Rundveehouderij

Foto & video

Belangstelling voor Black Angus-rundvlees groeit

Hans Kerkhof en zijn vrouw Jeanet van Ruiten houden 60 runderen en 15 kalveren van het Black Angus-ras in Akkrum (Friesland). De dieren worden geslacht op een leeftijd van 22 tot 24 maanden. Het vlees gaat naar 40 restaurants en wordt via internet verkocht aan particulieren.

Foto

 • Hans Kerkhof (51) en Jeanet van Ruiten (47) houden in Akkrum (Fr.) vleesvee van het Black Angusras. Zoon Cas (8) en dochter Isa (10) zijn ook betrokken bij het vleesveebedrijf en de particuliere vleesverkoop. - Foto's: Anne van der Woude

  Hans Kerkhof (51) en Jeanet van Ruiten (47) houden in Akkrum (Fr.) vleesvee van het Black Angusras. Zoon Cas (8) en dochter Isa (10) zijn ook betrokken bij het vleesveebedrijf en de particuliere vleesverkoop. - Foto's: Anne van der Woude

 • Het vleesveebedrijf telt 60 runderen, grotendeels ossen en 15 kalveren op 12 hectare grond.

  Het vleesveebedrijf telt 60 runderen, grotendeels ossen en 15 kalveren op 12 hectare grond.

 • Het bedrijf ligt naast het drukbevaren Prinses Margrietkanaal, onderdeel van de hoofdvaarweg van Lemmer naar Delftzijl.

  Het bedrijf ligt naast het drukbevaren Prinses Margrietkanaal, onderdeel van de hoofdvaarweg van Lemmer naar Delftzijl.

 • Het Black Angus-vee loopt tot begin december in de wei, zolang het niet te nat is.

  Het Black Angus-vee loopt tot begin december in de wei, zolang het niet te nat is.

 • Kerkhof importeerde in juni 2017 de eerste Black Angus-dieren uit Ierland. Hij is erg gecharmeerd van dit ras vanwege het bijzonder prettige karakter van de dieren en de superieure vleeskwaliteit. “Het rustige temperament van het vee is ook veilig voor onze kinderen.”

  Kerkhof importeerde in juni 2017 de eerste Black Angus-dieren uit Ierland. Hij is erg gecharmeerd van dit ras vanwege het bijzonder prettige karakter van de dieren en de superieure vleeskwaliteit. “Het rustige temperament van het vee is ook veilig voor onze kinderen.”

 • Kerkhof voert 8 weken voor de slacht afmestbrok en mais en dat zorgt voor malsheid en smaak.

  Kerkhof voert 8 weken voor de slacht afmestbrok en mais en dat zorgt voor malsheid en smaak.

 • De afmestbrok heeft een speciale samenstelling voor het afmesten van het rundvee.

  De afmestbrok heeft een speciale samenstelling voor het afmesten van het rundvee.

 • Naast eigen gras en graskuil koopt Kerkhof mais aan voor de afmestperiode.

  Naast eigen gras en graskuil koopt Kerkhof mais aan voor de afmestperiode.

 • Zoon Cas, 8 jaar, heeft een goed oog voor de dieren en houdt het vee in de gaten als vader Hans buiten de deur aan het werk is.

  Zoon Cas, 8 jaar, heeft een goed oog voor de dieren en houdt het vee in de gaten als vader Hans buiten de deur aan het werk is.

 • Het Black Angus-ras groeit langzaam. Dat komt de vleeskwaliteit en smaak ten goede.

  Het Black Angus-ras groeit langzaam. Dat komt de vleeskwaliteit en smaak ten goede.

 • Kamminga's Slachtbedrijf in Surhuisterveen slacht de runderen op een leeftijd van 22 tot 24 maanden. De karkassen wegen 340 tot 360 kilo.

  Kamminga's Slachtbedrijf in Surhuisterveen slacht de runderen op een leeftijd van 22 tot 24 maanden. De karkassen wegen 340 tot 360 kilo.

 • Van Huisstede Vlees in Dronrijp verwerkt de karkassen. “Het ossenvlees heeft de beste marmering en malsheid”, vindt slager Wichard van Huisstede.

  Van Huisstede Vlees in Dronrijp verwerkt de karkassen. “Het ossenvlees heeft de beste marmering en malsheid”, vindt slager Wichard van Huisstede.

 • Via Van Huisstede wordt het rundvlees geleverd aan 40 restaurants in Friesland.

  Via Van Huisstede wordt het rundvlees geleverd aan 40 restaurants in Friesland.

 • Daarnaast is er internetverkoop van rundvlees aan particulieren. Het vlees wordt geleverd in fraai ontworpen promotiedozen, waarin Jeanet en Isa het vlees verpakken.

  Daarnaast is er internetverkoop van rundvlees aan particulieren. Het vlees wordt geleverd in fraai ontworpen promotiedozen, waarin Jeanet en Isa het vlees verpakken.

 • Ter promotie van het Black Angus-rundvlees is ook een groot spandoek langs de A32 geplaatst met een verwijzing naar de website fryskblackangus.nl. “We krijgen daar veel positieve reacties op”, zegt Kerkhof.

  Ter promotie van het Black Angus-rundvlees is ook een groot spandoek langs de A32 geplaatst met een verwijzing naar de website fryskblackangus.nl. “We krijgen daar veel positieve reacties op”, zegt Kerkhof.

 • Momenteel laat Kerkhof ongeveer 170 runderen per jaar slachten. Hij wil graag opschalen met Black Angus-dieren buiten Friesland en is daarover in gesprek met restaurantketens en supermarkten.

  Momenteel laat Kerkhof ongeveer 170 runderen per jaar slachten. Hij wil graag opschalen met Black Angus-dieren buiten Friesland en is daarover in gesprek met restaurantketens en supermarkten.

 • Voor huisvesting en weidegang van meer Black Angussen ziet de Friese ondernemer mogelijkheden in samenwerking met extensief boerende melkveehouders, die vanwege fosfaatwetgeving ruimte over hebben.

  Voor huisvesting en weidegang van meer Black Angussen ziet de Friese ondernemer mogelijkheden in samenwerking met extensief boerende melkveehouders, die vanwege fosfaatwetgeving ruimte over hebben.

 • Kerkhof wil toe naar opfok van Black Angus in Nederland. Dit zijn de eerste kalveren die op een Nederlands melkveebedrijf zijn geboren. Op een leeftijd van 2 weken oud verhuizen ze naar Akkrum.

  Kerkhof wil toe naar opfok van Black Angus in Nederland. Dit zijn de eerste kalveren die op een Nederlands melkveebedrijf zijn geboren. Op een leeftijd van 2 weken oud verhuizen ze naar Akkrum.

 • Een wat ouder dier met een Iers I&R-nummer.

  Een wat ouder dier met een Iers I&R-nummer.

 • Een jonger dier geboren in Nederland met een Nederlands I&R-nummer. Kerkhof streeft naar 4xNL, in Nederland geboren, grootgebracht, geslacht en uitgebeend.

  Een jonger dier geboren in Nederland met een Nederlands I&R-nummer. Kerkhof streeft naar 4xNL, in Nederland geboren, grootgebracht, geslacht en uitgebeend.

Of registreer je om te kunnen reageren.