Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Veel vaknieuws op veehouderijbeurs EuroTier

EuroTier, Europa’s grootste beurs op gebied van veehouderij in Hannover, brengt veel nieuws op het gebied van melkwinning en huisvesting. De eerste nieuwtjes verzameld.

Foto

 • Snel tepelvoeringen wisselen. De nieuwe DeLaval Evanza 550 melkklauw is voorzien van bajonetsluitingen, waarop de tepelbekers worden aangesloten. De tepelvoeringen zijn met een kwartslag los te draaien en eenvoudig te vervangen. Het gewicht van het melkstel is 1,6 kilo. Maar wil je een wat zwaardere melkstel? Er zijn ook uitvoeringen van 2,1 of 2,6 kilo verkrijgbaar. Prijzen zijn nog niet bekend. - Foto's: Henk Riswick

  Snel tepelvoeringen wisselen. De nieuwe DeLaval Evanza 550 melkklauw is voorzien van bajonetsluitingen, waarop de tepelbekers worden aangesloten. De tepelvoeringen zijn met een kwartslag los te draaien en eenvoudig te vervangen. Het gewicht van het melkstel is 1,6 kilo. Maar wil je een wat zwaardere melkstel? Er zijn ook uitvoeringen van 2,1 of 2,6 kilo verkrijgbaar. Prijzen zijn nog niet bekend. - Foto's: Henk Riswick

 • Continu celgetal meten. GEA brengt met de M6850 een celgetalmeter die continu, altijd van alle koeien per kwartier het celgetal meet. In de praktijk wordt vaak het celgetal geregistreerd van bepaalde koeien. De celgetalbepaling is niet exact, maar binnen een range. Dat is op zich niet erg, want de veehouder wil weten of er op kwartierniveau een afwijking is. De celgetalmeter is alleen beschikbaar voor de automatische melksystemen van GEA en kost rond € 5.500.

  Continu celgetal meten. GEA brengt met de M6850 een celgetalmeter die continu, altijd van alle koeien per kwartier het celgetal meet. In de praktijk wordt vaak het celgetal geregistreerd van bepaalde koeien. De celgetalbepaling is niet exact, maar binnen een range. Dat is op zich niet erg, want de veehouder wil weten of er op kwartierniveau een afwijking is. De celgetalmeter is alleen beschikbaar voor de automatische melksystemen van GEA en kost rond € 5.500.

 • Smartflow melkmeter. Bij de Nedap Smartflow-melkmeter wordt de melkhoeveelheid gemeten zonder onderbreking. Daardoor heeft de meting geen invloed op het melkproces. Belangrijkste voordeel daarvan is dat er geen vacuümschommelingen onder de speen meer zijn. Dat kan bij andere melkmeters volgens Nedap oplopen tot gemiddeld 3 kPa bij een vacuüm van 38 kPa onder de speen. Voor de melkmeter is geen bekabeling nodig. In de vlotter zit een batterij die bij normaal gebruik (6 melkuren per dag) 5 jaar mee gaat. Nedap verwacht midden 2019 de melkmeters te kunnen leveren. Richtprijs is rond € 600. Vervangen van de vlotter kost waarschijnlijk € 100 tot € 125.

  Smartflow melkmeter. Bij de Nedap Smartflow-melkmeter wordt de melkhoeveelheid gemeten zonder onderbreking. Daardoor heeft de meting geen invloed op het melkproces. Belangrijkste voordeel daarvan is dat er geen vacuümschommelingen onder de speen meer zijn. Dat kan bij andere melkmeters volgens Nedap oplopen tot gemiddeld 3 kPa bij een vacuüm van 38 kPa onder de speen. Voor de melkmeter is geen bekabeling nodig. In de vlotter zit een batterij die bij normaal gebruik (6 melkuren per dag) 5 jaar mee gaat. Nedap verwacht midden 2019 de melkmeters te kunnen leveren. Richtprijs is rond € 600. Vervangen van de vlotter kost waarschijnlijk € 100 tot € 125.

