Rundveehouderij

Foto & video 6 reacties

Juiste voorwaarden voor rust in stal Blondes

Arjan Schiphorst bouwde in 2015 een nieuwe hellingstal voor 150 Blondes d‘Aquitaine-stieren. Het klimaat en de extra ruimte zijn pluspunten.

Foto

 • Arjan (48) en Ineke (46) Schiphorst hebben in Dalfsen (Overijssel) een vleesveebedrijf met 150 Blondes d'Aquitaine-stieren. 3 jaar geleden liet Schiphorst een hellingstal voor 150 stieren bouwen. Het vlees levert hij aan Bief Select van Henk Broeders. - Foto's: Ronald Hissink

  Arjan (48) en Ineke (46) Schiphorst hebben in Dalfsen (Overijssel) een vleesveebedrijf met 150 Blondes d'Aquitaine-stieren. 3 jaar geleden liet Schiphorst een hellingstal voor 150 stieren bouwen. Het vlees levert hij aan Bief Select van Henk Broeders. - Foto's: Ronald Hissink

 • De hellingstal is niet te missen. Bij het bedrijf hoort relatief veel grond: 40 hectare. 23 hectare is gras met klaver, 15 hectare is mais en 2 hectare is rode klaver (eiwitvervanger). Zowel qua ruwvoer als qua mest is de kringloop gesloten.

  De hellingstal is niet te missen. Bij het bedrijf hoort relatief veel grond: 40 hectare. 23 hectare is gras met klaver, 15 hectare is mais en 2 hectare is rode klaver (eiwitvervanger). Zowel qua ruwvoer als qua mest is de kringloop gesloten.

 • Een fraai overzicht in de lichte stal met 3 meter brede lichtstraat. Ventilatie is er ruim voldoende. De zijkanten kunnen 3 meter open. De 30 stierenhokken bevinden zich in het midden van de stal. Links en rechts ervan is een voergang.

  Een fraai overzicht in de lichte stal met 3 meter brede lichtstraat. Ventilatie is er ruim voldoende. De zijkanten kunnen 3 meter open. De 30 stierenhokken bevinden zich in het midden van de stal. Links en rechts ervan is een voergang.

 • 2 voergangen en ook 2 strozolders. Dat werkt volgens Schiphorst veel praktischer met 2 hokken naast elkaar. De vleesveehouder wilde geen stroverdeler. Dat geeft te veel onrust en stof. Ook kost het zelf instrooien niet overdreven veel tijd.

  2 voergangen en ook 2 strozolders. Dat werkt volgens Schiphorst veel praktischer met 2 hokken naast elkaar. De vleesveehouder wilde geen stroverdeler. Dat geeft te veel onrust en stof. Ook kost het zelf instrooien niet overdreven veel tijd.

 • Hier is die tussenmuur tussen de hokken goed te zien. Het grote voordeel is dat de stieren elkaar zo niet kunnen zien. En dat bevordert de rust, merkt Schiphorst. Rust in de stal was een van de belangrijkste uitgangspunten tijdens de bouw.

  Hier is die tussenmuur tussen de hokken goed te zien. Het grote voordeel is dat de stieren elkaar zo niet kunnen zien. En dat bevordert de rust, merkt Schiphorst. Rust in de stal was een van de belangrijkste uitgangspunten tijdens de bouw.

 • En voor de meest onrustige stieren is er altijd nog een goedkoop, maar effectief paardenmiddel: de radio. Het draagt zeker bij, aldus Schiphorst die als radiozender Vechtdal FM aanhoudt.

  En voor de meest onrustige stieren is er altijd nog een goedkoop, maar effectief paardenmiddel: de radio. Het draagt zeker bij, aldus Schiphorst die als radiozender Vechtdal FM aanhoudt.

 • De voergang aan de zijkant heeft als voordeel dat eventueel koud of warm weer 'gebroken' wordt. Het duurt een paar meter voordat de hokken bereikt zijn. Die extra buffer werkt. De vorstperiode van begin maart was bijvoorbeeld geen enkel probleem.

  De voergang aan de zijkant heeft als voordeel dat eventueel koud of warm weer 'gebroken' wordt. Het duurt een paar meter voordat de hokken bereikt zijn. Die extra buffer werkt. De vorstperiode van begin maart was bijvoorbeeld geen enkel probleem.

 • In de 7% oplopende hokken liggen de stieren op ruim stro. De hokken zijn niet eens heel groot, maar er liggen telkens maar 4 of 5 dieren in. Die hebben dan 8,5 of 6,8 m² ruimte per dier. Dat is duidelijk boven de norm van 6,6 m².

  In de 7% oplopende hokken liggen de stieren op ruim stro. De hokken zijn niet eens heel groot, maar er liggen telkens maar 4 of 5 dieren in. Die hebben dan 8,5 of 6,8 m² ruimte per dier. Dat is duidelijk boven de norm van 6,6 m².

 • Schiphorst krijgt elk jaar 6 à 7 koppels van ongeveer 20 Blondes. Er zijn dus meerdere leeftijdsgroepen. Toch geeft dat geen ziekte-insleep of extra onrust. De stieren zijn in Frankrijk perfect voorbereid. De dierdagdosering is nagenoeg 0.

