Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

‘We hebben top van Zwitserse fokkerij gezien’

36 studenten van Aeres Hogeschool Dronten hebben onlangs op eigen houtje een bezoek gebracht aan 5 Zwitserse melkveebedrijven. Een impressie van de fokkerij in het Alpenland.

 • Eind februari reist de fokkerijcommissie van Aeres Hogeschool Dronten met 36 studenten in busjes naar Zwitserland. De enthousiaste groep studenten bezoekt 5 fokkerijbedrijven en gaat naar een regionaal fokvee-evenement. - Foto's: Fokkerijcommissie Dronten

  Eind februari reist de fokkerijcommissie van Aeres Hogeschool Dronten met 36 studenten in busjes naar Zwitserland. De enthousiaste groep studenten bezoekt 5 fokkerijbedrijven en gaat naar een regionaal fokvee-evenement. - Foto's: Fokkerijcommissie Dronten

 • Het lange weekend koeien kijken in Zwitserland wordt op vrijdag 23 februari afgetrapt met een bezoek aan de John Deere-fabriek in het Duitse Mannheim.

  Het lange weekend koeien kijken in Zwitserland wordt op vrijdag 23 februari afgetrapt met een bezoek aan de John Deere-fabriek in het Duitse Mannheim.

 • De groep studenten overnacht in een ietwat oubollig chalet. Het houten verblijf is prachtig gelegen tussen de Zwitserse Alpentoppen. Het blijkt een mooie uitvalsbasis voor het bezoek aan enkele hoog aangeschreven fokkers.

  De groep studenten overnacht in een ietwat oubollig chalet. Het houten verblijf is prachtig gelegen tussen de Zwitserse Alpentoppen. Het blijkt een mooie uitvalsbasis voor het bezoek aan enkele hoog aangeschreven fokkers.

 • Het eerste Zwitserse bedrijfsbezoek staat gepland bij Thomas Gerber. Op zijn bedrijf TGD Holstein houdt hij 120 melk- en kalfkoeien en 200 stuks jongvee. Gerber verkoopt veel koeien en embryo's. Hij doet veel met Genomics en levert stieren aan Swiss Genetics. Hij verkoopt jaarlijks 60 fok- en gebruikskoeien op veilingen en aan huis.

  Het eerste Zwitserse bedrijfsbezoek staat gepland bij Thomas Gerber. Op zijn bedrijf TGD Holstein houdt hij 120 melk- en kalfkoeien en 200 stuks jongvee. Gerber verkoopt veel koeien en embryo's. Hij doet veel met Genomics en levert stieren aan Swiss Genetics. Hij verkoopt jaarlijks 60 fok- en gebruikskoeien op veilingen en aan huis.

 • Het valt de Nederlandse studenten op dat de dieren vooral hooi krijgen voorgeschoteld. "Gerber heeft een grote zolder in de stal. Die gebruikt hij voor de opslag van hooi", vertelt Jord Bosgoed, voorzitter van de Fokkerijcommissie Dronten.

  Het valt de Nederlandse studenten op dat de dieren vooral hooi krijgen voorgeschoteld. "Gerber heeft een grote zolder in de stal. Die gebruikt hij voor de opslag van hooi", vertelt Jord Bosgoed, voorzitter van de Fokkerijcommissie Dronten.

 • Ruwvoerwinning in Zwitserland is niet te vergelijken met onze situatie. "Bedrijven op 800 meter hoogte moeten het doen met 4 grassneden. Op 1.300 meter hoogte haal je maar 2 of 3 sneden gras van het land", aldus Bosgoed.

  Ruwvoerwinning in Zwitserland is niet te vergelijken met onze situatie. "Bedrijven op 800 meter hoogte moeten het doen met 4 grassneden. Op 1.300 meter hoogte haal je maar 2 of 3 sneden gras van het land", aldus Bosgoed.

 • Deze foto is gemaakt bij P'tit Coeur Holsteins, het bedrijf van Roger Frossard. Hij houdt 70 melk- en kalfkoeien en 100 stuks jongvee op 65 hectare. De 305 dagenproductie is 10.500 kilo melk. "Het gemiddelde van de veestapel is er 87,4 punten. Ik heb geen enkele slechte koe gezien", aldus Bosgoed.

  Deze foto is gemaakt bij P'tit Coeur Holsteins , het bedrijf van Roger Frossard. Hij houdt 70 melk- en kalfkoeien en 100 stuks jongvee op 65 hectare. De 305 dagenproductie is 10.500 kilo melk. "Het gemiddelde van de veestapel is er 87,4 punten. Ik heb geen enkele slechte koe gezien", aldus Bosgoed.

