Als één van de eerste kalverhouders werken Adri en Myriam Schoenmakers met een biologische luchtwasser. Het systeem is ingebouwd in de nieuwe stal voor 1.000 kalveren. Foto: Peter Roek RundveeFoto

Ruime nieuwe kalverstal met luchtwasser

Als een van de eerste kalverhouders werken Adri en Myriam Schoenmakers met een biologische luchtwasser. Het systeem is ingebouwd in de nieuwe stal voor 1.000 kalveren.

De nieuwe stal heeft een eigen voerkeuken voor het klaarmaken van de melk. De voerkeuken in het andere deel van het bedrijf blijft ook in werking.

De opslag van snippers. Al tien jaar hebben de kalverhouders ervaring met biomassa stoken en het bevalt ze prima. Schoenmakers schat ¬ 10 per plaats per jaar te besparen. Vergeleken met de oude kachel vraagt de nieuwe veel minder werk qua onderhoud.

Naast de wasser wordt vooral de nieuwe biomassa-kachel in het MDV-systeem goed gewaardeerd. De kachel heeft een capaciteit van 250 kW; dat is 2,5 keer zoveel als de oude en is voorzien van een fijnstoffilter, dat extra punten gaf.

In de kalverhouderij is nog weinig ervaring met biologische luchtwassers. Het lastige bij kalveren is dat er geen constante stroom stallucht is om de bacteriën te voeren. Dankzij de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) valt de totale investering mee.

Daar zuiveren bacteriën de stallucht van ammoniak. Er gaat maximaal 258.000 kuub per uur door. De wasser heeft voldoende capaciteit om de lucht van 4.000 vleesvarkens te reinigen, dus moet meer dan voldoende zijn hier.

Het meest opvallend aan de nieuwe stal is de biologische luchtwasser. Tegen de achtergevel zuigt een batterij aan ventilatoren de lucht uit de stal en blaast die door de wasser. Met deze wasser voldoet het bedrijf aan de strenge Brabantse emissienormen.

De nieuwe stal was eind vorig jaar klaar. De eerste ronde kalveren lopen net los. Het is een mooi plaatje in deze ruime en overzichtelijke stal. De stal bestaat uit één ruimte met dwarsopstelling.

Het proces van melk klaarmaken is in het kantoor op de computer real-time te volgen en zo nodig bij te sturen. Naast het kantoor heeft de nieuwe stal onder een omkleedruimte, een sanitaire ruimte en opslag.

Schoenmakers heeft de kalveren op contract bij Kalverhandel John Baijens uit Baarle-Nassau. Naast de kalveren hebben de ondernemers een akkerbouwtak van 65 hectare en worden afspraken met grondeigenaren gemaakt voor mestafzet in de regio.

Het uitdoseren van het ruwvoer gaat via een mobiele doseerwagen met een inhoud van 250 kilo. De installatie is 70 centimeter breed en is goed wendbaar om door de gangen te rijden.

Voor het verstrekken van ruwvoer aan de kalveren heeft Schoenmakers een stationaire strodoseerinrichting voor het mengen van grondstoffen, waaronder stro. De installatie kost weinig arbeid en is volledig van rvs.

Adri (51) en Myriam (51) Schoenmakers uit Baarle-Nassau bouwden een nieuwe stal voor 1.000 vleeskalveren. Daarmee staat de teller op 2.300 kalveren. De nieuwe stal is voorzien van een biologische luchtwasser en ingericht om gemakkelijk te werken.

Beheer
WP Admin