  Schiphorst krijgt elk jaar 6 à 7 koppels van ongeveer 20 Blondes. Er zijn dus meerdere leeftijdsgroepen. Toch geeft dat geen ziekte-insleep of extra onrust. De stieren zijn in Frankrijk perfect voorbereid. De dierdagdosering is nagenoeg 0.

 • Schiphorst heeft liefst 40 hectare land. Ruwvoer hoeft hij niet aan te kopen. Hij kan zelfs een deel van het gras als hooi verkopen aan lokale paardenbedrijven. Het enige dat Schiphorst wel koopt, is een sojamengsel en mineralen.

  Schiphorst heeft liefst 40 hectare land. Ruwvoer hoeft hij niet aan te kopen. Hij kan zelfs een deel van het gras als hooi verkopen aan lokale paardenbedrijven. Het enige dat Schiphorst wel koopt, is een sojamengsel en mineralen.

 • Voorin de stal maakte Schiphorst een gang met een weegplateau. Zo kan de vleesveehouder de stieren goed monitoren kan hij eventuele achterblijvers uitselecteren. Dit systeem is in de praktijk goed werkbaar, stelt Schiphorst.

  Voorin de stal maakte Schiphorst een gang met een weegplateau. Zo kan de vleesveehouder de stieren goed monitoren kan hij eventuele achterblijvers uitselecteren. Dit systeem is in de praktijk goed werkbaar, stelt Schiphorst.

 • Stro is nog een lastig verhaal. Schiphorst heeft jaarlijks 1.300 kilo per stier nodig en stro is al lange tijd prijzig. De vleesveehouder zoekt daarom naar aanpassingen waardoor stro langer meegaat. Kalk zou een optie zijn, maar ook dat is nu duur.

  Stro is nog een lastig verhaal. Schiphorst heeft jaarlijks 1.300 kilo per stier nodig en stro is al lange tijd prijzig. De vleesveehouder zoekt daarom naar aanpassingen waardoor stro langer meegaat. Kalk zou een optie zijn, maar ook dat is nu duur.

 • Schiphorst zoekt de winst niet alleen in de kostprijs. Hij kijkt ook naar de andere kant. Schiphorst gelooft in openheid en draagvlak. Om die reden haalt hij de banden met lokale supermarkten aan en probeert hij de burger naar zijn stal te krijgen.

  Schiphorst zoekt de winst niet alleen in de kostprijs. Hij kijkt ook naar de andere kant. Schiphorst gelooft in openheid en draagvlak. Om die reden haalt hij de banden met lokale supermarkten aan en probeert hij de burger naar zijn stal te krijgen.

 • Schiphorst boekt goede resultaten. Gemiddeld noteert hij 1.450 gram daggroei en 570 kilo afmestgewicht. Dat is na 20 tot 22 maanden. Het vlees wordt via Bief Select verkocht en belandt onder meer in de Plus-supermarkt in het nabijgelegen Nieuwleusen.

  Schiphorst boekt goede resultaten. Gemiddeld noteert hij 1.450 gram daggroei en 570 kilo afmestgewicht. Dat is na 20 tot 22 maanden. Het vlees wordt via Bief Select verkocht en belandt onder meer in de Plus-supermarkt in het nabijgelegen Nieuwleusen.

 • Een aanpassing. In de separatiehokken heeft Schiphorst later borstels opgehangen. Zo kunnen de stieren zich toch zelf schoonhouden. In de groepshokken likken ze elkaar schoon.

  Een aanpassing. In de separatiehokken heeft Schiphorst later borstels opgehangen. Zo kunnen de stieren zich toch zelf schoonhouden. In de groepshokken likken ze elkaar schoon.

 • Voor de jongste Blondes-stieren had Schiphorst oorspronkelijk in een deel van de stal een apart voerhek gemaakt (rechts). Daarvan is een deel inmiddels alweer vervangen door een gewone buis (links). De stieren zijn nog rustiger dan gedacht.

  Voor de jongste Blondes-stieren had Schiphorst oorspronkelijk in een deel van de stal een apart voerhek gemaakt (rechts). Daarvan is een deel inmiddels alweer vervangen door een gewone buis (links). De stieren zijn nog rustiger dan gedacht.

 • Met 40 hectare is er ruim voldoende land voor eigen mestafzet. De stieren produceren circa 1.200 kilo fosfaat (300 kuub vaste mest). De ruimte die op eigen land overblijft, gebruikt Schiphorst om rundveemest van een bedrijf uit de buurt aan te voeren.

  Met 40 hectare is er ruim voldoende land voor eigen mestafzet. De stieren produceren circa 1.200 kilo fosfaat (300 kuub vaste mest). De ruimte die op eigen land overblijft, gebruikt Schiphorst om rundveemest van een bedrijf uit de buurt aan te voeren.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Aan zijn huis te zien zijn de stieren zijn hobby.

 • Als het economisch perspectief zo goed is als het lijkt dan heeft ie er binnen no-time vele collega’s bij!

 • Vhouder

  prachtig ik denk dat deze ondernemers elke dag vrolijk wakker worden

 • husky007

  Als een burger dit zou zien, dan denkt die meteen, wat klagen die boeren toch altijd, als ik zie wat daar allemaal staat.

 • witrug123

  gewoon een prachtbedrijf geniet ervan!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.