Foto: Matthijs Verhagen RundveeFoto

Eerste Peecon-voerrobot in bedrijf

Melkveehouder annex loonwerker Oerlemans in Hoogerheide (N.-Br.) kocht een automatisch voersysteem van Peecon. Het is de eerste stap van Peecon in het segment automatisch voeren.

  • Eerste koper van de Peecon-voerrrobot is Peter Oerlemans (50) in Hoogerheide (Noord-Brabant). Het gezinsbedrijf, waarin ook 4 zoons actief zijn, bestaat uit een melkveetak en een loonbedrijf. Onder hen Marcel (23) Oerlemans (foto). Oudste zoon Michael (25) is de melkveehouder binnen het gezin; hij had andere verplichtingen op het moment dat deze foto werd gemaakt. - Foto's: Matthijs Verhagen

    Eerste koper van de Peecon-voerrrobot is Peter Oerlemans (50) in Hoogerheide (Noord-Brabant). Het gezinsbedrijf, waarin ook 4 zoons actief zijn, bestaat uit een melkveetak en een loonbedrijf. Onder hen Marcel (23) Oerlemans (foto). Oudste zoon Michael (25) is de melkveehouder binnen het gezin; hij had andere verplichtingen op het moment dat deze foto werd gemaakt. – Foto’s: Matthijs Verhagen

  • In 10 jaar groeide de melkveetak van 60 naar 150 melkkoeien nu. De investering in een voerrobot past binnen Oerlemans' strategie om het melkveebedrijf zo autonoom mogelijk te laten draaien. Dit omdat het loonbedrijf zeker in de piekperiodes veel tijd en arbeid vergt. Door te automatiseren kan Michael het bedrijf alleen rondzetten. Einddoel is 180 koeien.

    In 10 jaar groeide de melkveetak van 60 naar 150 melkkoeien nu. De investering in een voerrobot past binnen Oerlemans’ strategie om het melkveebedrijf zo autonoom mogelijk te laten draaien. Dit omdat het loonbedrijf zeker in de piekperiodes veel tijd en arbeid vergt. Door te automatiseren kan Michael het bedrijf alleen rondzetten. Einddoel is 180 koeien.

  • De groei is te zien aan de bedrijfopzet. In 2009 kwam zodoende de eerste melkrobot, gevolgd door een tweede in 2014 en een derde in 2016. Door de uitbreidingen met telkens extra rijen ligboxen aan de bestaande bouw is op het bedrijf slechts 2 x 25 meter voerhek aanwezig. Peter (50): “Dat was met de voermengwagen eigenlijk niet meer te doen. We overwogen om een extra feedwall te maken, maar dan moesten we nog steeds zelf voeren. De voerrobot neemt nu veel werk uit handen.”

    De groei is te zien aan de bedrijfopzet. In 2009 kwam zodoende de eerste melkrobot, gevolgd door een tweede in 2014 en een derde in 2016. Door de uitbreidingen met telkens extra rijen ligboxen aan de bestaande bouw is op het bedrijf slechts 2 x 25 meter voerhek aanwezig. Peter (50): “Dat was met de voermengwagen eigenlijk niet meer te doen. We overwogen om een extra feedwall te maken, maar dan moesten we nog steeds zelf voeren. De voerrobot neemt nu veel werk uit handen.”

  • Die robot voert nu 10 keer per dag een beetje aan het bestaande voerhek. Er is dus doorlopend vers voer. Oerlemans kan eens in de 2 dagen het voer in de bunkers klaarzetten. Dat geeft een hoop tijdwinst. En in het weekend zet hij het voer op zaterdag klaar. Op het moment van bezoek draait de robot pas enkele dagen, maar al wel naar tevredenheid.

    Die robot voert nu 10 keer per dag een beetje aan het bestaande voerhek. Er is dus doorlopend vers voer. Oerlemans kan eens in de 2 dagen het voer in de bunkers klaarzetten. Dat geeft een hoop tijdwinst. En in het weekend zet hij het voer op zaterdag klaar. Op het moment van bezoek draait de robot pas enkele dagen, maar al wel naar tevredenheid.

