Foto: Frank Uijlenbroek RundveeFoto

Geen bijproducten meer door inzichten voerapp

Kalverhouder Mariska Bosman in De Krim (Overijssel) werkt nu bijna 3 jaar met de Digivoer-app. Ze kan heel precies voergegevens van koppels rosékalveren vergelijken en sturen qua management.

Mariska Bosman (35) heeft samen met Gijs Timmerman (37) in D Krim (Ov.) in maatschap een kalverbedrijf met capaciteit voor 1.505 jong rosés. De dieren staan in 6 stallen, verdeeld over 3 leeftijdsgroepen. Het bedrijf is sinds kort gesloten. Medio 2018 is een startersstal in gebruik genomen. - Foto's: Frank Uijlenbroek

Dit is die startersstal met capaciteit voor 505 kalveren. Die zijn hier 5 tot 6 weken oud. De stal telt twee 3 meter brede voergangen. Zo kan Bosman met trekker en voerwagen goed voeren. Rechts achterin bevindt zich de voerkeuken waar de melk bereid wordt.

Het erf heeft door een brand enkele jaren geleden een compleet nieuw aangezicht gekregen. Links staan 2 identieke afmeststallen uit 2016, rechts de nieuwe startersstal. Met de komst van die stal is er weer minder tussenhandel en transport nodig.

Een overzicht van het bedrijf. De laatste ronde bedroeg de gemiddelde daggroei 1.438 gram (exclusief starters nog). Qua gemiddeld geslacht gewicht noteerde Bosman die ronde 177 kg. Elke 10 weken gaat er een koppel voor de slacht weg.

Bosman weet nu ook precies hoe hoog het aanhoudingspercentage van de kalveren is: 54,4%. Een percentage dat veel kalverhouders alleen - en dan meestal ook nog ongeveer - via hun voerleverancier te weten komen.

Vroeger liepen Mariska, Gijs en haar vader met een uitgeprinte Excel-sheet door de stal als ze moesten voeren. Dan wist de een niet altijd meer wat de ander de vorige dag had gevoerd. Met de app kan dat niet meer. Nu lopen ze alle drie met een mobieltje door de stal. De app geeft iedereen duidelijkheid. Dat geeft rust.

Bosman kan de resultaten ook op haar pc zien. Tabellen geven haar een snel overzicht. Het systeem herstelt eventuele fouten overigens vlot. Als Bosman een keer verkeerd of te veel voert, past de Digivoer-app dat voor de volgende dag weer aan.

Bosman werkt met relatief grote groepen. Zeker in de oude kalverstal. Dit is een voormalige ligboxenstal uit 1996 die in 2012 verbouwd is. De hokken zijn hier opvallend groot. Per hok is er ruimte voor 39 dieren.

De Digivoer-app kostte Bosman in het begin eenmalig ¬ 750. Daar komt nu jaarlijks ¬ 250 bij op om de app te blijven gebruiken. Die kosten heeft Bosman al lang en breed terugverdiend. En ondanks alle data is er pas 1 keer een storing geweest. Die was binnen een kwartiertje opgelost.

Een fraai overzicht in 1 van de 2 afmeststallen uit 2016. Bosman werkt er met voerpadventilatie en de hokken bieden elk plaats aan 15 dieren. De lichtstraat is breed: maar liefst 6 meter. In november wil de rosémester op 2 staldaken voor 150.000 kilowatt aan zonnepanelen plaatsen.

De uitval daalde in diezelfde periode van 1,5 naar 0,5% (zonder starters nog). Die goede resultaten boekte Bosman niet alleen door de Digivoer-app. De nieuwe dierenarts en voerleverancier waren ook belangrijk. Maar de app droeg zeker bij. Bosman is door de nieuwe inzichten veel constanter gaan voeren.

Maar er was meer succes. Het aandeel van de onderkant van de afgemeste kalveren - de groep tot 140 kg - zakte tussen 2016 en 2018 van 4 naar 2,1%. Op een totaal van 2.500 afgemeste kalveren per jaar betekende dit dat grofweg 50 dieren een categorie - 10 kg - zijn opgeschoven. Bij de huidige roséprijs zou dat een meerprijs van in totaal ¬ 1.875 geven.

Bosman verving de aardappelsnippers door extra brok in de vorm van tarwezetmeel. De bijproductensilo was zo niet meer nodig. Het rantsoen is nu ook veel simpeler: mais, brok, stro, muesli en melk.

De app registreert precies hoeveel voer in voorraad ligt en waarschuwt wanneer het voer op begint te raken. Maar de app houdt ook bij hoeveel daadwerkelijk gevoerd wordt. Zo kwam Bosman er achter dat van 20 ton aardappelsnippers maar 16,8 ton overbleef op de voergang. De overige 3,2 ton was vocht dat weglekte. Met 10 vrachten per jaar betekende dat een jaarverlies van zo'n ¬ 1.600.

Via de app kan ze eenvoudig zien wat en hoe er gevoerd moet worden. Bovendien kan ze uniform werken; ook haar man Gijs en haar vader voeren aan de hand van de app. Ze vindt het systeem gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Ook biedt het handvaten om tijdens een ronde te sturen. Zo kan ze secuur én constant voeren. En alles is onderbouwd: meten is weten.

Bosman voert de kalveren. Veel cijfers kan ze van de Digivoer-app aflezen. Dat varieert van koppels (aankoop, aankomstgewicht, nationaliteit, uitval, voerkosten, afleverkosten, classificatie) tot rantsoen (voersoorten, prijsmutaties voerschema's, laadvolgorde) en resultaten (technisch en financieel eindresultaat en droge stofopname).

Bosman boekt betere bedrijfsresultaten dan voor de brand. Dat ligt aan 3 dingen: een nieuwe op vleeskalveren gespecialiseerde dierenarts (DAP Thewi), een andere voerleverancier (EJ Bos) én een nieuw app: Digivoer van voeradviseur Bert Blom.

Beheer
WP Admin