Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Automatisch melken, voeren én instrooien

Maatschap Vijverberg maakte in het Noord-Hollandse Middenmeer plaats voor de uitbreiding van Agriport A7. Ze verkasten naar een voormalig akkerbouwbedrijf en bouwden er naar smaak een nieuwe stal.

Foto

 • Maatschap Vijverberg heeft in het Noord-Hollandse Middenmeer 190 melk- en kalfkoeien. De melkveehouders hebben 100 hectare in gebruik. De jongveeopfok is uitbesteed. Op de foto poseert Carl Vijverberg (50) met zijn oudste zoon Daan (19). Verder bestaat het gezin uit Sylvia (49), Mark (17) en Ard (15). - Foto's: Lex Salverda Fotografie

  Maatschap Vijverberg heeft in het Noord-Hollandse Middenmeer 190 melk- en kalfkoeien. De melkveehouders hebben 100 hectare in gebruik. De jongveeopfok is uitbesteed. Op de foto poseert Carl Vijverberg (50) met zijn oudste zoon Daan (19). Verder bestaat het gezin uit Sylvia (49), Mark (17) en Ard (15). - Foto's: Lex Salverda Fotografie

 • Maatschap Vijverberg heeft plaats gemaakt voor de uitbreiding van Agriport A7. Op 10 kilometer afstand werd hen dit voormalige akkerbouwbedrijf aangeboden. Daar bouwden ze naar smaak een nieuwe stal, die ze eind 2017 in gebruik namen.

  Maatschap Vijverberg heeft plaats gemaakt voor de uitbreiding van Agriport A7. Op 10 kilometer afstand werd hen dit voormalige akkerbouwbedrijf aangeboden. Daar bouwden ze naar smaak een nieuwe stal, die ze eind 2017 in gebruik namen.

 • De bedrijfslocatie bevindt zich aan de rand van de Wieringermeerpolder. De melkveehouders boeren op zeeklei. "We hebben te maken met een onregelmatige onderlaag", vertelt Carl Vijverberg. Er gingen maar liefst 930 heipalen de grond in, variërend in lengte van 12 tot 18 meter.

  De bedrijfslocatie bevindt zich aan de rand van de Wieringermeerpolder. De melkveehouders boeren op zeeklei. "We hebben te maken met een onregelmatige onderlaag", vertelt Carl Vijverberg. Er gingen maar liefst 930 heipalen de grond in, variërend in lengte van 12 tot 18 meter.

 • Een paar dagen voor de open dag is het bedrijfslogo op de stal geplaatst. Maatschap Vijverberg verkaste 16 jaar geleden vanuit Midden-Delfland (Maasland) naar Noord-Holland. "De uitbreiding van Agriport A7 was voor ons een uitgelezen kans om opnieuw een stap te maken", aldus Carl Vijverberg.

  Een paar dagen voor de open dag is het bedrijfslogo op de stal geplaatst. Maatschap Vijverberg verkaste 16 jaar geleden vanuit Midden-Delfland (Maasland) naar Noord-Holland. "De uitbreiding van Agriport A7 was voor ons een uitgelezen kans om opnieuw een stap te maken", aldus Carl Vijverberg.

 • Dit is het, dacht Carl Vijverberg, toen hij in België een ligboxenstal met Lightroof zag. De stal baadt in het licht. "Dat moet de vruchtbaarheid en gezondheid ten goede komen. Ik kan het nog niet met cijfers onderbouwen, maar de eerste bevindingen zijn goed", aldus Vijverberg.

  Dit is het, dacht Carl Vijverberg, toen hij in België een ligboxenstal met Lightroof zag. De stal baadt in het licht. "Dat moet de vruchtbaarheid en gezondheid ten goede komen. Ik kan het nog niet met cijfers onderbouwen, maar de eerste bevindingen zijn goed", aldus Vijverberg.

 • De verplaatsing gaat gepaard met een fikse uitbreiding. De melkveehouders zetten flink in op automatisering. De nieuwe stal biedt plaats aan 240 melkkoeien. Op hun vorige locatie in Middenmeer molken de ondernemers 120 koeien op 70 hectare. Ze kochten 47 dieren van een stopper en haalden 10 vaarzen uit Duitsland.