  • Dat de robot volledig draait op netspanning en geen ontvangers heeft om z'n route te vinden noemt Oerlemans een voordeel. “Hij heeft geen accu's. Een rail zorgt voor de geleiding; dat lijkt me allemaal bedrijfszeker. Ik heb er veel vertrouwen in.”

    Dat de robot volledig draait op netspanning en geen ontvangers heeft om z’n route te vinden noemt Oerlemans een voordeel. “Hij heeft geen accu’s. Een rail zorgt voor de geleiding; dat lijkt me allemaal bedrijfszeker. Ik heb er veel vertrouwen in.”

  • Peecon plaatst een eigen driekuubs Biga-mengbak op de Feed Master-robot. Deze heeft 1 verticale vijzel en rvs-bekleding. De rest van het systeem is Wasserbauer-techniek.

    Peecon plaatst een eigen driekuubs Biga-mengbak op de Feed Master-robot. Deze heeft 1 verticale vijzel en rvs-bekleding. De rest van het systeem is Wasserbauer-techniek.

  • Door de bunkers hoog te plaatsen vullen deze direct de robot. Goedkoop en eenvoudig, een opvoerband kan zo achterwege blijven.

    Door de bunkers hoog te plaatsen vullen deze direct de robot. Goedkoop en eenvoudig, een opvoerband kan zo achterwege blijven.

  • De bunkers zijn thermisch gegalvaniseerd en hebben 2 grote doseerwalsen. Zo kunnen ze overweg met vaste pakken kuilgras. Links een voorraadbak voor losse bijproducten met vijzeldosering. Oerlemans gaat de bunkers nog voorzien van een afdak.

    De bunkers zijn thermisch gegalvaniseerd en hebben 2 grote doseerwalsen. Zo kunnen ze overweg met vaste pakken kuilgras. Links een voorraadbak voor losse bijproducten met vijzeldosering. Oerlemans gaat de bunkers nog voorzien van een afdak.

  • Het vullen van de bunkers met kuilblokken vereist wel een verreiker of shovel. Oerlemans kocht een BvL-kuilvoersnijder aan de snelwissel van de Case-wiellader uit de loonwerktak. Eens in de 2 dagen de bunkers volzetten is zo geen straf.

    Het vullen van de bunkers met kuilblokken vereist wel een verreiker of shovel. Oerlemans kocht een BvL-kuilvoersnijder aan de snelwissel van de Case-wiellader uit de loonwerktak. Eens in de 2 dagen de bunkers volzetten is zo geen straf.

  • Instelbaar tussen de voerbeurten schuift de robot het voer ook aan. Voortvloeisel uit de samenwerking met Wasserbauer is dat Peecon de exclusieve verkooprechten voor de voerrobots in België en Nederland krijgt, deels bestaand en deels nog op te zetten dealernetwerk. De robot kan maximaal 600 melkkoeien of 1.000 stieren voeren.

    Instelbaar tussen de voerbeurten schuift de robot het voer ook aan. Voortvloeisel uit de samenwerking met Wasserbauer is dat Peecon de exclusieve verkooprechten voor de voerrobots in België en Nederland krijgt, deels bestaand en deels nog op te zetten dealernetwerk. De robot kan maximaal 600 melkkoeien of 1.000 stieren voeren.

  • Een en ander werd bekendgemaakt op een internationale dealerbijeenkomst van Peeters Group. Het bezoek werd afgesloten met het mixen van een autowrak. Het is niet de eerste keer dat Peecon zoiets doet, maar dat maakt het niet minder spectaculair.

    Een en ander werd bekendgemaakt op een internationale dealerbijeenkomst van Peeters Group. Het bezoek werd afgesloten met het mixen van een autowrak. Het is niet de eerste keer dat Peecon zoiets doet, maar dat maakt het niet minder spectaculair.

  • De auto bleek bovendien taaier dan gedacht. Na 25 minuten beuken in een hoge versnelling gaf de Volkswagen zich over. De voermengwagen is standaard, maar wel voorzien van korte messen.

    De auto bleek bovendien taaier dan gedacht. Na 25 minuten beuken in een hoge versnelling gaf de Volkswagen zich over. De voermengwagen is standaard, maar wel voorzien van korte messen.

Bekijk de video van het mixen van een autowrak op de internationale dealerbijeenkomst van Peeters Group.

Beheer
WP Admin