 • De studenten zien op het bedrijf meerdere prijswinnende koeien rondlopen. Sam Kalinka EX 94 was in 2011 en 2015 Grand Champion op de Swiss Expo en gaf al meer dan 100.000 liter melk. Dat is niet de koe op deze foto. “Helaas hebben we haar niet vast kunnen leggen”, aldus Bosgoed.

  De studenten zien op het bedrijf meerdere prijswinnende koeien rondlopen. Sam Kalinka EX 94 was in 2011 en 2015 Grand Champion op de Swiss Expo en gaf al meer dan 100.000 liter melk. Dat is niet de koe op deze foto. “Helaas hebben we haar niet vast kunnen leggen”, aldus Bosgoed.

 • 's Avonds staat de regionale fokveeshow Expo Holstein Sarine in Bulle op het programma. "Het niveau was hoog", vertelt Bosgoed.

  's Avonds staat de regionale fokveeshow Expo Holstein Sarine in Bulle op het programma. "Het niveau was hoog", vertelt Bosgoed.

 • Een impressie van de show. "We hebben de vaarzen tot en met de kampioensklasse bekeken. Het was een mooi evenement", aldus Bosgoed.

  Een impressie van de show. "We hebben de vaarzen tot en met de kampioensklasse bekeken. Het was een mooi evenement", aldus Bosgoed.

 • Op zondag 25 februari begint de excursiedag bij Ueli en Jacqueline Bürkli in Langmatt. Bürkli houdt 50 melk- en kalfkoeien en 65 stuks jongvee op 46 hectare. De 305 dagenproductie is 9.700 kilo melk.

  Op zondag 25 februari begint de excursiedag bij Ueli en Jacqueline Bürkli in Langmatt. Bürkli houdt 50 melk- en kalfkoeien en 65 stuks jongvee op 46 hectare. De 305 dagenproductie is 9.700 kilo melk.

 • Familie Bürkli viel tijdens de Swiss Expo 2018 in Laussane in de prijzen met Häni's Futur Absolute Redife. Deze koe werd uitgeroepen tot de Grand Champion roodbont. De studenten gaan met het prijswinnende dier op de foto.

  Familie Bürkli viel tijdens de Swiss Expo 2018 in Laussane in de prijzen met Häni's Futur Absolute Redife. Deze koe werd uitgeroepen tot de Grand Champion roodbont. De studenten gaan met het prijswinnende dier op de foto.

 • Bürkli gaat van Brown Swiss-koeien over op Holsteins. "De dochters werden niet meer beter dan de moeders", verklaart Bosgoed diens keuze. "Ook met Holsteins presteert hij nu weer top."

  Bürkli gaat van Brown Swiss-koeien over op Holsteins. "De dochters werden niet meer beter dan de moeders", verklaart Bosgoed diens keuze. "Ook met Holsteins presteert hij nu weer top."

 • 's Middags staat er een bezoek bij Michel Clement gepland. Hij runt het bedrijf La Waebera in Le Mouret. Het bedrijf is gelegen op een prachtige locatie.

  's Middags staat er een bezoek bij Michel Clement gepland. Hij runt het bedrijf La Waebera in Le Mouret. Het bedrijf is gelegen op een prachtige locatie.

 • De houten ligboxenstal op het bedrijf is vorig jaar in gebruik genomen.

  De houten ligboxenstal op het bedrijf is vorig jaar in gebruik genomen.

 • Michel Clement heeft 60 melk- en kalfkoeien. De 305 dagenproductie is 10.500 kilo melk. 60 % van de veestapel bestaat uit Red-Holsteins. Het overige deel is Holstein met roodbontfactor.

  Michel Clement heeft 60 melk- en kalfkoeien. De 305 dagenproductie is 10.500 kilo melk. 60 % van de veestapel bestaat uit Red-Holsteins. Het overige deel is Holstein met roodbontfactor.

 • Overzicht van 2x6 rapid exit-melkstal. "Bijzonder dat de productie zo hoog is, met hooi als ruwvoer", aldus Bosgoed, die ook hier geen kreupele koe aantreft.

  Overzicht van 2x6 rapid exit-melkstal. "Bijzonder dat de productie zo hoog is, met hooi als ruwvoer", aldus Bosgoed, die ook hier geen kreupele koe aantreft.

 • De showdieren worden op het fokbedrijf in een aparte groep gehouden. Met koe La Waebera Attico Jenny was Michel Clement kampioen bij de roodbont vaarzen op de Swiss Expo 2018.

