Rundveehouderij

Foto & video

Nieuwe vleeskalverstal ‘goed en simpel’

Jan en Hilde Lauwers bouwden een nieuwe vleeskalverstal voor 700 kalveren. Ze omschrijven de stal zelf als ‘goed en simpel’.

Foto

 • Net over de grens in het Belgische Ravels-Eel hebben Jan (46) en Hilde (44) Lauwers hun vleeskalverbedrijf. Het bedrijf telt 1.400 blanke vleeskalveren waarvan er 700 in een nieuwe kalverstal staan die dit jaar is gebouwd. - Foto's: Peter Roek

  Net over de grens in het Belgische Ravels-Eel hebben Jan (46) en Hilde (44) Lauwers hun vleeskalverbedrijf. Het bedrijf telt 1.400 blanke vleeskalveren waarvan er 700 in een nieuwe kalverstal staan die dit jaar is gebouwd. - Foto's: Peter Roek

 • In België is deze sector een maatje kleiner dan in Nederland. Ook gezien de ligging zijn ze sterk op Nederland gericht. Zo werken ze met een Nederlandse contractgever en is de nieuwe stal voor 700 kalveren bijna volledig door Nederlandse bedrijven gezet.

  In België is deze sector een maatje kleiner dan in Nederland. Ook gezien de ligging zijn ze sterk op Nederland gericht. Zo werken ze met een Nederlandse contractgever en is de nieuwe stal voor 700 kalveren bijna volledig door Nederlandse bedrijven gezet.

 • De nieuwe stal heeft twee gelijke afdelingen om het klimaat beter te kunnen regelen. De stalinrichting staat in een dwarsopstelling. Dat paste beter bij de indeling van de stal op het perceel.

  De nieuwe stal heeft twee gelijke afdelingen om het klimaat beter te kunnen regelen. De stalinrichting staat in een dwarsopstelling. Dat paste beter bij de indeling van de stal op het perceel.

 • De stal is voorzien van natuurlijke ventilatie. Ze willen niet te veel elektronica en zijn bij verschillende stallen gaan kijken waar dat goed werkte. De vrije overspanning van de kap voorkomt ongewenste windbewegingen.

  De stal is voorzien van natuurlijke ventilatie. Ze willen niet te veel elektronica en zijn bij verschillende stallen gaan kijken waar dat goed werkte. De vrije overspanning van de kap voorkomt ongewenste windbewegingen.

 • De luchtinlaat in de zijgevel is regelbaar via kleppen die naar buiten opengaan. De kapconstructie voorkomt dat wind te veel vrij spel krijgt bij de luchtstroming in de stal.

  De luchtinlaat in de zijgevel is regelbaar via kleppen die naar buiten opengaan. De kapconstructie voorkomt dat wind te veel vrij spel krijgt bij de luchtstroming in de stal.

 • De nieuwe stal heeft ongeveer €1.285 per plaats gekost, inclusief afwerking en aankoop van nutriënten (mestrechten). Ze noemen de stal ‘simpel en goed’. Het is een vrij lichte stal, waardoor geen dure led-lampen nodig zijn.

  De nieuwe stal heeft ongeveer €1.285 per plaats gekost, inclusief afwerking en aankoop van nutriënten (mestrechten). Ze noemen de stal ‘simpel en goed’. Het is een vrij lichte stal, waardoor geen dure led-lampen nodig zijn.

 • De natuurlijke ventilatie bespaart ook op de elektriciteit. Alleen lichte motoren voor automatische klimaatregeling vragen wat stroom. Er liggen geen zonnepanelen op het dak, maar dat kan in de toekomst altijd nog.

  De natuurlijke ventilatie bespaart ook op de elektriciteit. Alleen lichte motoren voor automatische klimaatregeling vragen wat stroom. Er liggen geen zonnepanelen op het dak, maar dat kan in de toekomst altijd nog.

 • De benodigde warmte komt van een kachel gestookt met mazout (diesel) en dus niet met houtsnippers of -pellets. Biomateriaal stoken kost veel werk, is de ervaring. Ook het schoonhouden van alles kost veel tijd.

  De benodigde warmte komt van een kachel gestookt met mazout (diesel) en dus niet met houtsnippers of -pellets. Biomateriaal stoken kost veel werk, is de ervaring. Ook het schoonhouden van alles kost veel tijd.

 • Op de nieuwe voerkeuken kunnen ook de bestaande stallen worden aangesloten; een optie die Lauwers zeker openhoudt.

  Op de nieuwe voerkeuken kunnen ook de bestaande stallen worden aangesloten; een optie die Lauwers zeker openhoudt.

 • Eind oktober zijn de eerste kalveren in de stal gekomen. Lauwers werkt daarvoor samen met een Nederlandse veehandelaar. Ook worden de kalveren in Nederland geslacht.

  Eind oktober zijn de eerste kalveren in de stal gekomen. Lauwers werkt daarvoor samen met een Nederlandse veehandelaar. Ook worden de kalveren in Nederland geslacht.

 • De werkwijze is in België niet veel anders dan in Nederland. Ook hier is het verlagen van het medicijngebruik een streven. Het bouwen van een stal gaat wel een stuk sneller dan aan de andere kant van de grens.

  De werkwijze is in België niet veel anders dan in Nederland. Ook hier is het verlagen van het medicijngebruik een streven. Het bouwen van een stal gaat wel een stuk sneller dan aan de andere kant van de grens.

Of registreer je om te kunnen reageren.