 • De Monobox van GEA is sterk verbeterd en heeft ook een nieuwe naam: GEA Dairy Robot R 9500. Nieuw is het systeem van positioneren van de koe. Deze is instelbaar en afhankelijk van de grootte van de koe. Aan de voorzijde is het uitloophek verlengd. Dat verbetert de snelheid van uitlopen. Met dat doel is er ook een kunststofschuif in de voerbak gemaakt. Deze is tijdens het melken in de laagste stand, zodat het voer voor de koe bereikbaar is. Bij het openen van de box schuift de kunststof plaat omhoog zodat de toegang tot het krachtvoer belemmerd is. De koe komt zo minder in de verleiding te blijven ‘lummelen’.

  De Monobox van GEA is sterk verbeterd en heeft ook een nieuwe naam: GEA Dairy Robot R 9500. Nieuw is het systeem van positioneren van de koe. Deze is instelbaar en afhankelijk van de grootte van de koe. Aan de voorzijde is het uitloophek verlengd. Dat verbetert de snelheid van uitlopen. Met dat doel is er ook een kunststofschuif in de voerbak gemaakt. Deze is tijdens het melken in de laagste stand, zodat het voer voor de koe bereikbaar is. Bij het openen van de box schuift de kunststof plaat omhoog zodat de toegang tot het krachtvoer belemmerd is. De koe komt zo minder in de verleiding te blijven ‘lummelen’.

 • Ook de melkrobot van DeLaval heeft een make-over gehad. De VMS V-300 is op een aantal vlakken verbeterd. Zo is de software achter de camera voor de aansluiting vernieuwd, waardoor er nagenoeg geen mislukkingen meer zijn en de aansluitsnelheid met 50% is verhoogd ten opzichte van de vorige versie. Met de InControl besturing kan de veehouder de hele robot vanaf zijn telefoon bedienen. Op de robot zit dan standaard ook geen bedieningsscherm meer. Daarnaast is er gewerkt aan de operationele kosten. Het waterverbruik is met 20% gedaald. Het stroomverbruik daalt zelfs tot 30%. En de onderhoudsmonteur, die standaard eens per 4 maanden komt, is nog maar de helft van de tijd kwijt aan het onderhoud. Vroeger was dat 1 dag per robot, nu is dat nog maar een halve dag. De nieuwe versie van de DeLaval-melkrobot kost zo’n €10.000 meer dan de vorige versie.

  Ook de melkrobot van DeLaval heeft een make-over gehad. De VMS V-300 is op een aantal vlakken verbeterd. Zo is de software achter de camera voor de aansluiting vernieuwd, waardoor er nagenoeg geen mislukkingen meer zijn en de aansluitsnelheid met 50% is verhoogd ten opzichte van de vorige versie. Met de InControl besturing kan de veehouder de hele robot vanaf zijn telefoon bedienen. Op de robot zit dan standaard ook geen bedieningsscherm meer. Daarnaast is er gewerkt aan de operationele kosten. Het waterverbruik is met 20% gedaald. Het stroomverbruik daalt zelfs tot 30%. En de onderhoudsmonteur, die standaard eens per 4 maanden komt, is nog maar de helft van de tijd kwijt aan het onderhoud. Vroeger was dat 1 dag per robot, nu is dat nog maar een halve dag. De nieuwe versie van de DeLaval-melkrobot kost zo’n €10.000 meer dan de vorige versie.

 • De Mission Control is het nieuwe, zelflerende systeem voor de besturing van de draaimelkstallen van Dairymaster. Met camera’s worden de bewegingen van koeien vastgelegd evenals hun tekening ter identificatie. Het systeem verzamelt data in een periode van 10 dagen om zodoende de draaisnelheid van de draaimelkstal te reguleren. Het resulteert in een hogere capaciteit, tijdsbesparing, minder lange statijd voor de koe in de melkstal en energiebesparing. Tevens sorteert het systeem voor op de introductie van een aansluitarm. Deze is in ontwikkeling, maar Dairymaster denkt zeker nog 2 jaar nodig te hebben voor daadwerkelijke introductie.

