Rundveehouderij

Foto & video 9 reacties

Gestopt met jongvee, 100% focus op melkvee

In 2016 stopte melkveebedrijf Janssens in Lepelstraat (Noord-Brabant) met eigen jongveeopfok. De fosfaatrechten van 90 stuks jongvee zijn benut om meer melk te produceren.

Foto

 • Coert Janssens (40) houdt samen met zijn ouders Toon (71) en Anneke (69) een melkveebedrijf met 120 koeien zonder eigen jongveeopfok. De bv is in 2016 gestopt met eigen opfok en benut de vrijgekomen fosfaatruimte om meer melk te produceren in dezelfde stal. -Foto's: Peter Roek

  Coert Janssens (40) houdt samen met zijn ouders Toon (71) en Anneke (69) een melkveebedrijf met 120 koeien zonder eigen jongveeopfok. De bv is in 2016 gestopt met eigen opfok en benut de vrijgekomen fosfaatruimte om meer melk te produceren in dezelfde stal. -Foto's: Peter Roek

 • Vanaf 2015 is de melkproductie gestegen met 1.000 kilo melk per koe. In 2015 molk het bedrijf 809.042 kilo melk met 96 koeien. In 2018 melkt Janssens 1.258.850 kilo melk met 118 koeien. In 2015 werd 152 kilo melk per kilo fosfaat geproduceerd, nu is dat 219 kilo melk.

  Vanaf 2015 is de melkproductie gestegen met 1.000 kilo melk per koe. In 2015 molk het bedrijf 809.042 kilo melk met 96 koeien. In 2018 melkt Janssens 1.258.850 kilo melk met 118 koeien. In 2015 werd 152 kilo melk per kilo fosfaat geproduceerd, nu is dat 219 kilo melk.

 • “Onze koeien zijn meer melk gaan produceren en dus meer fosfaat. Een groot deel van de vrijgekomen fosfaatruimte is opgevuld door een hogere melkproductie per koe”, zegt Janssens.

  “Onze koeien zijn meer melk gaan produceren en dus meer fosfaat. Een groot deel van de vrijgekomen fosfaatruimte is opgevuld door een hogere melkproductie per koe”, zegt Janssens.

 • Het melkveebedrijf van de familie Janssens in West-Brabant op de grens met Zeeland ligt er strak bij. Het hele bedrijf is in 2002 nieuw gebouwd vanwege bedrijfsverplaatsing.

  Het melkveebedrijf van de familie Janssens in West-Brabant op de grens met Zeeland ligt er strak bij. Het hele bedrijf is in 2002 nieuw gebouwd vanwege bedrijfsverplaatsing.

 • Sinds de bv geen eigen jongvee meer opfokt, ligt de focus volledig op het melkvee. De verbouwing van het jongveegedeelte naar stalruimte voor melkvee kostte ongeveer €75.000.

  Sinds de bv geen eigen jongvee meer opfokt, ligt de focus volledig op het melkvee. De verbouwing van het jongveegedeelte naar stalruimte voor melkvee kostte ongeveer €75.000.

 • Er is veel meer tijd voor het verzorgen van de melkkoeien en voor onderhoud aan gebouwen en machines.

  Er is veel meer tijd voor het verzorgen van de melkkoeien en voor onderhoud aan gebouwen en machines.

 • Voordat het jongvee werd afgestoten, was de veevervanging hoog. “Nu is de vervanging veel efficiënter, onder andere omdat we hier door de huidige fosfaatwetgeving toe zijn genoodzaakt”, vertelt Janssens.

  Voordat het jongvee werd afgestoten, was de veevervanging hoog. “Nu is de vervanging veel efficiënter, onder andere omdat we hier door de huidige fosfaatwetgeving toe zijn genoodzaakt”, vertelt Janssens.