  De verplaatsing gaat gepaard met een fikse uitbreiding. De melkveehouders zetten flink in op automatisering. De nieuwe stal biedt plaats aan 240 melkkoeien. Op hun vorige locatie in Middenmeer molken de ondernemers 120 koeien op 70 hectare. Ze kochten 47 dieren van een stopper en haalden 10 vaarzen uit Duitsland.

 • De kale bouwkosten van de stal waren €1,2 miljoen. De kosten van de inrichting, het extra vee en de fosfaatrechten houdt Vijverberg voor zichzelf. "We hadden op onze vorige locatie ook plannen om te bouwen en te renoveren. De vergunningen waren binnen. Zonder de uitbreiding van Agriport A7 was dit verhaal voor ons niet mogelijk geweest", zo vertelt hij.

  De kale bouwkosten van de stal waren €1,2 miljoen. De kosten van de inrichting, het extra vee en de fosfaatrechten houdt Vijverberg voor zichzelf. "We hadden op onze vorige locatie ook plannen om te bouwen en te renoveren. De vergunningen waren binnen. Zonder de uitbreiding van Agriport A7 was dit verhaal voor ons niet mogelijk geweest", zo vertelt hij.

 • De voerkeuken bevindt zich in deze voormalige akkerbouwschuur. "Deze schuur is geïsoleerd. We hebben de droogwand eruit gesloopt", vertelt Daan Vijverberg. De tweede akkerbouwschuur wordt gebruikt voor machineopslag. De derde schuur wordt verhuurd.

  De voerkeuken bevindt zich in deze voormalige akkerbouwschuur. "Deze schuur is geïsoleerd. We hebben de droogwand eruit gesloopt", vertelt Daan Vijverberg. De tweede akkerbouwschuur wordt gebruikt voor machineopslag. De derde schuur wordt verhuurd.

 • De voerrobot heeft een capaciteit van 650 kilo product. "De melkkoeien krijgen iedere dag 17 bakken voorgeschoteld". Het rantsoen bestaat uit graskuil en mais,aangevuld met raap, soja, maismeel, vezelhennep en mineralen en krijt. De droge koeien krijgen een apart rantsoen.

  De voerrobot heeft een capaciteit van 650 kilo product. "De melkkoeien krijgen iedere dag 17 bakken voorgeschoteld". Het rantsoen bestaat uit graskuil en mais,aangevuld met raap, soja, maismeel, vezelhennep en mineralen en krijt. De droge koeien krijgen een apart rantsoen.

 • "We hebben ruim voldoende ruwvoer. We sturen bij met droge grondstoffen. Ik ben geen voorstander van natte producten omdat die te veel eigen ruwvoer verdringen", aldus Carl Vijverberg.

  "We hebben ruim voldoende ruwvoer. We sturen bij met droge grondstoffen. Ik ben geen voorstander van natte producten omdat die te veel eigen ruwvoer verdringen", aldus Carl Vijverberg.

 • De melkkoeien worden gehouden in 2 groepen: een hoogproductieve groep en een laagproductieve groep. De hoogproductieve dieren worden gemolken door 2 Lely Astronaut A4-melkrobots. Koeien die niet uit zichzelf naar de robots lopen, kunnen gemakkelijk worden opgesloten met automatische optrekhekken.

  De melkkoeien worden gehouden in 2 groepen: een hoogproductieve groep en een laagproductieve groep. De hoogproductieve dieren worden gemolken door 2 Lely Astronaut A4-melkrobots. Koeien die niet uit zichzelf naar de robots lopen, kunnen gemakkelijk worden opgesloten met automatische optrekhekken.

 • De groep met laagproductieve dieren is kleiner. Hier is 1 robot in gebruik. Op de foto is goed te zien dat er in de toekomst ruimte is voor een 4de robot. De melkveehouders overwegen deelweiden met hun droge en laagproductieve dieren.

