Foto: Roel Dijkstra Fotografie RundveeFoto

Nieuwe stal Teus Dekker nadert voltooiing

Vorig jaar begon vleesveehouder Teus Dekker met de bouw van een luxe, innovatief bedrijf voor zijn Limousins. Boerderij volgt de ontwikkelingen. De stalinrichting is grotendeels geplaatst. Begin november moeten de dieren erin.

De stal is voorzien van opvallend ruime voergangen die de stal doorkruisen. Dat is handig voor de voerrobot. Voor de uitstraling heeft de stal houten spanten en gordingen. De staanders zijn van metaal, omdat hout te veel ruimte in beslag neemt.

De stal is niet alleen voor het houden van vleesvee, maar er komt ook een kantoor en boerderijwinkel. Dekker maakt ook overnachtingsplaatsen voor bijvoorbeeld buitenlandse bezoekers en personeel, als het s nachts nodig is aanwezig te zijn.

Een ruim stierendekhok van circa 80 vierkante meter, direct naast en in het zicht van de kudde. De selectiepoort met herkenning die tochtige koeien automatisch naar de stier laat gaan en weer terug, is nog niet klaar. Het dekken gebeurt zodoende in alle rust.

Om de stal kleiner te laten ogen, bestaat de stal uit twee kappen. Rechts de werktuigenberging en quarantainestal die als eerste gereed kwam. In totaal gaat Dekker hier circa 130 Limousin-zoogkoeien met jongvee houden.

Teus Dekker (54) bouwt op een nieuwe locatie in Alblasserdam (Zuid-Holland) een compleet nieuw vleesveebedrijf. De stal is ingericht voor huisvesting van vleesvee, maar ook voor het showen van fokvee en de verkoop van Limousingenetica en -vlees aan consumenten. - Foto's: Roel Dijkstra Fotografie

Dekker koos deze matten omwille van het comfort en de duurzaamheid. Het is volgens hem een prima combinatie met de ligboxen.

De ligboxen hebben een flexibele, beweegbare onderkant voor meer dierenwelzijn en comfort. Het bouwbedrijf legt de laatste hand aan het dichtleggen van het dak.

De kalveren liggen op een moderne, geïsoleerde vochtdoorlaatbare mat. Deze laat wel vocht door, maar wordt toch niet nat. De mat is bijna 6 centimeter dik met veel grip en comfort. In alle wanden zit wandverwarming om de kalveren in de winter comfort te geven.

Links komen de droge koeien, drachtige vaarzen en het jongvee. Rechts de zogende koeien met kalveren. De hele stal is voorzien van een welzijnsvloer. De kleur groen moet de stal een vriendelijke, natuurlijke uitstraling geven.

Er zijn twee typen voerhekken geïnstalleerd. Het is een zogenoemd safety en axiaal voerhek met centraal verstelbare kopruimte. Dekker koos voor deze voerhekken, omdat ze ontworpen zijn met veel oog voor detail en goed uit diverse testen komen.

Dekker voert automatisch, omdat veel verschillende dieren met elk een eigen rantsoen in de stal staan. Niet zichtbaar is de voerkeuken. Om vermenging tijdens het laden tegen te gaan, staan de verschillende voersoorten elk in een eigen ruimte, gescheiden door silowanden.

De afkalfhokken hebben een afmeting van circa 50 vierkante meter. Ook hier zijn de speciale geisoleerde en vochtdoorlaatbare matten geïnstalleerd.

De drinkbakken hebben de vlotter in het midden en zijn ondiep, waardoor ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Doordat steeds bruisend zuurstof in het water wordt geblazen, blijft het water in beweging, fris en in de winter vrij van bevriezing.

Beheer
WP Admin