 • De ligboxen van het jongvee zijn ingewisseld voor grootveeboxen met matrassen en er zijn meer waterbakken geplaatst. Het melkvee heeft meer loopruimte en er zijn meer vreet- en ligplaatsen.

  De ligboxen van het jongvee zijn ingewisseld voor grootveeboxen met matrassen en er zijn meer waterbakken geplaatst. Het melkvee heeft meer loopruimte en er zijn meer vreet- en ligplaatsen.

 • Ook de droge koeien hebben meer ruimte. Er is een groot strohok gerealiseerd met zolder voor opslag van stro.

  Ook de droge koeien hebben meer ruimte. Er is een groot strohok gerealiseerd met zolder voor opslag van stro.

 • Opvallend in de stal zijn de 2 oversteekplaatsen over de voergang (cross-over-voergangbordes genoemd). De koeien kunnen zich zo makkelijk in de gehele stal verplaatsen en zich mooi verdelen over de stal.

  Opvallend in de stal zijn de 2 oversteekplaatsen over de voergang (cross-over-voergangbordes genoemd). De koeien kunnen zich zo makkelijk in de gehele stal verplaatsen en zich mooi verdelen over de stal.

 • Het neerklappen van de hydraulische cross-over werkt eenvoudig met een druk op de knop.

  Het neerklappen van de hydraulische cross-over werkt eenvoudig met een druk op de knop.

 • Het Brabantse bedrijf melkt met een 22-stands carrousel. Een aantal keer in de week melkt Karen den Boer of een zzp’er.

  Het Brabantse bedrijf melkt met een 22-stands carrousel. Een aantal keer in de week melkt Karen den Boer of een zzp’er.

 • De melkkoeien krijgen een gemengd rantsoen dat voor 70% uit mais bestaat, aangevuld met graskuil, tarwegistconcentraat, mineralen, krijt, een buffer en pensbestendige vetten en krachtvoer in de melkstal. De droogstaande koeien krijgen een apart basisrantsoen, aangevuld met transitiebrok.

  De melkkoeien krijgen een gemengd rantsoen dat voor 70% uit mais bestaat, aangevuld met graskuil, tarwegistconcentraat, mineralen, krijt, een buffer en pensbestendige vetten en krachtvoer in de melkstal. De droogstaande koeien krijgen een apart basisrantsoen, aangevuld met transitiebrok.

 • Twee vaarzen in de separatieruimte. Janssens koopt ze van vaste handelaren of veehouders. Momenteel zijn ze €500 tot €1.000 goedkoper dan met een eigen opgefokte vaars. Volgend jaar verwacht Janssens hogere prijzen.

  Twee vaarzen in de separatieruimte. Janssens koopt ze van vaste handelaren of veehouders. Momenteel zijn ze €500 tot €1.000 goedkoper dan met een eigen opgefokte vaars. Volgend jaar verwacht Janssens hogere prijzen.

Laatste reacties

 • koestal

  zonder jongvee geen toekomst !

 • witrug123

  mee eens koestal, zie dit maar als een noodsprong.

 • ricooo12

  komt genoeg meer melkgeld binnen om goede melk koeien aan te kopen.

 • farmer135

  prijs vaarzen wordt skyhigh, want er zijn veel meer bedrijven die jongvee voor melkkoeien inruilen.

 • Alco

  In Duitsland zijn vaarzen zat.
  Moet men nu wel over naar een andere verwerker als de RFC.

 • jgjwesterink@filternet.nl

  Kan wel zo maar wel veel kans op ziekte insleep ..

 • Wittede

  Alleen al het risico op ziekte insleep zou mij hiervan weerhouden.

 • polsbroek

  je koop een koe die een ander niet meer wil

 • Alco

  Je koopt een koe die jou aanstaat.
  Daarnaast heb je ook geen eigen tegenvallers met afkalven e.d.
  Maar een groot verschil zit er tussen eigen bedrijfsniveau.
  Een topfokker kiest natuurlijk voor zijn eigen opfok.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.