  De groep met laagproductieve dieren is kleiner. Hier is 1 robot in gebruik. Op de foto is goed te zien dat er in de toekomst ruimte is voor een 4de robot. De melkveehouders overwegen deelweiden met hun droge en laagproductieve dieren.

 • Het gemiddelde aantal melkbeurten is 2,9. Het rollendjaargemiddelde is 10.500 liter, met 4,25 % vet en 3,58 % eiwit.

  Het gemiddelde aantal melkbeurten is 2,9. Het rollendjaargemiddelde is 10.500 liter, met 4,25 % vet en 3,58 % eiwit.

 • De stal is 90 meter lang en 36 meter breed. De melkveehouders kozen voor 3+3-rijige stal. De koeien liggen in diepstrooiselboxen. Die zijn gevuld met biobedding. De onderlaag is van comfortmix, bestaande uit krijt, stro en water.

  De stal is 90 meter lang en 36 meter breed. De melkveehouders kozen voor 3+3-rijige stal. De koeien liggen in diepstrooiselboxen. Die zijn gevuld met biobedding. De onderlaag is van comfortmix, bestaande uit krijt, stro en water.

 • Nog een stukje automatisering. De ligboxen worden automatisch ingestrooid. Dat gebeurt met dit bakje. De bak heeft een inhoud van 200 liter en wordt automatisch gevuld.

  Nog een stukje automatisering. De ligboxen worden automatisch ingestrooid. Dat gebeurt met dit bakje. De bak heeft een inhoud van 200 liter en wordt automatisch gevuld.

 • Dit is de mestscheider. Die staat op een bordes. De mest wordt omhoog gepompt en gescheiden. De dikke fractie gaat terug de stal in…

  Dit is de mestscheider. Die staat op een bordes. De mest wordt omhoog gepompt en gescheiden. De dikke fractie gaat terug de stal in…

 • … dat is op deze foto goed te zien. "Diepstrooisel is fantastisch voor de koeien. Aanvankelijk hadden we hier niet voldoende mest. Daarom hebben we gekozen voor comfortmix als onderlaag", zegt Daan Vijverberg.

  … dat is op deze foto goed te zien. "Diepstrooisel is fantastisch voor de koeien. Aanvankelijk hadden we hier niet voldoende mest. Daarom hebben we gekozen voor comfortmix als onderlaag", zegt Daan Vijverberg.

 • Dit is de dichte Proflex Cl-vloer. Mts. Vijverberg heeft een proefstalstatus voor deze vloer. De basis bestaat uit beton. Daarop liggen composieten platen met stroken rubber. "Het koecomfort is perfect. Koeien laten de tocht goed zien", aldus Carl Vijverberg. Diens broer Henk heeft in het Franse Etain een vergelijkbaar, geautomatiseerd melkveebedrijf.

  Dit is de dichte Proflex Cl-vloer. Mts. Vijverberg heeft een proefstalstatus voor deze vloer. De basis bestaat uit beton. Daarop liggen composieten platen met stroken rubber. "Het koecomfort is perfect. Koeien laten de tocht goed zien", aldus Carl Vijverberg. Diens broer Henk heeft in het Franse Etain een vergelijkbaar, geautomatiseerd melkveebedrijf.

 • De vloerdelen worden schoongehouden door JOZ-mestschuiven. Tijdens het vreten staan de koeien met hun voorpoten op een voerstoep, zodat ze alleen met hun achterpoten over de schuif heen moeten.

  De vloerdelen worden schoongehouden door JOZ-mestschuiven. Tijdens het vreten staan de koeien met hun voorpoten op een voerstoep, zodat ze alleen met hun achterpoten over de schuif heen moeten.

 • Bij de hoogproductieve koeien staan 2 krachtvoerstations. De dieren krijgen bij de robots 3 soorten krachtvoer verstrekt, waaronder een opstartbrok. De laagproductieve dieren krijgen bij de robot 2 soorten krachtvoer.

  Bij de hoogproductieve koeien staan 2 krachtvoerstations. De dieren krijgen bij de robots 3 soorten krachtvoer verstrekt, waaronder een opstartbrok. De laagproductieve dieren krijgen bij de robot 2 soorten krachtvoer.

