heeft voldoende ruimte in de borst en tussen de knieën. Toch is de rest van haar lichaam niet breed.

  Deze jonge koe, een Fawi Mr. White dochter, staat stabiel op haar voorbenen. Ze heeft voldoende ruimte in de borst en tussen de knieën. Toch is de rest van haar lichaam niet breed.

 • Dezelfde vaars maar dan van de zijkant. Een vaars die vele veehouders graag in de stal zouden hebben. Een moderne vaars zonder gebreken of grote tekortkomingen.

  Dezelfde vaars maar dan van de zijkant. Een vaars die vele veehouders graag in de stal zouden hebben. Een moderne vaars zonder gebreken of grote tekortkomingen.

 • Bij dit dier is het wel duidelijk dat er gebreken zijn. Een gebrek aan kracht in de achterhand wat de pijlen, met de klok mee, duiden. Het begint bij de lendenen, een diep liggende staart, de draaier – scharnier tussen heup en been - dat achterin het bekken ligt. In de benen veert het bij de hak en in de koten door. Met een term ‘kracht’ kunnen meerdere onderdelen benoemd worden.

  Bij dit dier is het wel duidelijk dat er gebreken zijn. Een gebrek aan kracht in de achterhand wat de pijlen, met de klok mee, duiden. Het begint bij de lendenen, een diep liggende staart, de draaier – scharnier tussen heup en been - dat achterin het bekken ligt. In de benen veert het bij de hak en in de koten door. Met een term ‘kracht’ kunnen meerdere onderdelen benoemd worden.

 • Nog een voorbeeld van een moderne jonge koe. Hoog op de benen, een vrij diepe borstkas en grove botten. De kruisligging, de oranje streep, is optimaal aflopend. De hak (roze pijl) is droog. Een koe als deze wordt heden gewaardeerd, maar ze hoeft niet hoger op de benen, een nog diepere borst te hebben of een nog hoger opgehangen uier. Dan wordt ze te extreem en kunnen gebreken verwacht worden.

  Nog een voorbeeld van een moderne jonge koe. Hoog op de benen, een vrij diepe borstkas en grove botten. De kruisligging, de oranje streep, is optimaal aflopend. De hak (roze pijl) is droog. Een koe als deze wordt heden gewaardeerd, maar ze hoeft niet hoger op de benen, een nog diepere borst te hebben of een nog hoger opgehangen uier. Dan wordt ze te extreem en kunnen gebreken verwacht worden.

 • Deze oudmelkse vaars lijkt meer op een oude koe dan op een jong dier. Door een dik pak vlees en haar uitgegroeide botten, dikke staart, korte nek en brede voorhand lijkt ze nu meer op een stier dan op een jonge koe. Ze is voorspeld op 8.000 kilo in haar eerste lijst en dat is naar haar lichaamsgewicht te weinig. Echter, het eiwitpercentage van 4,02 is wel top. Sterke en zwakke punten van deze koe zijn wel duidelijk.

  Deze oudmelkse vaars lijkt meer op een oude koe dan op een jong dier. Door een dik pak vlees en haar uitgegroeide botten, dikke staart, korte nek en brede voorhand lijkt ze nu meer op een stier dan op een jonge koe. Ze is voorspeld op 8.000 kilo in haar eerste lijst en dat is naar haar lichaamsgewicht te weinig. Echter, het eiwitpercentage van 4,02 is wel top. Sterke en zwakke punten van deze koe zijn wel duidelijk.

 • De familie Dolstra ziet deze derdekalfskoe (vader Big Winner) graag. “ze heeft nog jeugd, voldoende reserves, een goed werkbaar uier, soepel in beweging en zij presteert bovengemiddeld in melk, vet en eiwit.”

  De familie Dolstra ziet deze derdekalfskoe (vader Big Winner) graag. “ze heeft nog jeugd, voldoende reserves, een goed werkbaar uier, soepel in beweging en zij presteert bovengemiddeld in melk, vet en eiwit.”

