Rundveehouderij

Foto & video

Ruwvoer voeren tegenwoordig automatisch

Na een brand op het bedrijf moest familie Ausma eind 2016 een nieuwe witvleesstal met voerkeuken bouwen. Boerderij ging opnieuw langs.

Foto

 • Sjoerd Ausma (55) zit samen met zijn broer Bert (45) in Sebaldeburen (Gr.) in maatschap. Die heeft een vleeskalverbedrijf met capaciteit voor 1.027 witvlees- en 360 rosékalveren en 70 hectare land. Er is ook een tweede maatschap: een melkveebedrijf. - Foto's: Jan Willem van Vliet

  Sjoerd Ausma (55) zit samen met zijn broer Bert (45) in Sebaldeburen (Gr.) in maatschap. Die heeft een vleeskalverbedrijf met capaciteit voor 1.027 witvlees- en 360 rosékalveren en 70 hectare land. Er is ook een tweede maatschap: een melkveebedrijf. - Foto's: Jan Willem van Vliet

 • Ausma houdt alle kalveren op 1 locatie. Hij werkt met verschillende leeftijdsgroepen. In de jongste stal werkt hij met 1 uniforme groep. Een deel daarvan staat ook in de andere witvleesstal. Er zijn zodoende 2 leeftijdsgroepen voor witvlees.

  Ausma houdt alle kalveren op 1 locatie. Hij werkt met verschillende leeftijdsgroepen. In de jongste stal werkt hij met 1 uniforme groep. Een deel daarvan staat ook in de andere witvleesstal. Er zijn zodoende 2 leeftijdsgroepen voor witvlees.

 • Een overzicht in de goed geïsoleerde stal. Ausma heeft nu 2 rondes achter de rug. De eerste was wat moeizaam met diarree en luchtwegproblemen. Qua gemiddelde daggroei noteerde hij 1.006 gram. Qua afmestgewicht zat hij op 149,3 kilo.

  Een overzicht in de goed geïsoleerde stal. Ausma heeft nu 2 rondes achter de rug. De eerste was wat moeizaam met diarree en luchtwegproblemen. Qua gemiddelde daggroei noteerde hij 1.006 gram. Qua afmestgewicht zat hij op 149,3 kilo.

 • Die mindere resultaten lagen niet per se ergens aan. Ausma veranderde dan ook niets. In de tweede ronde boekte hij flinke progressie. De daggroei was toen 1.091 gram, het afmestgewicht 163,6 kilo. De derde ronde lijkt vooralsnog vergelijkbaar.

  Die mindere resultaten lagen niet per se ergens aan. Ausma veranderde dan ook niets. In de tweede ronde boekte hij flinke progressie. De daggroei was toen 1.091 gram, het afmestgewicht 163,6 kilo. De derde ronde lijkt vooralsnog vergelijkbaar.

 • De gemiddelde dierdagdosering ging flink omlaag. In de eerste ronde was dit nog 17 à 18, maar in de tweede ronde was dit 14. Let wel: deze cijfers gelden voor 2 groepen in beide witvleesstallen. Het is niettemin een indicatie.

  De gemiddelde dierdagdosering ging flink omlaag. In de eerste ronde was dit nog 17 à 18, maar in de tweede ronde was dit 14. Let wel: deze cijfers gelden voor 2 groepen in beide witvleesstallen. Het is niettemin een indicatie.

 • De kalveren hebben 1,8 m² ruimte per dier en lopen op houten roosters. Ausma koos hier niet voor vloerverwarming. Hij vindt het systeem niet constant genoeg. Er zijn dan te veel warmtepieken, terwijl het op andere plekken juist te koud is.

  De kalveren hebben 1,8 m² ruimte per dier en lopen op houten roosters. Ausma koos hier niet voor vloerverwarming. Hij vindt het systeem niet constant genoeg. Er zijn dan te veel warmtepieken, terwijl het op andere plekken juist te koud is.

 • Voor een optimaal stalklimaat vertrouwt Ausma op grote gaskachels zoals deze. Die houden het klimaat mooi constant, stelt hij. Zeker in de jongste, goed geïsoleerde witvleesstal.

  Voor een optimaal stalklimaat vertrouwt Ausma op grote gaskachels zoals deze. Die houden het klimaat mooi constant, stelt hij. Zeker in de jongste, goed geïsoleerde witvleesstal.

 • Ausma stookt niet alleen op gas. Dit eiken- en berkenhout gaat een stuksgoedskachel in. Zo verstookt Ausma elke dag 1,5 kuub lokaal hout. Hiermee verwarmt hij water tot 80 graden zodat hij de kalvermelk op de juiste temperatuur krijgt.

  Ausma stookt niet alleen op gas. Dit eiken- en berkenhout gaat een stuksgoedskachel in. Zo verstookt Ausma elke dag 1,5 kuub lokaal hout. Hiermee verwarmt hij water tot 80 graden zodat hij de kalvermelk op de juiste temperatuur krijgt.