  De showdieren worden op het fokbedrijf in een aparte groep gehouden. Met koe La Waebera Attico Jenny was Michel Clement kampioen bij de roodbont vaarzen op de Swiss Expo 2018.

 • Na de rondleiding en het bekijken van de koeien is het tijd om het bedrijfsbezoek af te sluiten. Het bezoek uit Nederland mag kaas van La Waebera's melk proeven.

  Na de rondleiding en het bekijken van de koeien is het tijd om het bedrijfsbezoek af te sluiten. Het bezoek uit Nederland mag kaas van La Waebera's melk proeven.

 • Op maandag 26 februari is het tijd om weer naar Nederland te rijden. 's Ochtends is er nog tijd om in Rapperswil het bedrijf All Star van Ernst von Allmen te bezoeken. "Dit bedrijf hebben we op het laatste moment aan ons programma toegevoegd", aldus Bosgoed.

  Op maandag 26 februari is het tijd om weer naar Nederland te rijden. 's Ochtends is er nog tijd om in Rapperswil het bedrijf All Star van Ernst von Allmen te bezoeken. "Dit bedrijf hebben we op het laatste moment aan ons programma toegevoegd", aldus Bosgoed.

 • Von Allmen houdt 18 melkkoeien op de grupstal. "Hij houdt al het jongvee aan tot het moment dat de vaarzen aan de melk komen. Daarna verkoopt hij de overtallige vaarzen", vertelt Bosgoed.

  Von Allmen houdt 18 melkkoeien op de grupstal. "Hij houdt al het jongvee aan tot het moment dat de vaarzen aan de melk komen. Daarna verkoopt hij de overtallige vaarzen", vertelt Bosgoed.

 • Dit is een van de gefokte koeien van het bedrijf: de 13-jarige All Star Baccara Talent V. Talent EX92 (MS-94). Meerdere koeien op de grup zijn excellent. Alle koeien worden 's ochtends schoongemaakt.

  Dit is een van de gefokte koeien van het bedrijf: de 13-jarige All Star Baccara Talent V. Talent EX92 (MS-94). Meerdere koeien op de grup zijn excellent. Alle koeien worden 's ochtends schoongemaakt.

 • Ook op dit bedrijf wordt met een grote hooizolder gewerkt…

  Ook op dit bedrijf wordt met een grote hooizolder gewerkt…

 • …dat is op deze foto nog beter te zien. De melkkoeien krijgen niet alleen hooi, maar ook gras en mais.

  …dat is op deze foto nog beter te zien. De melkkoeien krijgen niet alleen hooi, maar ook gras en mais.

 • Bosgoed kijkt terug op vier 'geweldige' dagen. "Het was erg interessant om deze fokkerijbedrijven te bezoeken. Wij hebben allemaal een passie voor fokkerij. Volgens mij hebben we de top van de Zwitserse fokkerij gezien."Kijk voor meer foto's op: https://www.facebook.com/Fokcie/posts/2012584559063759

  Bosgoed kijkt terug op vier 'geweldige' dagen. "Het was erg interessant om deze fokkerijbedrijven te bezoeken. Wij hebben allemaal een passie voor fokkerij. Volgens mij hebben we de top van de Zwitserse fokkerij gezien." Kijk voor meer foto's op de Facebookpagina van Fokkerijcommissie Dronten

Laatste reacties

 • johan.vandegraaf

  Prachtige foto ,s veel hooi en mooie koeien die oud willen worden,een voorbeeld voor hier !

 • hansvanbergen

  We hebben alleen nog nooit een goede Zwitserse stier gezien. Dat is wel uitzonderlijk van een land met zoveel topkoeien. As ik zoveel hooi zou voeren zou de mest op de roosters blijven liggen en zou de club zo droog staan. Het lijkt dus voornamelijk een fantasie wereld waarnaar gekeken is. Wel een aanrader om naartoe te gaan.

 • el

  Ze zullen ook het nodige krachtvoer geven anders vallen die Holstein koeien om!

 • koestal

  De Zwiterse stieren worden veel in Nederland gebruikt vanwege hun goede klauwen en gehalten

 • hansvanbergen

  Brown Swiss stieren zul je bedoelen. Ook die worden niet heel veel meer gebruikt. Stieren die daadwerkelijk uit Zwitserland komen en in 2018 in NL gebruikt zijn dat zijn er nul of een getal daar heel dichtbij. Sinds de introduktie van KI in de jaren 50 zijn er maar een paar Zwitserse stieren gebruikt en die zijn, laat ik er nagenoeg tussen zetten maar met tegenzin, allemaal tegengevallen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.