  De Mission Control is het nieuwe, zelflerende systeem voor de besturing van de draaimelkstallen van Dairymaster. Met camera’s worden de bewegingen van koeien vastgelegd evenals hun tekening ter identificatie. Het systeem verzamelt data in een periode van 10 dagen om zodoende de draaisnelheid van de draaimelkstal te reguleren. Het resulteert in een hogere capaciteit, tijdsbesparing, minder lange statijd voor de koe in de melkstal en energiebesparing. Tevens sorteert het systeem voor op de introductie van een aansluitarm. Deze is in ontwikkeling, maar Dairymaster denkt zeker nog 2 jaar nodig te hebben voor daadwerkelijke introductie.

 • De Hybrid Calf-O-Tel van VDK is een nieuwe polyester uitvoering van de kalverhuisvesting. Door verwijderen van de tussenschotten is de Hybrid Calf-O-Tel ook tot groepshok te maken. Het geheel kan met de shovel met lepels verplaatst worden. Het hekwerk aan de voorzijde is geheel, maar ook in delen te openen. De bevestiging van de speenemmers is aangepast, zodat het kalf de emmer niet meer kan omstoten of helemaal afstoten. Het hok, goed voor de opvang van 4 kalveren, is vanaf eind januari leverbaar en gaat €3.495 excl. btw kosten.

  De Hybrid Calf-O-Tel van VDK is een nieuwe polyester uitvoering van de kalverhuisvesting. Door verwijderen van de tussenschotten is de Hybrid Calf-O-Tel ook tot groepshok te maken. Het geheel kan met de shovel met lepels verplaatst worden. Het hekwerk aan de voorzijde is geheel, maar ook in delen te openen. De bevestiging van de speenemmers is aangepast, zodat het kalf de emmer niet meer kan omstoten of helemaal afstoten. Het hok, goed voor de opvang van 4 kalveren, is vanaf eind januari leverbaar en gaat €3.495 excl. btw kosten.

 • In het schoonmaken van de loopoppervlakken heeft JOZ met de Multischuif zich toegelegd op modulaire opbouw van de mestschuif. De schuif is gemaakt van gietijzer. Het voordeel daarvan is dat de vormgeving goed te sturen is zodat er geen scherpe hoeken of randen zijn. Daarnaast is het mogelijk om de slijtage delen dikker te maken zodat de schuif veel langer mee gaat. De schuif is per onderdeel met bouten vast te maken of te demonsteren zodat slijpen of lassen aan deze schuif niet meer nodig is. Waar een normale schuif zo’n €1.000 kost is deze, afhankelijk van de uitvoering €500 duurder. Daar staat wel een langere levensduur tegenover. De schuif is tot een werkbreedte van 6 meter leverbaar.

  In het schoonmaken van de loopoppervlakken heeft JOZ met de Multischuif zich toegelegd op modulaire opbouw van de mestschuif. De schuif is gemaakt van gietijzer. Het voordeel daarvan is dat de vormgeving goed te sturen is zodat er geen scherpe hoeken of randen zijn. Daarnaast is het mogelijk om de slijtage delen dikker te maken zodat de schuif veel langer mee gaat. De schuif is per onderdeel met bouten vast te maken of te demonsteren zodat slijpen of lassen aan deze schuif niet meer nodig is. Waar een normale schuif zo’n €1.000 kost is deze, afhankelijk van de uitvoering €500 duurder. Daar staat wel een langere levensduur tegenover. De schuif is tot een werkbreedte van 6 meter leverbaar.

Laatste reacties

 • bosmajh1

  kijk ook even bij Slootsmid op de stand

 • Alco

  Zes hallen met diergeneesmiddelen.
  Zal me niet verbazen dat je ook nog fipronil kunt kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.