 • Leeftijd, conditie en lactatiestadiumgegevens worden door veehouders snel onderschat. Deze koe heeft 18 dagen geleden gekalfd. Op de rug en achter in de broek zijn nog reserves aanwezig die in de vorige lactatie en droogstand zijn opgebouwd. Het uier vertoont nog tekenen van zucht. Omdat het kalf uit de koe is, is er minder ribwelving en diepte.

  Leeftijd, conditie en lactatiestadiumgegevens worden door veehouders snel onderschat. Deze koe heeft 18 dagen geleden gekalfd. Op de rug en achter in de broek zijn nog reserves aanwezig die in de vorige lactatie en droogstand zijn opgebouwd. Het uier vertoont nog tekenen van zucht. Omdat het kalf uit de koe is, is er minder ribwelving en diepte.

 • Deze 11 jaar oude Breakout-dochter is in haar lichaam door de tijd veranderd. De bespiering verdwijnt waardoor het skelet losser aan elkaar zit en lichaamseigenschappen nog duidelijker zichtbaar worden. Jeugd en bespiering kunnen in eerste instantie kwaliteiten en tekortkomingen verdoezelen.

  Deze 11 jaar oude Breakout-dochter is in haar lichaam door de tijd veranderd. De bespiering verdwijnt waardoor het skelet losser aan elkaar zit en lichaamseigenschappen nog duidelijker zichtbaar worden. Jeugd en bespiering kunnen in eerste instantie kwaliteiten en tekortkomingen verdoezelen.

 • Deze vijfdekalfs Roppa-dochter is een goed voorbeeld van een melktypische koe met open ribben en iets te weinig breedte. Haar diepe ribben, haar lichte schouder, lange nek en wijde heupen zijn kenmerken van melktype. De ribben zijn schuin naar achter gericht en er zit veel ruimte tussen. De laatstgenoemde kenmerken zijn tekenen van openheid.

  Deze vijfdekalfs Roppa-dochter is een goed voorbeeld van een melktypische koe met open ribben en iets te weinig breedte. Haar diepe ribben, haar lichte schouder, lange nek en wijde heupen zijn kenmerken van melktype. De ribben zijn schuin naar achter gericht en er zit veel ruimte tussen. De laatstgenoemde kenmerken zijn tekenen van openheid.

 • Ook deze zesdekalfskoe laat melktype zien. Daarbij heeft zij voldoende ruimte in het achterstel. Breed in bekken en het kruis, waardoor een kalf gemakkelijk geboren kan worden en het biedt voldoende ruimte voor het uier. Hoewel ze een lichtgebouwde schouder heeft, heeft ze wel voldoende ruimte tussen de voorbenen, zodat ze stabiel kan staan.

  Ook deze zesdekalfskoe laat melktype zien. Daarbij heeft zij voldoende ruimte in het achterstel. Breed in bekken en het kruis, waardoor een kalf gemakkelijk geboren kan worden en het biedt voldoende ruimte voor het uier. Hoewel ze een lichtgebouwde schouder heeft, heeft ze wel voldoende ruimte tussen de voorbenen, zodat ze stabiel kan staan.

 • Bij de eerste oogopslag lijkt het wel of alles aan deze koe hangt. De rug hangt, de diepe ribbben hangen net boven de grond en het uier hangt tussen de achterbenen. Deze Delta Olympic-dochter is net als voorgaande koe een zesdekalfs. Dit is wel een koe waar makkelijk een passende stier bij te zoeken is, want er is een grote beschikbaarheid aan stieren die hoog aangehechte uiers, ondiepe ribben en sterke hoge ruggen doorgeven.

  Bij de eerste oogopslag lijkt het wel of alles aan deze koe hangt. De rug hangt, de diepe ribbben hangen net boven de grond en het uier hangt tussen de achterbenen. Deze Delta Olympic-dochter is net als voorgaande koe een zesdekalfs. Dit is wel een koe waar makkelijk een passende stier bij te zoeken is, want er is een grote beschikbaarheid aan stieren die hoog aangehechte uiers, ondiepe ribben en sterke hoge ruggen doorgeven.

