Rundveehouderij

Foto & video

‘Hét concept voor groepen koeien melken op vaste tijden’

Lemmer Fullwood presenteerde onlangs in het Duitse Wittenberg het in 2016 op Eurotier aangekondigde systeem voor het groepsgewijs melken van koeien met een geautomatiseerd melksysteem: Merlin Batch Milking 4.0.

Eind februari werd bij Agrar GmbH Flämingland Blönsdorf in het Oost-Duitse Blönsdorf de eerste Merlin Batch Milking 4.0 in gebruik genomen. Op dit bedrijf worden in deze opstelling 12 melkrobots geplaatst in een halve cirkel om koeien groepsgewijs te melken. Lemmer Fullwood, verantwoordelijk voor de verkoop van Fullwood in Duitsland, Polen en de Baltische staten, verzorgde de installatie.

Jan-Eric Lemmer, manager marketing bij Lemmer Fullwood, vertelt: “We presenteerden het concept op Eurotier 2016. Het was de bedoeling om al in 2017 te starten op dit bedrijf, maar het verlenen van de benodigde vergunningen heeft meer tijd gekost. Nu draait het bedrijf goed 6 weken.”
Artikel gaat verder onder de foto‘s


 • Jan-Eric Lemmer, manager marketing bij Lemmer Fullwood. - Foto's: Wijnand Hogenkamp

  Jan-Eric Lemmer, manager marketing bij Lemmer Fullwood. - Foto's: Wijnand Hogenkamp

 • Het melkveebedrijf van Agrar GmbH Flämingland Blönsdorf bestaat uit meerdere oude gebouwen, met achter op het erf een gloednieuwe stal voor 480 melkgevende koeien.

  Het melkveebedrijf van Agrar GmbH Flämingland Blönsdorf bestaat uit meerdere oude gebouwen, met achter op het erf een gloednieuwe stal voor 480 melkgevende koeien.

 • In de oude stallen zijn de droge koeien nog gehuisvest. Nu daar meer ruimte is, kunnen de koeien daar prima zijn.

  In de oude stallen zijn de droge koeien nog gehuisvest. Nu daar meer ruimte is, kunnen de koeien daar prima zijn.

 • Deze stal staat leeg en moet worden omgebouwd. In het verleden liepen in dit type stallen 280 koeien. Nog eens 280 koeien liepen in een diepstrooisel-/potstal.

  Deze stal staat leeg en moet worden omgebouwd. In het verleden liepen in dit type stallen 280 koeien. Nog eens 280 koeien liepen in een diepstrooisel-/potstal.

Waar staat het concept voor?

“In dit systeem staan M2-robots in een halve cirkel en worden koeien groepsgewijs volautomatisch en autonoom gemolken. Dit is hét concept bedoeld voor bedrijven die zonder inzet van arbeid op vaste tijden koeien groepsgewijs twee- of driemaal daags willen melken. Beweiden kan vrij eenvoudig geïntegreerd worden. In het systeem is arbeid veel beter in te delen en kan meer gestructureerd plaatsvinden.”

Hoe onderscheidt zich dit concept met andere geautomatiseerde melkstallen?

“In de andere systemen is het vereist dat er nog altijd mensen nodig zijn in het melkproces in tegenstelling tot dit systeem. De koeien komen groepsgewijs in de wachtruimte en via een rondgaand opdrijfhek komen ze door de robots. Ze stappen voorwaarts uit de melkbox en komen via een gang bij een selectiepoort. Daar kunnen ze terug in de wachtruimte mocht een melking mislukt zijn. Ook is separatie mogelijk voor behandeling, bijvoorbeeld inseminatie of droog zetten. Normaal gesproken gaan de koeien natuurlijk gelijk terug in de stal in hun eigen groep.”


 • De nieuwe melkinrichting staat in de stal wat vroeger de potstal was. De koeien worden verzameld in de wachtruimte.

  De nieuwe melkinrichting staat in de stal wat vroeger de potstal was. De koeien worden verzameld in de wachtruimte.

 • In een cirkelvormige opstelling staan 12 Merlin melkrobots die de koeien groepsgewijs wegmelken. Dit wordt ook wel 'batch milking' genoemd. Rechtsachter is het vaste hek.

