Rundveehouderij

Foto & video 9460 x bekeken 2 reacties

Nieuwe stierenstal met veel eigen arbeid

Kees en Timothy Mangelaars bouwden een nieuwe stierenstal voor € 1.300 per plaats. Als zzp‘er in de bouw was Timothy niet bang om zelf een groot deel aan te pakken.

Foto

 • Timothy (24) en Kees (56) Mangelaars hebben in Wouwse Plantage (Noord-Brabant) in maatschap een bedrijf met 130 stuks vleesvee en 33 hectare akkerbouw. 110 Blonde d’Aquitaine-stieren worden gemest voor Beter Leven-sterren van Bief Select.

  Timothy (24) en Kees (56) Mangelaars hebben in Wouwse Plantage (Noord-Brabant) in maatschap een bedrijf met 130 stuks vleesvee en 33 hectare akkerbouw. 110 Blonde d’Aquitaine-stieren worden gemest voor Beter Leven-sterren van Bief Select.

 • In 2015 zijn de eerste plannen ontstaan om een nieuwe stal te bouwen. Niet veel later kwamen vader en zoon in contact met het concept van Bief Select, namelijk de productie van rundvlees met twee sterren Beter Leven.

  In 2015 zijn de eerste plannen ontstaan om een nieuwe stal te bouwen. Niet veel later kwamen vader en zoon in contact met het concept van Bief Select, namelijk de productie van rundvlees met twee sterren Beter Leven.

 • Bij het ontwerp van de stal stond gemakkelijk werken voorop. Ze werken allebei als zzp'er buiten de deur, dus het werk moet ’s morgens en ‘s avonds gebeuren. De hellingstal is ruim en overzichtelijk opgezet, zodat controle en voeren zo efficiënt mogelijk gaan.

  Bij het ontwerp van de stal stond gemakkelijk werken voorop. Ze werken allebei als zzp'er buiten de deur, dus het werk moet ’s morgens en ‘s avonds gebeuren. De hellingstal is ruim en overzichtelijk opgezet, zodat controle en voeren zo efficiënt mogelijk gaan.

 • De ondernemers bouwden de stal voor circa €1.300 per plaats. Toch oogt de stal met geïsoleerde dakplaten, lichtnok en gegalvaniseerd ijzerwerk allesbehalve sober. Door de vrije overspanning staan geen staanders in het pad.

  De ondernemers bouwden de stal voor circa €1.300 per plaats. Toch oogt de stal met geïsoleerde dakplaten, lichtnok en gegalvaniseerd ijzerwerk allesbehalve sober. Door de vrije overspanning staan geen staanders in het pad.

 • De stalinrichting is volledig in eigen beheer gemaakt. Daarna is alles met een vrachtwagen naar Antwerpen gereden om het daar te laten galvaniseren. Dat scheelde bijna de helft van de kosten in Nederland.

  De stalinrichting is volledig in eigen beheer gemaakt. Daarna is alles met een vrachtwagen naar Antwerpen gereden om het daar te laten galvaniseren. Dat scheelde bijna de helft van de kosten in Nederland.

 • Voor deelname aan Beter Leven hebben ze niet echt veel anders gebouwd. Belangrijke eisen aan de huisvesting zijn met name het gebruik van stro en de vierkante meters. Nu gaan er zes stieren in een hok, anders waren het er zeven of acht.

  Voor deelname aan Beter Leven hebben ze niet echt veel anders gebouwd. Belangrijke eisen aan de huisvesting zijn met name het gebruik van stro en de vierkante meters. Nu gaan er zes stieren in een hok, anders waren het er zeven of acht.

 • De stal is inmiddels driekwartjaar in gebruik. Op het coaten van de voergoot na is alles klaar en functioneert de stal naar eigen zeggen prima. Doordat er geen strozolder in de stal is gemaakt, oogt deze ruim en overzichtelijk.

  De stal is inmiddels driekwartjaar in gebruik. Op het coaten van de voergoot na is alles klaar en functioneert de stal naar eigen zeggen prima. Doordat er geen strozolder in de stal is gemaakt, oogt deze ruim en overzichtelijk.

 • Het geïsoleerde dak heeft in de zomer zijn dienst bewezen, want het bleef veel frisser dan in de andere stallen.

  Het geïsoleerde dak heeft in de zomer zijn dienst bewezen, want het bleef veel frisser dan in de andere stallen.

 • Instrooien gebeurt dagelijks met een trekker met stroblazer. Het stro ligt in een andere loods opgeslagen. Kees en Timothy vinden dit gemakkelijker dan stro vanaf de zolder telkens naar beneden gooien.

  Instrooien gebeurt dagelijks met een trekker met stroblazer. Het stro ligt in een andere loods opgeslagen. Kees en Timothy vinden dit gemakkelijker dan stro vanaf de zolder telkens naar beneden gooien.

 • Het wekelijks uitmesten is snel gebeurd, door de hekken dicht te klappen en de stieren op te sluiten.

  Het wekelijks uitmesten is snel gebeurd, door de hekken dicht te klappen en de stieren op te sluiten.

Rene Stevens

Laatste reacties

 • farmerbn

  Bij de laatste foto moet je altijd oppassen dat zo'n stier niet tegen het hek ramt. Het hek slingert je dan meters terug. Beter is het om naast het hek te lopen.

 • Cor Van Pelt

  De Boven geplaatste reactie is inderdaad correct. Mijn schoonzoon had 2 stieren in de trailer en ze vlogen tegen het hek aan voor het gesloten was.Zijn hoofd were erg beschadigt en hij kwam in het ziekenhuis terecht.Mijn dochter zegt dat hij een beetle vergeetacgtig is na dat geval. Ik veronderstel dat de genoemde stieren eigenlijk ossen zijn?
  cor Van Pelt.Alberta,Canada

Of registreer je om te kunnen reageren.