Foto: Ronald Hissink RundveeFoto

Stal bijna vol door aankoop fosfaatrechten

Maatschap Wijers in Voorst (Gld.) liet begin 2015 een nieuwe stal voor 200 melkkoeien bouwen, met onder meer een automatisch voersysteem, een dichte vloer en 4 melkrobots.

  • Evert Jan (62), Martin (31), Hanny (60) en Johan (34) Wijers zitten in het Gelderse Voorst in maatschap. Die heeft een veebedrijf met 182 melkkoeien, 110 stuks jongvee en 98 hectare land. De maatschap werd in 2015 verplaatst. - Foto's: Ronald Hissink

    Evert Jan (62), Martin (31), Hanny (60) en Johan (34) Wijers zitten in het Gelderse Voorst in maatschap. Die heeft een veebedrijf met 182 melkkoeien, 110 stuks jongvee en 98 hectare land. De maatschap werd in 2015 verplaatst. – Foto’s: Ronald Hissink

  • Wijers moest wijken voor het project Ruimte voor de Rivier. Het nieuwe bedrijf bevindt zich in de uiterwaarden op een aangelegde terp op 600 meter afstand van de rivier de IJssel. Dit is de ligboxenstal die plaats biedt aan 200 melkkoeien.

    Wijers moest wijken voor het project Ruimte voor de Rivier. Het nieuwe bedrijf bevindt zich in de uiterwaarden op een aangelegde terp op 600 meter afstand van de rivier de IJssel. Dit is de ligboxenstal die plaats biedt aan 200 melkkoeien.

  • Fosfaat drukte ook hier z'n stempel. Wijers moest in 2017 terug naar 160 melkkoeien. De melkveehouder voerde 25 koeien af, ook vertrok er flink wat jongvee. Maar in januari kocht Wijers fosfaatrechten à €180 per kilo voor 25 vaarzen die toen afkalfden.

    Fosfaat drukte ook hier z’n stempel. Wijers moest in 2017 terug naar 160 melkkoeien. De melkveehouder voerde 25 koeien af, ook vertrok er flink wat jongvee. Maar in januari kocht Wijers fosfaatrechten à €180 per kilo voor 25 vaarzen die toen afkalfden.

  • Voor die groei in januari was de inseminatie uitgesteld. Wijers kocht fosfaatrechten vanwege de niet benutte stalcapaciteit, maar ook vanwege de hoeveelheid grond. Dit jaar wil Wijers nog meer rechten kopen om de stal vol te zetten.

    Voor die groei in januari was de inseminatie uitgesteld. Wijers kocht fosfaatrechten vanwege de niet benutte stalcapaciteit, maar ook vanwege de hoeveelheid grond. Dit jaar wil Wijers nog meer rechten kopen om de stal vol te zetten.

  • Een fraai overzicht in de stal. De veestapel is een bonte verzameling van Holstein, Zweeds-Roodbont en Fleckvieh. De stal is efficiënt ingericht. Voorin de seperatieruimtes, daarachter 4 melkrobots en het ligboxengedeelte (hier dus precies andersom).

    Een fraai overzicht in de stal. De veestapel is een bonte verzameling van Holstein, Zweeds-Roodbont en Fleckvieh. De stal is efficiënt ingericht. Voorin de seperatieruimtes, daarachter 4 melkrobots en het ligboxengedeelte (hier dus precies andersom).

  • De 4 GEA MI-one-melkrobots staan naast elkaar. Samen vormen ze een soort bushalte. Rechts ervan is de wachtruimte (emissiearme roosters), die 20 koeien kan herbergen. Rondom zijn separatiepoorten en een terugloopgang. Het koeverkeer is gestuurd.

    De 4 GEA MI-one-melkrobots staan naast elkaar. Samen vormen ze een soort bushalte. Rechts ervan is de wachtruimte (emissiearme roosters), die 20 koeien kan herbergen. Rondom zijn separatiepoorten en een terugloopgang. Het koeverkeer is gestuurd.

