Rundveehouderij

Foto & video 10 reacties

Verisscan legt pH-verschillen in perceel bloot

Kasper Bouwmeester krijgt een gedetailleerd beeld van de verschillen in zuurgraad in zijn maisperceel.

Foto

 • Op het bedrijf van Kasper Bouwmeester is mais een vast onderdeel van het rantsoen. Om te zorgen dat er voldoende is, optimaliseert hij de opbrengst van zijn percelen. - Foto's: Ruud Ploeg

  Op het bedrijf van Kasper Bouwmeester is mais een vast onderdeel van het rantsoen. Om te zorgen dat er voldoende is, optimaliseert hij de opbrengst van zijn percelen. - Foto's: Ruud Ploeg

 • Kasper Bouwmeester (32) heeft in vof met zijn broer (Simon (24) en vader Arend (59) een melkveebedrijf in Rouveen (Ov.). Er zijn 110 melk- en kalfkoeien en de gemiddelde productie ligt op 10.200 kilo melk per koe. Er is 55 hectare grond in gebruik, waarvan 10 bestemd voor de maisteelt.

  Kasper Bouwmeester (32) heeft in vof met zijn broer (Simon (24) en vader Arend (59) een melkveebedrijf in Rouveen (Ov.). Er zijn 110 melk- en kalfkoeien en de gemiddelde productie ligt op 10.200 kilo melk per koe. Er is 55 hectare grond in gebruik, waarvan 10 bestemd voor de maisteelt.

 • De koeien lopen in de in 2015 gebouwde stal. De melk gaat naar CZ Rouveen.

  De koeien lopen in de in 2015 gebouwde stal. De melk gaat naar CZ Rouveen.

 • Loonbedrijf Koonstra uit Balkbrug voert voor het bedrijf van Bouwmeester een verisscan uit op een maisperceel. Twee jaar geleden werd dat ook gedaan op een ander perceel. op dat perceel, verkregen uit ruilverkaveling viel de opbrengst niet altijd mee. Uit de scan bleek dat er nogal wat variatie was in de pH. Die liep uiteen van 4,4 tot 6,6.

  Loonbedrijf Koonstra uit Balkbrug voert voor het bedrijf van Bouwmeester een verisscan uit op een maisperceel. Twee jaar geleden werd dat ook gedaan op een ander perceel. op dat perceel, verkregen uit ruilverkaveling viel de opbrengst niet altijd mee. Uit de scan bleek dat er nogal wat variatie was in de pH. Die liep uiteen van 4,4 tot 6,6.

 • De chauffeur rijdt in een hoek van circa 30 graden diagonaal over het land. Zo voorkomt hij dat de monsters, uit een rijspoor of bemestingsspoor komen. Dat zou een vertekend beeld kunnen geven.

  De chauffeur rijdt in een hoek van circa 30 graden diagonaal over het land. Zo voorkomt hij dat de monsters, uit een rijspoor of bemestingsspoor komen. Dat zou een vertekend beeld kunnen geven.

 • Om de tien meter wordt de 'schep' omhoog gebracht naar grijze cilinder waarin de sensoren zitten.

  Om de tien meter wordt de 'schep' omhoog gebracht naar grijze cilinder waarin de sensoren zitten.

 • De onderzijde van de grijze cilinder. De twee ronde metalen plaatjes zijn de sensoren. Het bodemmonster wordt hier tegen aan gedrukt zodat de feitelijke meting kan plaatsvinden.

  De onderzijde van de grijze cilinder. De twee ronde metalen plaatjes zijn de sensoren. Het bodemmonster wordt hier tegen aan gedrukt zodat de feitelijke meting kan plaatsvinden.

 • Als de meting is verricht, spuiten twee sproeidoppen met water de sensoren weer schoon, zodat er geen vervuiling optreedt van het ene bodemmonster naar het ander.

  Als de meting is verricht, spuiten twee sproeidoppen met water de sensoren weer schoon, zodat er geen vervuiling optreedt van het ene bodemmonster naar het ander.