  In een cirkelvormige opstelling staan 12 Merlin melkrobots die de koeien groepsgewijs wegmelken. Dit wordt ook wel 'batch milking' genoemd. Rechtsachter is het vaste hek.

 • Een beweegbaar deel van het hek draait vanaf het vaste hek een ronde en drijft zo de koeien door de melkrobots.

  Een beweegbaar deel van het hek draait vanaf het vaste hek een ronde en drijft zo de koeien door de melkrobots.

 • In de melkrobot worden de koeien herkend en gemolken. De robots staat twee aan twee. De koeien lopen recht in en ook weer recht uit.

  In de melkrobot worden de koeien herkend en gemolken. De robots staat twee aan twee. De koeien lopen recht in en ook weer recht uit.

 • De koeien worden gemolken. Het inmelken duurde twee dagen. Daarna is er hoegenaamd geen ondersteuning meer nodig geweest om het nieuwe batchmilking 4.0 van Fullwood draaiend te houden.

  De koeien worden gemolken. Het inmelken duurde twee dagen. Daarna is er hoegenaamd geen ondersteuning meer nodig geweest om het nieuwe batchmilking 4.0 van Fullwood draaiend te houden.

 • Na het melken komen de koeien in een centrale terugloopgang.

  Na het melken komen de koeien in een centrale terugloopgang.

 • Aan het eind van de terugloopgang is een selectiepoort. Deze bepaalt of de koeien wer terug moeten in de wachtruimte of gesepareerd worden voor behandeling zoals droog zetten of inseminatie. Het gros van de koeien gaat gewoon terug naar de ligboxenstal.

  Aan het eind van de terugloopgang is een selectiepoort. Deze bepaalt of de koeien wer terug moeten in de wachtruimte of gesepareerd worden voor behandeling zoals droog zetten of inseminatie. Het gros van de koeien gaat gewoon terug naar de ligboxenstal.

Waarom niet een aantal aparte melkrobots met vrij koeverkeer?

“Dat kan natuurlijk ook, maar dit is een heel ander principe waarbij andere uitgangspunten gelden. Hier zijn de kernwoorden vaste tijden, groepsgewijs, beweiden en zonder inzet van arbeid. Bij Robotic Batch Milking zijn de koeien altijd een poosje uit de stal en kunnen de specifieke stalwerkzaamheden snel en gestructureerd plaatsvinden, zonder dat de koppel wordt gestoord.”

Wat kost zo’n installatie?

“Dat is lastig te zeggen. Het hangt ook van het bedrijf af, maar we hebben vastgesteld dat het zeker niet duurder is dan andere vormen van automatisch melken.

Bestaat er interesse van uit andere melkveebedrijven in dit systeem?

“Jazeker. In Duitsland zijn 3 systemen verkocht en wij zijn met meerdere bedrijven in gesprek. Ook in Nederland hebben melkveehouders al interesse getoond voor dit systeem.”


 • De nieuwe stal is open en fris. Heel wat beter dan wat de koeien in de oude situatie gewend waren.

  De nieuwe stal is open en fris. Heel wat beter dan wat de koeien in de oude situatie gewend waren.

 • Op de kopeinden van de stal is aan weerszijden een flinke uitloop gemaakt zodat de koeien als ze willen naar buiten kunnen.

  Op de kopeinden van de stal is aan weerszijden een flinke uitloop gemaakt zodat de koeien als ze willen naar buiten kunnen.

 • In de nieuwe stal lopen de koeien op een prefab vloer van Hartmann.

  In de nieuwe stal lopen de koeien op een prefab vloer van Hartmann.

 • Hoewel het bedrijf ruim is opgezet, had de ruimte rondom de waterbakken wel iets groter gekund. Zeker als de borstels bezet zijn, lijkt de doorgang versperd.

  Hoewel het bedrijf ruim is opgezet, had de ruimte rondom de waterbakken wel iets groter gekund. Zeker als de borstels bezet zijn, lijkt de doorgang versperd.

 • De vaste mest met stro wordt buiten opgeslagen.

  De vaste mest met stro wordt buiten opgeslagen.

