Foto: Hans Prinsen RundveeFoto

Familie van Bakel boert met 2.200 koeien

Ter gelegenheid van de MF Diamond Days stelde familie Van Bakel eind oktober haar bedrijf Vrebamelkvee open voor het publiek. Met rondleidingen en presentaties deed Van Bakel de filosofie van ‘boeren in het groot’ uit de doeken.

Bij het verlaten van de melkstal moeten de koeien door 2 selectiepoorten, voor klauwbehandeling en inseminatie. Het personeel van het bedrijf insemineert zelf, en er is altijd sperma van 10 stieren voorhanden.

Grote supermarktketens als het Amerikaanse Wall Mart zijn begonnen met het produceren van hun eigen zuivel. Hiervoor richten ze bedrijven op met 30.000 tot 40.000 melkkoeien. Dit doen ze om de voedselveiligheid te kunnen garanderen. Ook Vrebamelkvee denkt, door zelf zuivelproducten te produceren, de voedselveiligheid te kunnen garanderen. De eerste installaties daarvoor zijn inmiddels in aanbouw. Het begint met het scheiden van de melk in room en magere melk. In 2019 hoopt Vreba eigen producten in de winkels te hebben liggen.

René van Bakel houdt zich bezig met het managen van het melkveebedrijf. Daarnaast geeft hij regelmatig presentaties over het bedrijf. Dit doen we om de melkveesector te promoten, en te laten zien wat we al bereikt hebben op het gebied van milieu. Tevens laten we zien waar we naartoe willen: een CO2-negatief bedrijf zonder methaanuitstoot , zegt René.

Zolang het weer het toelaat, krijgen de koeien dagelijks vers gras in het rantsoen. Een Pöttinger Jumbo 7210-opraapwagen voorzien van een hydraulisch geveerd tandemstel met acht brede banden haalt dit gras op.

Het bedrijf van Van Bakel in Vredepeel (op de grens van Brabant en Limburg) richt zich op 4 hoofdpijlers: dierenwelzijn, klimaat, het wereldvoedselprobleem en het borgen van de gehele voedselketen. Hiervoor werkt Van Bakel sinds 10 jaar samen met Wageningen Universiteit en Research. - Foto's: Hans Prinsen

Voeren gebeurt met een getrokken voermengwagen van USA equipment, het merk van Alex van Bakel. Een wiellader laadt deze wagen, die voorzien is van wegtransportbanden. Veel slijtvaster dan banden, waarmee je ook de wei in kunt.

De opslag van bijproducten staat naast de plek waar de voermengwagen wordt gevuld. Hier liggen het eigen krachtvoer Vrebapiekmix, soja, een energiemix bestaande uit onder meer maismeel en bietenpulp, raapschroot en stro.

De wachtruimte voor de melkstal is voorzien van een automatisch opdrijfhek, er kunnen 500 koeien in. De vloer loopt licht omhoog richting de melkstal. De koeien zijn opgesplitst in groepen van 250 stuks.

Van Bakel melkt de 2.200 koeien driemaal daags. In de nieuwe melkstal duurt dit ongeveer 3,5 uur. Eén medewerker behandelt voor, twee hangen onder. De koeien in de eerste en laatste dagen van hun lactatie gaan door de oude 22-stands carrousel.

3 melkkoeltanks van 33.600 liter per stuk. Elk voldoende voor 1 melkbeurt, zo was de gedachte. En het is ook meteen een volle vrachtwagen. Deze situatie wordt anders nu het bedrijf heeft besloten om zelf zuivel te gaan produceren.

De transponder in de halsband registreert tochtigheid, wanneer de koe vreet en wanneer ze herkauwt. Op zolder liggen nog honderden halsbanden te wachten op een koe, die het bedrijf vanwege de wetgeving nu niet mag houden.

Willy van Bakel is samen met Wageningen UR bezig met het ontwerp van de Remedy-stal. Doel is om de methaanuitstoot tot nul terug te brengen. Over een bestaande stal komt een volledige overkapping; alle lucht wordt afgezogen. Het methaan ( aardgas ) wordt hieruit gehaald en kan worden gebruikt om mest mee te drogen. De temperatuur in de stal blijft zomer en winter op 10 graden.

In de 80-stands GEA-carrouselmelkstal zit veel denkwerk van Alex van Bakel verwerkt. De draaisnelheid is via software gekoppeld aan de melkflow, zodat de stal altijd de hoogst mogelijke capaciteit haalt. De carrousel is voorbereid op robotarmen.

Beheer
WP Admin