 • Alle metingen worden opgeslagen. Met gps is de exacte locatie op het perceel bekend. De gele en rode stukken geven een (veel) te lage pH aan. De laagste waarde gevonden was 4,4. Op een zandbodem zoals deze is 5,5 gewenst.

  Alle metingen worden opgeslagen. Met gps is de exacte locatie op het perceel bekend. De gele en rode stukken geven een (veel) te lage pH aan. De laagste waarde gevonden was 4,4. Op een zandbodem zoals deze is 5,5 gewenst.

 • De Verisscan meet meerdere bodemeigenschappen, zoals ook het organsiche stofgehalte. Dat gebeurt met deze sensor.

  De Verisscan meet meerdere bodemeigenschappen, zoals ook het organsiche stofgehalte. Dat gebeurt met deze sensor.

 • Het organischestofgehalte wordt bepaald via infraroodtechniek. Aan de onderzijde van de sensor op de vorige foto, is de infraroodsensor te zien.

  Het organischestofgehalte wordt bepaald via infraroodtechniek. Aan de onderzijde van de sensor op de vorige foto, is de infraroodsensor te zien.

 • In het voorjaar van 2017 en 2018 is het perceel met gps plaatsspecifiek bekalkt met Limkal. De maisopbrengst is er door verbeterd. Dit jaar heeft Bouwmeester geen mais meer hoeven aankopen om toch zijn kuil voldoende vol te krijgen. Hier maakt hij het laatste restje van de oogst 2017 bloot.

  In het voorjaar van 2017 en 2018 is het perceel met gps plaatsspecifiek bekalkt met Limkal. De maisopbrengst is er door verbeterd. Dit jaar heeft Bouwmeester geen mais meer hoeven aankopen om toch zijn kuil voldoende vol te krijgen. Hier maakt hij het laatste restje van de oogst 2017 bloot.

Laatste reacties

 • kleine boer

  In 2019 weer zo de bodem scannen dan weet je pas het resultaat dan moet de ph overal het zelfde zijn anders zonde vd kosten en net zo goed ouder wets kunnen strooien...

 • koestal

  Hoe corrigeer je dat ?

 • Wijnand Hogenkamp

  Het loonbedrijf van de veehouder heeft een kalkstrooier die plaats specifiek de hoeveelheid afgegeven kalk kan laten variëren van 500 kilo tot 3 ton.

 • schmeitz

  mooi maar niets over de kosten en of het uit kan het is toch weer een bewerking meer .

 • Wijnand Hogenkamp

  Uitvoeren van de scan kostte Bouwmeester €650. De kosten voor de kalkmeststof, inclusief uitrijden kostte €1.160 ( €580 per jaar). Totaal = €1810, voor 5 ha ofwel €362 per ha. Bij prijs van mais aankoop €60 per ton is er 6 ton per hectare meeropbrengst nodig om de kosten te compenseren.

 • kleine boer

  Mag wat kosten dus.... Voor dat geld zou ik liever kalk kopen na een genomen grondmonster....

 • Wijnand Hogenkamp

  Dat is nu net de clou. Een bodemmonster geeft een gemiddelde pH. Als het voorop 4,5 is en achterop 6,5 is de uitslag 5,5 en het advies geen bekalking nodig. Terwijl de helft van het perceel in feite een te lage pH heeft met oa opbrengstderving als gevolg. De scan geeft gedetailleerd beeld. Maar dat kost wel paar centen idd.

 • Alco

  Wijnand. Prima, maar in hoeverre zijn de cijfers betrouwbaar.
  Dat is de volgende vraag?

 • Wijnand Hogenkamp

  tsja, als je geen vertrouwen hebt in de cijfers die de Verisscan produceert zou ik er niet aan beginnen. Dan zou ik opteren voor jaarlijkse onderhoudsbekalking.

 • kleine boer

  ja alco in mijn eerste reactie vroeg ik al of de ph in 2019 wel redelijk gelijk is of zou moeten zijn. Bij sterk wisslende percelen een gondmonster op 2 ha denk ik goedkopere optie.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.