Foto: Henk Riswick RundveeFoto

Mais in balen persen ideaal voor kleinverbruiker

Wie weinig snijmais voert, heeft snel broei in zijn kuil. Inkuilen in balen kan een uitkomst zijn.

De mais wordt met een shovel in de grote uitklapbare voorraadbunker van de mobiele balenpers gestort. De Orkel-maispers is van loonbedrijf Ten Voorde in Terwolde, die al 10 jaar actief is met het persen van mais in balen. Tot dusver zijn er in Nederland nog weinig maispersen, maar de interesse van de kleinverbruiker voor het persen van mais in balen neemt toe merkt het loonbedrijf.

Zodra de maisbaal uit de pers komt, wordt deze in een tweede laag folie gewikkeld. De pers kan ongeveer 30 tot 40 balen per uur verwerken.

Het wikkelen van 600 balen kost normaliter 17 tot 18 uur. Omdat een deel van de mais plat lag, vanwege stormschade, duurde het hakselen langer, waardoor het persen van de balen ook langer duurde. Het kostte ongeveer 21 uur.

Een gewikkelde maisbaal rolt van de pers.

De mais wordt op een reguliere wijze gehakseld en op het erf gelost. Dit jaar teelde Van Hattem 11,7 hectare mais, dat leverde 600 maisbalen op.

Van Hattem stapelt de balen driehoog op. Hij voert op zijn bedrijf, in de afmestfase, circa 15 kilo mais per vleeskoe.

De balenwikkelaar voor de tweede laag folie staat op de voorkant van de machine. Elke baal heeft een doorsnede van circa 120 centimeter en weegt circa 950 tot 1.000 kilo.

Via een opvoerband loopt de mais door een vijzel naar de pers.

Mais in balen persen is duurder dan mais inkuilen, maar er is geen sleufsilo of kuilplaat nodig en er is een lage voersnelheid mogelijk. Er is minder kans op broei door schimmels en gisten en er kunnen geen perssappen ontsnappen.

De geperste maisrol wordt in Baletite, een eerste laag witte folie, gewikkeld en komt aan de onderkant van de machine tevoorschijn.

Volgens Van Hattem is de mais in balen minimaal 2 jaar houdbaar zonder verlies aan voederwaarde. Het is een ideale manier van mais voeren als je weinig vee hebt , vindt Van Hattem, die werkt als specialist rundvee bij AgruniekRijnvallei.

Vleesveehouder Harm van Hattem in Lienden (Gld.) houdt samen met zijn ouders hobbymatig 15 stuks vleesvee. Om de dieren mais te kunnen voeren, laat hij mais in balen wikkelen. Bij inkuilen is de voersnelheid te laag en gaat mais broeien , zegt Van Hattem die het gros van zijn maisbalen verkoopt aan collega vleesveehouders of aan schapen- en paardenhouders. Foto's: Henk Riswick

Een gemengd rantsoen voor droge koeien kan ook in balen worden geperst om de houdbaarheid van het voer te vergroten en het voer vers te houden.

Beheer
WP Admin