Foto: Peter Roek RundveeFoto

Gestopt met jongvee, 100% focus op melkvee

In 2016 stopte melkveebedrijf Janssens in Lepelstraat (Noord-Brabant) met eigen jongveeopfok. De fosfaatrechten van 90 stuks jongvee zijn benut om meer melk te produceren.

Het neerklappen van de hydraulische cross-over werkt eenvoudig met een druk op de knop.

Ook de droge koeien hebben meer ruimte. Er is een groot strohok gerealiseerd met zolder voor opslag van stro.

De ligboxen van het jongvee zijn ingewisseld voor grootveeboxen met matrassen en er zijn meer waterbakken geplaatst. Het melkvee heeft meer loopruimte en er zijn meer vreet- en ligplaatsen.

Voordat het jongvee werd afgestoten, was de veevervanging hoog. Nu is de vervanging veel efficiënter, onder andere omdat we hier door de huidige fosfaatwetgeving toe zijn genoodzaakt , vertelt Janssens.

Er is veel meer tijd voor het verzorgen van de melkkoeien en voor onderhoud aan gebouwen en machines.

Sinds de bv geen eigen jongvee meer opfokt, ligt de focus volledig op het melkvee. De verbouwing van het jongveegedeelte naar stalruimte voor melkvee kostte ongeveer ¬ 75.000.

Het melkveebedrijf van de familie Janssens in West-Brabant op de grens met Zeeland ligt er strak bij. Het hele bedrijf is in 2002 nieuw gebouwd vanwege bedrijfsverplaatsing.

Coert Janssens (40) houdt samen met zijn ouders Toon (71) en Anneke (69) een melkveebedrijf met 120 koeien zonder eigen jongveeopfok. De bv is in 2016 gestopt met eigen opfok en benut de vrijgekomen fosfaatruimte om meer melk te produceren in dezelfde stal. -Foto's: Peter Roek

Onze koeien zijn meer melk gaan produceren en dus meer fosfaat. Een groot deel van de vrijgekomen fosfaatruimte is opgevuld door een hogere melkproductie per koe , zegt Janssens.

Vanaf 2015 is de melkproductie gestegen met 1.000 kilo melk per koe. In 2015 molk het bedrijf 809.042 kilo melk met 96 koeien. In 2018 melkt Janssens 1.258.850 kilo melk met 118 koeien. In 2015 werd 152 kilo melk per kilo fosfaat geproduceerd, nu is dat 219 kilo melk.

Twee vaarzen in de separatieruimte. Janssens koopt ze van vaste handelaren of veehouders. Momenteel zijn ze ¬ 500 tot ¬ 1.000 goedkoper dan met een eigen opgefokte vaars. Volgend jaar verwacht Janssens hogere prijzen.

De melkkoeien krijgen een gemengd rantsoen dat voor 70% uit mais bestaat, aangevuld met graskuil, tarwegistconcentraat, mineralen, krijt, een buffer en pensbestendige vetten en krachtvoer in de melkstal. De droogstaande koeien krijgen een apart basisrantsoen, aangevuld met transitiebrok.

Het Brabantse bedrijf melkt met een 22-stands carrousel. Een aantal keer in de week melkt Karen den Boer of een zzp er.

Opvallend in de stal zijn de 2 oversteekplaatsen over de voergang (cross-over-voergangbordes genoemd). De koeien kunnen zich zo makkelijk in de gehele stal verplaatsen en zich mooi verdelen over de stal.

Beheer
WP Admin