Foto: ZLTO vastgoed RundveeFoto

Nieuw melkveebedrijf in Brabants akkerbouwgebied

In het noorden van de provincie Noord-Brabant staat een bijna nieuw melkveebedrijf te koop. Het is gunstig gelegen in het akkerbouwgebied. Het meest in het oog springt de ligboxenstal. Deze biedt plaats aan circa 125 koeien en 105 stuks jongvee. Vraagprijs: € 4,7 miljoen.

De machineloods en op de achtergrond 3 sleufsilo s en 2 kuilplaten. Het erf is voorzien van zuurbestendig asfalt. Onder het hele erf liggen mantelbuizen zodat leidingen netjes weggewerkt kunnen worden.

Het melkveebedrijf in Drongelen (N.-Br.) omvat een ligboxenstal voor circa 125 melkkoeien en 105 stuks jongvee, een werktuigenloods en 2 bedrijfswoningen op een totale oppervlakte van 47.66.72 hectare. Makelaar is ZLTO Vastgoed Den Bosch. - Foto's: ZLTO vastgoed

De vraagprijs voor het object is ¬ 4.700.000. Meer of minder grond is ook mogelijk. Voor dat geld krijgt de koper een instapbaar bedrijf met nagenoeg nieuwe stallen. Nadelen zijn dat Brabant strenge milieuregels kent en niet alle percelen bij de huiskavel behoren.

De totale oppervlakte is afgerond 47,7 hectare waarvan circa 1,25 hectare erf/bouwblok. De huiskavel is 30,4 hectare, verdeeld over 3 aaneengesloten percelen. Daarnaast zijn er 4 veldkavels tot maximaal 2,5 kilometer afstand van het bedrijf.

De stal en de loods zijn in 2011 nieuwgebouwd. Daarvoor zijn de voormalige bedrijfsgebouwen afgebroken. Over de indeling van het erf en de stal is zichtbaar goed nagedacht.

De ligboxenstal is 5-rijig van het type 3+2. De stal is volledig onderkelderd waardoor er 5.700 kuub mestopslag is. De stal is voorzien van melkrobot, melkkamer, kantoor en diverse ruimtes.

Binnen de stal is groei in aantal koeien mogelijk door het jongvee te verplaatsen naar een nieuw te bouwen jongveestal. Een beperkte uitbreiding en aanpassing van het bouwblok is voor de gemeente bespreekbaar.

Een mestrobot met sproei-installatie draagt bij aan schone roosters en koeien. De stal is voorzien van traditionele roosters zodat een emissiearme aanpassing, zoals de provincie Noord-Brabant dat voorschrijft, uiterlijk in 2030 gereed moet zijn.

De koeien worden gemolken in een dubbel automatisch melksysteem. De melk gaat in een tank van 11.150 liter. Er is ruimte om een tank van 18.000 liter te plaatsen.

Het jongvee tot 6 maanden zit in een aparte ruimte. Hiervoor zijn er 8 eenlingboxen, strohokken en 2 x 15 boxen beschikbaar. De ruimte is via buiten en de stal bereikbaar. Het oudere jongvee zit in hokken met ligboxen met deels zelfsluitende voerhekken.

Op de locatie staan 2 bedrijfswoningen, hierbij vanaf het erf bekeken. Links de gemoderniseerde hoofdwoning uit 1980 met een inhoud van 640 kuub; bij de tweede woning uit 1979 is dat 300 kuub. De woning van de buren heeft als bestemming plattelandswoning. Meer info over dit object bij ZLTO Vastgoed in Den Bosch.

Beheer
WP Admin