Rundveehouderij

Foto & video

Ruwvoer voeren kost bijna geen tijd meer

Vof van Beek paste in 2015 een automatisch ruwvoersysteem van De Nijborg Agri toe op de oudste stal. In 2018 is de andere stal aan de beurt.

Kalverbedrijf Van Beek pionierde in 2015 al met een automatisch ruwvoersysteem voor 1 van de 3 stallen. Boerderij nam toen ook al een kijkje. Klik hier voor die fotoreportage.

Foto

 • Johan (32), Linde (3) en Geerke (31) van Beek wonen in Kootwijkerbroek (Gld.). Johan zit in vof met ouders Dick (64) en Ali (64). De vof heeft een kalverhouderij met 1.400 blanke vleeskalveren. Johan en Geerke nemen begin 2018 het bedrijf over. Foto's: Herbert Wiggerman

  Johan (32), Linde (3) en Geerke (31) van Beek wonen in Kootwijkerbroek (Gld.). Johan zit in vof met ouders Dick (64) en Ali (64). De vof heeft een kalverhouderij met 1.400 blanke vleeskalveren. Johan en Geerke nemen begin 2018 het bedrijf over. Foto's: Herbert Wiggerman

 • Het kalverbedrijf is fraai gelegen. Boerderij bezocht van Beek eerder in 2015, omdat de kalverhouders toen net een automatisch ruwvoersysteem van de Nijborg Agri in gebruik hadden genomen voor de oudste en kleinste stal voor 650 kalveren.

  Het kalverbedrijf is fraai gelegen. Boerderij bezocht van Beek eerder in 2015, omdat de kalverhouders toen net een automatisch ruwvoersysteem van de Nijborg Agri in gebruik hadden genomen voor de oudste en kleinste stal voor 650 kalveren.

 • Links de nieuwste en rechts de oudste stal die uit de jaren '70 stamt. Van Beek paste het systeem eerst in die laatste stal toe omdat de tijdswinst er door de smalle voerpaden het grootst zou zijn. Maar in 2018 moet ook de andere stal er aan geloven.

  Links de nieuwste en rechts de oudste stal die uit de jaren '70 stamt. Van Beek paste het systeem eerst in die laatste stal toe omdat de tijdswinst er door de smalle voerpaden het grootst zou zijn. Maar in 2018 moet ook de andere stal er aan geloven.

 • In 2015 bouwde van Beek ook een nieuwe ruwvoerkeuken. Hier staat het hart van het systeem een voermenger. Die wordt 'aangevoerd' met verschillende producten. Zoals mueslibrok uit deze silo die pal naast de voerkeuken staat.

  In 2015 bouwde van Beek ook een nieuwe ruwvoerkeuken. Hier staat het hart van het systeem een voermenger. Die wordt 'aangevoerd' met verschillende producten. Zoals mueslibrok uit deze silo die pal naast de voerkeuken staat.

 • De mueslibrok gaat via leidingen automatisch naar de menger in de ruwvoerkeuken.

  De mueslibrok gaat via leidingen automatisch naar de menger in de ruwvoerkeuken.

 • In de ruwvoerkeuken staat ook een grote strobunker met 800 kilo capaciteit. Dit gehakselde stro gaat eveneens de menger in. Ook is er nog een poederdosator.

  In de ruwvoerkeuken staat ook een grote strobunker met 800 kilo capaciteit. Dit gehakselde stro gaat eveneens de menger in. Ook is er nog een poederdosator.

 • De voermenger. Die wordt gevuld met gehakseld stro, mueslibrok en eventueel natriumcarbonaat of mineralen. Dit wordt automatisch gemengd tot een voerpakket. Van Beek wil nog een deksel. Door het mengen is er nog te veel stof in de ruwvoerkeuken.

  De voermenger. Die wordt gevuld met gehakseld stro, mueslibrok en eventueel natriumcarbonaat of mineralen. Dit wordt automatisch gemengd tot een voerpakket. Van Beek wil nog een deksel. Door het mengen is er nog te veel stof in de ruwvoerkeuken.

 • Na het mengen gaat het voer via deze voercircuits/leidingen door een muur de stal in. Het systeem - dat aangedreven wordt door kettingen - is praktisch onderhoudsvrij. Van Beek is 1 keer €200 aan een beveiligingsschakelaar kwijt geweest.

  Na het mengen gaat het voer via deze voercircuits/leidingen door een muur de stal in. Het systeem - dat aangedreven wordt door kettingen - is praktisch onderhoudsvrij. Van Beek is 1 keer €200 aan een beveiligingsschakelaar kwijt geweest.

 • De tijdswinst is enorm, stelt Van Beek. Zeker in de oude stal met smalle voerpaden waar hij voorheen ruwvoer voerde met een minishovel met mengbak. Dat kostte hem toen ongeveer 2 uur per dag. Nu vult hij alleen om de 3 dagen de strobunker aan.

  De tijdswinst is enorm, stelt Van Beek. Zeker in de oude stal met smalle voerpaden waar hij voorheen ruwvoer voerde met een minishovel met mengbak. Dat kostte hem toen ongeveer 2 uur per dag. Nu vult hij alleen om de 3 dagen de strobunker aan.

