Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Mais als krachtvoer van eigen land

Jonathan Hoeksema heeft graskuil zat. Daarom oogstte hij alleen de korrels van zijn snijmais. In deze fotoreportage vertelt hij over zijn ervaringen met het voeren van de gedorste mais.

Foto

 • Op de eerste dag van de maisoogst op het bedrijf van Jonathan Hoeksema in Barchem (Gld) zijn de kolven geoogst. Af en toe moet de machine bijgesteld worden. - Foto's: Ronald Hissink

  Op de eerste dag van de maisoogst op het bedrijf van Jonathan Hoeksema in Barchem (Gld) zijn de kolven geoogst. Af en toe moet de machine bijgesteld worden. - Foto's: Ronald Hissink

 • De gedorste mais wordt in containers gestort. Deze worden met een trekker naar het bedrijf van Hoeksema gebracht.

  De gedorste mais wordt in containers gestort. Deze worden met een trekker naar het bedrijf van Hoeksema gebracht.

 • De containers worden gelost en de shovel rijdt alles in een tijdelijke opslag. Gelukkig was het tijdens de oogst mooi droog weer, dus er hoefde geen plastic over.

  De containers worden gelost en de shovel rijdt alles in een tijdelijke opslag. Gelukkig was het tijdens de oogst mooi droog weer, dus er hoefde geen plastic over.

 • Jonathan Hoeksema (31, rechts) houdt samen met René Lubberdink (52) en diens vrouw Hennie Dijkman (52) rond 95 melkgevende koeien op 2 melkrobots.

  Jonathan Hoeksema (31, rechts) houdt samen met René Lubberdink (52) en diens vrouw Hennie Dijkman (52) rond 95 melkgevende koeien op 2 melkrobots.

 • Na de oogst is de volgende dag de hakselaar klaargezet. Via een stortbak gaat de mais door de hakselaar om gebroken te worden en aangezuurd. Het is de bedoeling dat de mais niet te fijn wordt gemaakt. Het mooist is dat de korrel precies 1 keer middendoor gaat.

  Na de oogst is de volgende dag de hakselaar klaargezet. Via een stortbak gaat de mais door de hakselaar om gebroken te worden en aangezuurd. Het is de bedoeling dat de mais niet te fijn wordt gemaakt. Het mooist is dat de korrel precies 1 keer middendoor gaat.

 • De gekneusde maiskorrels komen in een kieper. Door de bewerking is de kleur van de mais veranderd van goudgeel naar witgeel.

  De gekneusde maiskorrels komen in een kieper. Door de bewerking is de kleur van de mais veranderd van goudgeel naar witgeel.

 • De gekneusde korrel worden gestort in de 8 meter brede kuil. Het product wordt aangereden met een trekker.

  De gekneusde korrel worden gestort in de 8 meter brede kuil. Het product wordt aangereden met een trekker.

 • De gebroken mais direct na het kneuzen.

  De gebroken mais direct na het kneuzen.

 • De gekneusde korrel na ruim 3 maanden opslag. Het is alleen iets verkleurd. Met een voersnelheid van 0,5 meter blijft het helemaal fris.

  De gekneusde korrel na ruim 3 maanden opslag. Het is alleen iets verkleurd. Met een voersnelheid van 0,5 meter blijft het helemaal fris.

 • Met de shovel wordt dagelijks 380 kilo product via de mengwagen gevoerd aan de 95 melkkoeien.

  Met de shovel wordt dagelijks 380 kilo product via de mengwagen gevoerd aan de 95 melkkoeien.

 • Puur krachtvoer. De ingekuilde en aangezuurde mais heeft 66% droge stof, 677 gam zetmeel en 1.312 VEM per kilo droge stof.

  Puur krachtvoer. De ingekuilde en aangezuurde mais heeft 66% droge stof, 677 gam zetmeel en 1.312 VEM per kilo droge stof.

 • De koeien vreten het gemengde rantsoen prima. De hoeveelheid mais is rustig opgebouwd. De koeien zijn wel iets dunner op de mest, maar er zijn geen verteringsproblemen, zo blijkt uit beoordelingen van de mest.

  De koeien vreten het gemengde rantsoen prima. De hoeveelheid mais is rustig opgebouwd. De koeien zijn wel iets dunner op de mest, maar er zijn geen verteringsproblemen, zo blijkt uit beoordelingen van de mest.

 • Sinds Hoeksema de mais in het ranstoen heeft getrokken raakt hij ruim 13 kilo droge stof uit gras kwijt. En dat was precies de bedoeling. De gehalten zijn vrijwel gelijk gebleven. De melkproductie is wel ruim een kilo hoger dan vorig jaar.

  Sinds Hoeksema de mais in het ranstoen heeft getrokken raakt hij ruim 13 kilo droge stof uit gras kwijt. En dat was precies de bedoeling. De gehalten zijn vrijwel gelijk gebleven. De melkproductie is wel ruim een kilo hoger dan vorig jaar.

 • Het bedrijf van de maatschap ligt in Barchem (Gld.). Het bedrijf heeft 59 hectare grond in gebruik. De 11,5 hectare mais is dit jaar gewonnen als krachtvoer vanwege een ruwvoeroverschot. De koeien geven gemiddeld 10.200 kilo melk met 4,50% vet en 3,63% eiwit.

  Het bedrijf van de maatschap ligt in Barchem (Gld.). Het bedrijf heeft 59 hectare grond in gebruik. De 11,5 hectare mais is dit jaar gewonnen als krachtvoer vanwege een ruwvoeroverschot. De koeien geven gemiddeld 10.200 kilo melk met 4,50% vet en 3,63% eiwit.

Eén reactie

 • gerben5

  Best eiwit met 10000l


Of registreer je om te kunnen reageren.