  • Het hekwerk rond de wachtruimte. De koeien lopen via een selectiepoort de wachtruimte in. Daarna lopen ze via 2 selectiepoorten terug de stal in. Maar de dieren kunnen ook gesepareerd worden of opnieuw naar de melkrobots worden gestuurd.

    Het hekwerk rond de wachtruimte. De koeien lopen via een selectiepoort de wachtruimte in. Daarna lopen ze via 2 selectiepoorten terug de stal in. Maar de dieren kunnen ook gesepareerd worden of opnieuw naar de melkrobots worden gestuurd.

  • Het gestuurde koeverkeer gaat nu prima. In het begin was dat anders. Aardstralen bleken een oorzaak te zijn. Koeien bleven vaker weg bij de melkrobots en 'sloopten' soms de robots; slangetjes eraf, cilinder of camera kapot. Er was te veel onrust.

    Het gestuurde koeverkeer gaat nu prima. In het begin was dat anders. Aardstralen bleken een oorzaak te zijn. Koeien bleven vaker weg bij de melkrobots en ‘sloopten’ soms de robots; slangetjes eraf, cilinder of camera kapot. Er was te veel onrust.

  • Een broncorrector in het weiland achter de stal bleek een oplossing. De rust is weergekeerd in de stal (dat wil zeggen de route naar de melkrobots). Dat is ook te merken aan het aantal melkingen in de winter. Dat steeg van gemiddeld 2,6 tot 2,9.

    Een broncorrector in het weiland achter de stal bleek een oplossing. De rust is weergekeerd in de stal (dat wil zeggen de route naar de melkrobots). Dat is ook te merken aan het aantal melkingen in de winter. Dat steeg van gemiddeld 2,6 tot 2,9.

  • Wijers is tevreden over de melkrobots. De melkkwaliteit is hoog; de zuurtegraad is gunstig: 0,2 tot 0,3. Daarnaast steeg de gemiddelde melkproductie sinds 2015 van 8.400 tot 9.300 kilo per jaar en daalde het celgetal van 180 naar 150.

    Wijers is tevreden over de melkrobots. De melkkwaliteit is hoog; de zuurtegraad is gunstig: 0,2 tot 0,3. Daarnaast steeg de gemiddelde melkproductie sinds 2015 van 8.400 tot 9.300 kilo per jaar en daalde het celgetal van 180 naar 150.

  • De separatieruimte bevindt zich links van de melkrobots. Hier ligt net als in de mestgangen en doorsteken een dichte W5-vloer van HCI. Omdat de separatieruimte het minst belopen wordt, kan de vloer hier in de zomer soms glad worden.

    De separatieruimte bevindt zich links van de melkrobots. Hier ligt net als in de mestgangen en doorsteken een dichte W5-vloer van HCI. Omdat de separatieruimte het minst belopen wordt, kan de vloer hier in de zomer soms glad worden.

  • Wijers kan ook vlot separeren naar het grote strohok. Dat bevindt zich pal achter de 4 melkrobots.

    Wijers kan ook vlot separeren naar het grote strohok. Dat bevindt zich pal achter de 4 melkrobots.

  • De dichte, emissiearme W5-vloer heeft een goot in het midden, waardoor mest en urine goed gescheiden worden. Wijers merkt dat koeien goed lopen op de stroeve vloer. Ze hebben veel grip. Vaste mestschuiven houden de vloer schoon.

    De dichte, emissiearme W5-vloer heeft een goot in het midden, waardoor mest en urine goed gescheiden worden. Wijers merkt dat koeien goed lopen op de stroeve vloer. Ze hebben veel grip. Vaste mestschuiven houden de vloer schoon.

  • Als de W5-vloer te weinig belopen wordt, kan de vloer in de zomer soms te glad worden. Dat geldt echter vooral voor de separatieruimte. Daar wil Wijers nog een druppelsysteem plaatsen, zodat de vloer goed nat blijft.

    Als de W5-vloer te weinig belopen wordt, kan de vloer in de zomer soms te glad worden. Dat geldt echter vooral voor de separatieruimte. Daar wil Wijers nog een druppelsysteem plaatsen, zodat de vloer goed nat blijft.