 • En soms moet Van Beek ook de poederdosator bijvullen. Maar meer hoeft er niet te gebeuren. Het ruwvoer voeren kost hem nu 2 tot 15 minuten per dag. Een groot verschil met de 2 uur van vóór 2015.

  En soms moet Van Beek ook de poederdosator bijvullen. Maar meer hoeft er niet te gebeuren. Het ruwvoer voeren kost hem nu 2 tot 15 minuten per dag. Een groot verschil met de 2 uur van vóór 2015.

 • Van Beek kan maatwerk leveren met het systeem. Hij kan per 10 kalveren voeren. Hokinstellingen kan hij, indien nodig, eenvoudig wijzigen via een app op zijn telefoon.

  Van Beek kan maatwerk leveren met het systeem. Hij kan per 10 kalveren voeren. Hokinstellingen kan hij, indien nodig, eenvoudig wijzigen via een app op zijn telefoon.

 • Een overzicht in 1 van de afdelingen in de oudste stal. Hier is goed te zien dat de voerpaden relatief smal zijn. De voercircuits/-leidingen lopen boven de kalverhokken.

  Een overzicht in 1 van de afdelingen in de oudste stal. Hier is goed te zien dat de voerpaden relatief smal zijn. De voercircuits/-leidingen lopen boven de kalverhokken.

 • Elke afdeling telt 6 valpijpen. Vanuit de voercircuits valt het ruwvoer automatisch in deze pijpen.

  Elke afdeling telt 6 valpijpen. Vanuit de voercircuits valt het ruwvoer automatisch in deze pijpen.

 • De valpijp in het midden. Van Beek maakte al snel de oorspronkelijk zwarte pijp van rvs en ook de helft groter, zodat er meer voorraad is. Zonder negatieve gevolgen voor de versheid; de pijp blijft relatief klein. De doorstroming is ook goed.

  De valpijp in het midden. Van Beek maakte al snel de oorspronkelijk zwarte pijp van rvs en ook de helft groter, zodat er meer voorraad is. Zonder negatieve gevolgen voor de versheid; de pijp blijft relatief klein. De doorstroming is ook goed.

 • Links is te zien dat er een glasplaat in de valpijp zit. Ook dat is later - wel vrij snel na de ingebruikname - aangepast. Door het glas kan van Beek direct zien hoe vol de pijp zit. Zo kan hij vlot de afdelingen controleren.

  Links is te zien dat er een glasplaat in de valpijp zit. Ook dat is later - wel vrij snel na de ingebruikname - aangepast. Door het glas kan van Beek direct zien hoe vol de pijp zit. Zo kan hij vlot de afdelingen controleren.

 • Het systeem leidt niet tot meetbare vooruitgang qua diergezondheid of afmestgewicht. Ook al kan Van Beek nu goed individueel sturen en maatwerk bieden. Maar daar is het systeem ook niet voor bedoeld. Het gaat om arbeidsgemak.

  Het systeem leidt niet tot meetbare vooruitgang qua diergezondheid of afmestgewicht. Ook al kan Van Beek nu goed individueel sturen en maatwerk bieden. Maar daar is het systeem ook niet voor bedoeld. Het gaat om arbeidsgemak.

 • Een ander voordeel van het automatische ruwvoersysteem: bijna geen voerresten. In de oude situatie - met minishovel - moest Van Beek er na het voeren altijd nog met een bezem achteraan. Nu hoefde dat pas na 23 weken voor het eerst.

  Een ander voordeel van het automatische ruwvoersysteem: bijna geen voerresten. In de oude situatie - met minishovel - moest Van Beek er na het voeren altijd nog met een bezem achteraan. Nu hoefde dat pas na 23 weken voor het eerst.

 • Het is niet verrassend dat Van Beek het systeem volgend jaar ook in de jongste stal (links) gaat uitrollen. Al zal de winst daar kleiner zijn doordat de stal voor 750 kalveren moderner is. In totaal wordt de ruwvoertijd straks ongeveer 20 minuten.

  Het is niet verrassend dat Van Beek het systeem volgend jaar ook in de jongste stal (links) gaat uitrollen. Al zal de winst daar kleiner zijn doordat de stal voor 750 kalveren moderner is. In totaal wordt de ruwvoertijd straks ongeveer 20 minuten.

 • Het dak van de oudste stal is vernieuwd via de regeling asbest eraf, zonnepanelen erop. De zonnepanelen zijn samen goed voor 34.000 kilowatt. Dat betekent dat de stal er volledig op kan draaien.

  Het dak van de oudste stal is vernieuwd via de regeling asbest eraf, zonnepanelen erop. De zonnepanelen zijn samen goed voor 34.000 kilowatt. Dat betekent dat de stal er volledig op kan draaien.

 • Op het dak van de andere stal kwam een zonneboilersysteem. Zo kan Van Beek water tot 70 graden verwarmen, zodat hij kalvermelk voor alle 1.400 dieren kan bereiden. Door de boilers/panelen kan alles wat aan gas verstookt wordt gehalveerd worden.

  Op het dak van de andere stal kwam een zonneboilersysteem. Zo kan Van Beek water tot 70 graden verwarmen, zodat hij kalvermelk voor alle 1.400 dieren kan bereiden. Door de boilers/panelen kan alles wat aan gas verstookt wordt gehalveerd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.