 • Niet imponerend door formaat, ze meet 1,47 meter, maar wel door haar fraaie uiterlijk is deze Joleen 1 (Curtis x Garrison) een favoriet van de familie Dolstra. Op een koeienkeuring zal ze geen potten breken, maar haar harde benen, vast aangehechte uier, stevige kruis en melktypische voorkomen maken het voor Dolstra een excellente koe.

  Niet imponerend door formaat, ze meet 1,47 meter, maar wel door haar fraaie uiterlijk is deze Joleen 1 (Curtis x Garrison) een favoriet van de familie Dolstra. Op een koeienkeuring zal ze geen potten breken, maar haar harde benen, vast aangehechte uier, stevige kruis en melktypische voorkomen maken het voor Dolstra een excellente koe.

 • Dat er tussen ‘koeienkijkers’ ook verschil van smaak is, blijkt uit deze vierdekalfs Delta Ammo-dochter. Een glimlach verschijnt op de gezichten. Apart is een goede omschrijving. Maar, apart in de zin van bijzonder? in de zin van vreemd? Of als verfijnd? Haar wil om melk te geven, straalt van haar af en daarmee worden andere kenmerken als minder storend ervaren.

  Dat er tussen ‘koeienkijkers’ ook verschil van smaak is, blijkt uit deze vierdekalfs Delta Ammo-dochter. Een glimlach verschijnt op de gezichten. Apart is een goede omschrijving. Maar, apart in de zin van bijzonder? in de zin van vreemd? Of als verfijnd? Haar wil om melk te geven, straalt van haar af en daarmee worden andere kenmerken als minder storend ervaren.

 • Stalfavoriet is Boukje 131 (Hoekland Maik x Bertil x Laurenzo). Het lijkt wel of alle genen tezamen op de goede plek gevallen zijn. Het is een ‘malse’ en handige koe die goed voor haar eigenaar is en goed voor haar zelf zorgt. De derdekalfskoe wordt voorspeld op 13.726 kilo melk in 305 dagen en is ondanks de hoge productie gezond en probleemloos. Haar uier is prima, ze loopt als een paard en haar lichaam is sterk genoeg voor de grote productie.

  Stalfavoriet is Boukje 131 (Hoekland Maik x Bertil x Laurenzo). Het lijkt wel of alle genen tezamen op de goede plek gevallen zijn. Het is een ‘malse’ en handige koe die goed voor haar eigenaar is en goed voor haar zelf zorgt. De derdekalfskoe wordt voorspeld op 13.726 kilo melk in 305 dagen en is ondanks de hoge productie gezond en probleemloos. Haar uier is prima, ze loopt als een paard en haar lichaam is sterk genoeg voor de grote productie.

 • Hoewel Boukje niet imponeert door grootte en lichaamsgewicht, blijkt dat ze breed genoegen is om in balans te kunnen staan. Ondanks dat ze twee maanden meer dan 55 kilo per dag heeft gegeven, oogt Boukje niet teer of gevoelig. Zo blijkt dat door een combinatie van vele eigenschappen een koe kan ontstaan die winstgevend is. De bouwstenen zijn aanwezig in de Holstein-populatie en met kunde en een beetje geluk ligt een goed resultaat binnen bereik.

  Hoewel Boukje niet imponeert door grootte en lichaamsgewicht, blijkt dat ze breed genoegen is om in balans te kunnen staan. Ondanks dat ze twee maanden meer dan 55 kilo per dag heeft gegeven, oogt Boukje niet teer of gevoelig. Zo blijkt dat door een combinatie van vele eigenschappen een koe kan ontstaan die winstgevend is. De bouwstenen zijn aanwezig in de Holstein-populatie en met kunde en een beetje geluk ligt een goed resultaat binnen bereik.

Of registreer je om te kunnen reageren.