 • Bedrijfsleider Bernd Thiele (62) is nauw betrokken geweest bij de nieuwbouw. Zoals het bedrijf in het verleden werkte kon het niet langer. Het werkte met twee huisvestingssystemen en vreemde arbeid is nauwelijks te krijgen. Het bedrijf heeft een aantal Polen in dienst gehad, maar was niet tevreden. Om externe arbeid zoveel mogelijk te beperken, is ongeveer alles geautomatiseerd. Het werk dat resteert, is dan gevarieerd en licht.

  Bedrijfsleider Bernd Thiele (62) is nauw betrokken geweest bij de nieuwbouw. Zoals het bedrijf in het verleden werkte kon het niet langer. Het werkte met twee huisvestingssystemen en vreemde arbeid is nauwelijks te krijgen. Het bedrijf heeft een aantal Polen in dienst gehad, maar was niet tevreden. Om externe arbeid zoveel mogelijk te beperken, is ongeveer alles geautomatiseerd. Het werk dat resteert, is dan gevarieerd en licht.

 • Het voeren gaat met een voerrobot. In de voerkeuken staan reachts de silo's met krachtvoer. Links staan de opvoerbakken voor het ruwvoer.

  Het voeren gaat met een voerrobot. In de voerkeuken staan reachts de silo's met krachtvoer. Links staan de opvoerbakken voor het ruwvoer.

 • Een deel van het ruwvoer wordt gemengd en losgestort. Hier wordt een deel opgepakt en naar de opvoerbakken gebracht.

  Een deel van het ruwvoer wordt gemengd en losgestort. Hier wordt een deel opgepakt en naar de opvoerbakken gebracht.

 • Op dit moment zijn er drie bakken in gebruik.

  Op dit moment zijn er drie bakken in gebruik.

 • Op elke bak staat met grote letter wat er in moet. Dit helpt vergissingen te voorkomen.

  Op elke bak staat met grote letter wat er in moet. Dit helpt vergissingen te voorkomen.

 • De voerkeuken is net als de melkinstallatie geplaat in de voormalige potstal. Na dichtstorten en plaatsen van de bakken bleek er niet veel ruimte meer over tussen de bakken en het dak. Om te voorkomen dat tijdens het vullen het dak wordt beschadigd, is een soort 'geleideplaat' gemaakt.

  De voerkeuken is net als de melkinstallatie geplaat in de voormalige potstal. Na dichtstorten en plaatsen van de bakken bleek er niet veel ruimte meer over tussen de bakken en het dak. Om te voorkomen dat tijdens het vullen het dak wordt beschadigd, is een soort 'geleideplaat' gemaakt.

 • De gevulde voerrobot lost zijn porties op de vooraf ingegeven bestemmingen.

  De gevulde voerrobot lost zijn porties op de vooraf ingegeven bestemmingen.

 • De voerrobot gaat via een geleiderail naar de stal. Paralel daaraan loopt ook de rail voor het automatisch instrooisysteem.

  De voerrobot gaat via een geleiderail naar de stal. Paralel daaraan loopt ook de rail voor het automatisch instrooisysteem.

 • Het automatisch instrooisysteem, genaamd Astor, wordt gevuld op een plek net voor de voerkeuken.

  Het automatisch instrooisysteem, genaamd Astor, wordt gevuld op een plek net voor de voerkeuken.

 • De Astor lost het stro in de boxen. Hier zijn de koeien in de melkruimte, en kan de medewerker snel en gemakkelijk de boxen even bijharken, maar de Astor lost zijn vrachtje ook wel als er koeien in de boxen liggen. En die laten zich dan ook lekker instrooien.

  De Astor lost het stro in de boxen. Hier zijn de koeien in de melkruimte, en kan de medewerker snel en gemakkelijk de boxen even bijharken, maar de Astor lost zijn vrachtje ook wel als er koeien in de boxen liggen. En die laten zich dan ook lekker instrooien.

 • Als de instrooirobot en de medewerker weg zijn, is dit het gespreidje bedje waar de koeien straks weer mogen gaan liggen.

  Als de instrooirobot en de medewerker weg zijn, is dit het gespreidje bedje waar de koeien straks weer mogen gaan liggen.

 • Eenmaal terug in de ruimte na het melken maken de koeien dankbaar gebruik van het strobed dat voor ze klaar ligt.

  Eenmaal terug in de ruimte na het melken maken de koeien dankbaar gebruik van het strobed dat voor ze klaar ligt.

Of registreer je om te kunnen reageren.