 • Voerpadventilatie. De lucht komt via de deuren achter binnen en gaat over het voerpad de stal door. Ausma hoefde weinig te finetunen omdat de stal met rookproeven getest is. Hij ventileert minimaal voor zo min mogelijk koude, vochtige lucht.

  Voerpadventilatie. De lucht komt via de deuren achter binnen en gaat over het voerpad de stal door. Ausma hoefde weinig te finetunen omdat de stal met rookproeven getest is. Hij ventileert minimaal voor zo min mogelijk koude, vochtige lucht.

 • De stallucht wordt uiteindelijk via 6 van deze ventilatoren in de nok afgevoerd. Er is 1 - groene - meetwaaier. Die meet de luchtdoorstroming en stuurt de ventilatoren aan. Zo valt de koude lucht niet van boven naar beneden.

  De stallucht wordt uiteindelijk via 6 van deze ventilatoren in de nok afgevoerd. Er is 1 - groene - meetwaaier. Die meet de luchtdoorstroming en stuurt de ventilatoren aan. Zo valt de koude lucht niet van boven naar beneden.

 • Ausma stapte in 2017 over op automatische ruwvoerverstrekking. Hij koos voor een systeem uit de varkenshouderij. Pal naast de witvleesstal en voor de voersilo's staat een overkapte kegelmenger met 5 kuub capaciteit.

  Ausma stapte in 2017 over op automatische ruwvoerverstrekking. Hij koos voor een systeem uit de varkenshouderij. Pal naast de witvleesstal en voor de voersilo's staat een overkapte kegelmenger met 5 kuub capaciteit.

 • De arbeidsbesparing is groot. Ausma kan zijn bedrijf nu beter alleen runnen. In de oude situatie mengde en voerde hij zelf. Dat kostte hem zo'n 2 uur per dag. Nu hoeft hij alleen nog mais en stro aan te vullen. Dat wordt automatisch gemengd en gewogen.

  De arbeidsbesparing is groot. Ausma kan zijn bedrijf nu beter alleen runnen. In de oude situatie mengde en voerde hij zelf. Dat kostte hem zo'n 2 uur per dag. Nu hoeft hij alleen nog mais en stro aan te vullen. Dat wordt automatisch gemengd en gewogen.

 • Vanuit de kegelmenger komt het mengsel bij dit weegstation en verzamelpunt terecht. Hier komt dan nog brok bij via een silo en vijzel. Hierna blaast de rode blower (links) het voer door centrale leidingen van 5 centimeter groot de stal in.

  Vanuit de kegelmenger komt het mengsel bij dit weegstation en verzamelpunt terecht. Hier komt dan nog brok bij via een silo en vijzel. Hierna blaast de rode blower (links) het voer door centrale leidingen van 5 centimeter groot de stal in.

 • Die leidingen komen uit bij de verschillende rode verdeelstations. Van daaruit valt het in de voerbakken. Ausma is erg tevreden over het systeem. De toch vrij smalle voerleidingen raken nooit verstopt. Het systeem vergt nauwelijks onderhoud.

  Die leidingen komen uit bij de verschillende rode verdeelstations. Van daaruit valt het in de voerbakken. Ausma is erg tevreden over het systeem. De toch vrij smalle voerleidingen raken nooit verstopt. Het systeem vergt nauwelijks onderhoud.

 • Arbeidsbesparing is niet het enige winstpunt. Ausma kan nu ook op maat - per 2 hokken - voeren. Ook is er altijd voldoende vers voer waardoor de voeropname hoger is.

  Arbeidsbesparing is niet het enige winstpunt. Ausma kan nu ook op maat - per 2 hokken - voeren. Ook is er altijd voldoende vers voer waardoor de voeropname hoger is.

 • Een op de voercomputer aangesloten sensor houdt in de gaten of er nog voldoende voer in de bakken ligt.

  Een op de voercomputer aangesloten sensor houdt in de gaten of er nog voldoende voer in de bakken ligt.

 • Ausma kocht ook een zelfrijdende melkwagen. Voorheen kregen kalveren in de opstartfase melk via een voerslang. Maar die slang leg je soms neer als je moet helpen en melk koelt dan in de slang en bak af. Met een melkwagen blijft melk op temperatuur.

  Ausma kocht ook een zelfrijdende melkwagen. Voorheen kregen kalveren in de opstartfase melk via een voerslang. Maar die slang leg je soms neer als je moet helpen en melk koelt dan in de slang en bak af. Met een melkwagen blijft melk op temperatuur.

 • De voerkeuken van het kalverbedrijf bevindt zich in de nieuwste stal en is ook net zo oud. De oude voerkeuken ging indertijd namelijk ook door de brand verloren.

  De voerkeuken van het kalverbedrijf bevindt zich in de nieuwste stal en is ook net zo oud. De oude voerkeuken ging indertijd namelijk ook door de brand verloren.

Of registreer je om te kunnen reageren.