Foto: Ruud Ploeg RundveeFoto

Verisscan legt pH-verschillen in perceel bloot

Kasper Bouwmeester krijgt een gedetailleerd beeld van de verschillen in zuurgraad in zijn maisperceel.

De chauffeur rijdt in een hoek van circa 30 graden diagonaal over het land. Zo voorkomt hij dat de monsters, uit een rijspoor of bemestingsspoor komen. Dat zou een vertekend beeld kunnen geven.

Het organischestofgehalte wordt bepaald via infraroodtechniek. Aan de onderzijde van de sensor op de vorige foto, is de infraroodsensor te zien.

In het voorjaar van 2017 en 2018 is het perceel met gps plaatsspecifiek bekalkt met Limkal. De maisopbrengst is er door verbeterd. Dit jaar heeft Bouwmeester geen mais meer hoeven aankopen om toch zijn kuil voldoende vol te krijgen. Hier maakt hij het laatste restje van de oogst 2017 bloot.

De Verisscan meet meerdere bodemeigenschappen, zoals ook het organsiche stofgehalte. Dat gebeurt met deze sensor.

Kasper Bouwmeester (32) heeft in vof met zijn broer (Simon (24) en vader Arend (59) een melkveebedrijf in Rouveen (Ov.). Er zijn 110 melk- en kalfkoeien en de gemiddelde productie ligt op 10.200 kilo melk per koe. Er is 55 hectare grond in gebruik, waarvan 10 bestemd voor de maisteelt.

De koeien lopen in de in 2015 gebouwde stal. De melk gaat naar CZ Rouveen.

Loonbedrijf Koonstra uit Balkbrug voert voor het bedrijf van Bouwmeester een verisscan uit op een maisperceel. Twee jaar geleden werd dat ook gedaan op een ander perceel. op dat perceel, verkregen uit ruilverkaveling viel de opbrengst niet altijd mee. Uit de scan bleek dat er nogal wat variatie was in de pH. Die liep uiteen van 4,4 tot 6,6.

Om de tien meter wordt de 'schep' omhoog gebracht naar grijze cilinder waarin de sensoren zitten.

De onderzijde van de grijze cilinder. De twee ronde metalen plaatjes zijn de sensoren. Het bodemmonster wordt hier tegen aan gedrukt zodat de feitelijke meting kan plaatsvinden.

Als de meting is verricht, spuiten twee sproeidoppen met water de sensoren weer schoon, zodat er geen vervuiling optreedt van het ene bodemmonster naar het ander.

Alle metingen worden opgeslagen. Met gps is de exacte locatie op het perceel bekend. De gele en rode stukken geven een (veel) te lage pH aan. De laagste waarde gevonden was 4,4. Op een zandbodem zoals deze is 5,5 gewenst.

Op het bedrijf van Kasper Bouwmeester is mais een vast onderdeel van het rantsoen. Om te zorgen dat er voldoende is, optimaliseert hij de opbrengst van zijn percelen. - Foto's: Ruud Ploeg

Beheer
WP Admin