  • Aan de achterkant van de stal is een mestafstort. Die heeft capaciteit voor 500 kuub mest. Een deel van de mest eindigt via een mestscheider als diepstrooisel in de boxen. De rest kan Wijers op eigen land kwijt.

    Aan de achterkant van de stal is een mestafstort. Die heeft capaciteit voor 500 kuub mest. Een deel van de mest eindigt via een mestscheider als diepstrooisel in de boxen. De rest kan Wijers op eigen land kwijt.

  • Wijers heeft zich ook aangemeld voor een biogasinstallatie. Hij wil graag meedoen aan het Jumpstart-project van FrieslandCampina om energieneutraal te worden. De locatie is al geschikt bevonden. Nu is het wachten op groen licht.

    Wijers heeft zich ook aangemeld voor een biogasinstallatie. Hij wil graag meedoen aan het Jumpstart-project van FrieslandCampina om energieneutraal te worden. De locatie is al geschikt bevonden. Nu is het wachten op groen licht.

  • De mestscheider voor het diepstrooisel kocht Wijers iets te goedkoop. Het is een soort Chinees 'huismerk'. Het onderhoud valt hem niet mee. Een nieuwe mestscheider staat dan ook op het verlanglijstje.

    De mestscheider voor het diepstrooisel kocht Wijers iets te goedkoop. Het is een soort Chinees ‘huismerk’. Het onderhoud valt hem niet mee. Een nieuwe mestscheider staat dan ook op het verlanglijstje.

  • Het diepstrooisel is in eerste instantie ook te nat. Wijers probeert het product droger te krijgen door de doorstroming te vertragen.

    Het diepstrooisel is in eerste instantie ook te nat. Wijers probeert het product droger te krijgen door de doorstroming te vertragen.

  • Het diepstrooisel in de boxen. Wijers strooit kalk bij omdat het celgetal door de warme herfst een tijdje opliep. Het instrooien gebeurt met een shovel. Wijers monteerde een extra hark, zodat hij tegelijkertijd diepstrooisel kan afvlakken.

    Het diepstrooisel in de boxen. Wijers strooit kalk bij omdat het celgetal door de warme herfst een tijdje opliep. Het instrooien gebeurt met een shovel. Wijers monteerde een extra hark, zodat hij tegelijkertijd diepstrooisel kan afvlakken.

  • Het automatische Mullerup-voersysteem bevalt goed, maar het onderhoud is wat forser dan gedacht. Wijers vervangt elk jaar de messen en ook de wieltjes van de aandrijving van de rails slijten relatief snel. Al zitten er veel bochten in het circuit.

    Het automatische Mullerup-voersysteem bevalt goed, maar het onderhoud is wat forser dan gedacht. Wijers vervangt elk jaar de messen en ook de wieltjes van de aandrijving van de rails slijten relatief snel. Al zitten er veel bochten in het circuit.

  • Johan Wijers vult de voerbunkers aan. Het is het enige dat hij qua 'voeren' hoeft te doen. Het kost hem 20 minuten per dag. De arbeidsbesparing is kortom groot. In vergelijking met de oude situatie scheelt het ruim 1 uur per dag.

    Johan Wijers vult de voerbunkers aan. Het is het enige dat hij qua ‘voeren’ hoeft te doen. Het kost hem 20 minuten per dag. De arbeidsbesparing is kortom groot. In vergelijking met de oude situatie scheelt het ruim 1 uur per dag.

  • Hier maakt de voerrobot de oversteek van de ligboxenstal (links) naar de jongveestal. Het jongvee krijgt een apart rantsoen, net als de droge koeien (2 groepen).

    Hier maakt de voerrobot de oversteek van de ligboxenstal (links) naar de jongveestal. Het jongvee krijgt een apart rantsoen, net als de droge koeien (2 groepen).

  • Dit is die jongveestal die eveneens in 2015 in gebruik is genomen. Het vele licht valt op.

    Dit is die jongveestal die eveneens in 2015 in gebruik is genomen. Het vele licht valt op.

Beheer
WP Admin