 • Het bedrijf is zo ingericht dat één persoon het gros van het werk kan doen. Met behulp van deze buizenconstructie is het eenvoudig om koeien van de ene naar de andere stalzijde te verplaatsen. "Deze stal zorgt veel arbeidsgemak en werkplezier", aldus Carl Vijverberg.

  Het bedrijf is zo ingericht dat één persoon het gros van het werk kan doen. Met behulp van deze buizenconstructie is het eenvoudig om koeien van de ene naar de andere stalzijde te verplaatsen. "Deze stal zorgt veel arbeidsgemak en werkplezier", aldus Carl Vijverberg.

 • Voor transitiekoeien hebben de melkveehouders een ruim zandhok ingericht. "Goed voor het dierenwelzijn en bedoeld om de infectiedruk te beperken", vertelt Daan Vijverberg.

  Voor transitiekoeien hebben de melkveehouders een ruim zandhok ingericht. "Goed voor het dierenwelzijn en bedoeld om de infectiedruk te beperken", vertelt Daan Vijverberg.

 • Voorin bevindt zich een aparte afkalfruimte. Die is eveneens gevuld met zand.

  Voorin bevindt zich een aparte afkalfruimte. Die is eveneens gevuld met zand.

 • Dit is de zogenoemde Cuddle Box. Die biedt een hygiënische en droge ligplek voor het pasgeboren kalf. "De koe kan aan het kalf likken. Dat stimuleert de melkproductie", zegt Daan Vijverberg.

  Dit is de zogenoemde Cuddle Box. Die biedt een hygiënische en droge ligplek voor het pasgeboren kalf. "De koe kan aan het kalf likken. Dat stimuleert de melkproductie", zegt Daan Vijverberg.

 • In de stal hangen 36 ledlampen.

  In de stal hangen 36 ledlampen.

 • Beeld van de voeropslag. Er zijn 3 nieuwe sleufsilo's aangelegd. Dei zijn 86 meter lang, 12 meter breed en 2,5 meter hoog.

  Beeld van de voeropslag. Er zijn 3 nieuwe sleufsilo's aangelegd. Dei zijn 86 meter lang, 12 meter breed en 2,5 meter hoog.

 • Mts. Vijverberg wil energieleverancier worden. Ze hebben SDE-subsidie toegewezen gekregen voor het plaatsen van 800 zonnepanelen. Die komen op de akkerbouwschuren. "We denken ook serieus aan monovergisting. We zijn aspirant-lid van Coöperatie JumpStart. We willen graag duurzaam bezig zijn en de uitstoot van CO2 en methaan reduceren. Dat is onze 'license to produce'", aldus Carl Vijverberg.

  Mts. Vijverberg wil energieleverancier worden. Ze hebben SDE-subsidie toegewezen gekregen voor het plaatsen van 800 zonnepanelen. Die komen op de akkerbouwschuren. "We denken ook serieus aan monovergisting. We zijn aspirant-lid van Coöperatie JumpStart. We willen graag duurzaam bezig zijn en de uitstoot van CO2 en methaan reduceren. Dat is onze 'license to produce'", aldus Carl Vijverberg.

 • Op vrijdag 20 april wordt er een open dag georganiseerd bij mts. Vijverberg. De deelnemende bedrijven bouwen hun stands op in deze akkerbouwschuur. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 16.00 uur welkom aan de Groetweg 11 in Middenmeer.

  Op vrijdag 20 april wordt er een open dag georganiseerd bij mts. Vijverberg. De deelnemende bedrijven bouwen hun stands op in deze akkerbouwschuur. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 16.00 uur welkom aan de Groetweg 11 in Middenmeer.

Laatste reacties

 • Gerrit Lammertink

  Gefeliciteerd met de nieuwe stal! Je zal maar twee keer de Staatsloterij winnen👍👍

 • el

  Success, Fam Vijverberg!

 • Dpj

Of registreer je om te kunnen reageren.