Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Goede looplijnen, ruimte voor derde melkrobot

Maatschap Alberti-Houben bouwde najaar 2016 een stal voor 165 melkkoeien en koos voor veel automatisering. Zondag 1 oktober is er open dag.

Foto

 • Luc (31) en Paul (36) Alberti zitten in Urmond (Limburg) in maatschap met hun ouders Thei (65) en Elly (65). De maatschap heeft 100 melkkoeien, 60 stuks jongvee en 80 hectare land. Paul is actief op het veebedrijf, Luc werkt bij Vitelia voeders. - Foto's: Bert Jansen

  Luc (31) en Paul (36) Alberti zitten in Urmond (Limburg) in maatschap met hun ouders Thei (65) en Elly (65). De maatschap heeft 100 melkkoeien, 60 stuks jongvee en 80 hectare land. Paul is actief op het veebedrijf, Luc werkt bij Vitelia voeders. - Foto's: Bert Jansen

 • Een fraai overzicht met op de voorgrond de nieuwe ligboxenstal. Die biedt plaats aan 165 melkkoeien en voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Linksachter is de oude stal te zien. Daar zijn nu de droge koeien en het oudere jongvee gehuisvest.

  Een fraai overzicht met op de voorgrond de nieuwe ligboxenstal. Die biedt plaats aan 165 melkkoeien en voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Linksachter is de oude stal te zien. Daar zijn nu de droge koeien en het oudere jongvee gehuisvest.

 • De fosfaatregelgeving raakt het bedrijf behoorlijk hard. De stal werd in september 2016 gebouwd; voordat de regels definitief werden. Als grondgebonden bedrijf dacht Alberti een sterke troef in handen te hebben. Dat pakte anders uit.

  De fosfaatregelgeving raakt het bedrijf behoorlijk hard. De stal werd in september 2016 gebouwd; voordat de regels definitief werden. Als grondgebonden bedrijf dacht Alberti een sterke troef in handen te hebben. Dat pakte anders uit.

 • Op de peildatum van 2 juli 2015 had Alberti 100 melkkoeien en 60 stuks jongvee (125 GVE). Eind vorig jaar waren dat 120 stuks melkvee. Dat betekende dat er dit jaar twintig koeien weg moesten. Dat is inmiddels gebeurd.

  Op de peildatum van 2 juli 2015 had Alberti 100 melkkoeien en 60 stuks jongvee (125 GVE). Eind vorig jaar waren dat 120 stuks melkvee. Dat betekende dat er dit jaar twintig koeien weg moesten. Dat is inmiddels gebeurd.

 • Het gevolg is wel dat de stal nu slechts voor 60% vol staat. Alberti verwacht door dure rechten ook niet snel te kunnen groeien. Zuur is ook dat Alberti's strategie van een goede balans van grond en koeien, hem nu niks helpt.

  Het gevolg is wel dat de stal nu slechts voor 60% vol staat. Alberti verwacht door dure rechten ook niet snel te kunnen groeien. Zuur is ook dat Alberti's strategie van een goede balans van grond en koeien, hem nu niks helpt.

 • Een fraai overzicht in de lichte 0+6+0-stal. Het koeverkeer is volledig vrij, met slimme looplijnen. De stalindeling is praktisch. Voorin twee separatiehokken, erachter de melkrobots en daar weer achter het ligboxengedeelte met meerdere doorsteken.

  Een fraai overzicht in de lichte 0+6+0-stal. Het koeverkeer is volledig vrij, met slimme looplijnen. De stalindeling is praktisch. Voorin twee separatiehokken, erachter de melkrobots en daar weer achter het ligboxengedeelte met meerdere doorsteken.

 • Alberti zette sterk in op automatisering. De stal kostte hierdoor €6.100 per koeplaats. De Lely-melkrobots zijn een voorbeeld. Links en rechts staat er eentje. In het midden is ruimte gemaakt voor een derde. Het aantal melkingen ligt hoog: drie.

  Alberti zette sterk in op automatisering. De stal kostte hierdoor €6.100 per koeplaats. De Lely-melkrobots zijn een voorbeeld. Links en rechts staat er eentje. In het midden is ruimte gemaakt voor een derde. Het aantal melkingen ligt hoog: drie.

 • Alberti is erg blij met de keuze voor melkrobots. Er is meer rust in de stal en de arbeidsverlichting is groot. Voorheen molk Alberti in een 2x6-visgraat. Opstartproblemen zijn er ook niet geweest. Al waren er in het begin ongeveer twintig ophaalkoeien.

  Alberti is erg blij met de keuze voor melkrobots. Er is meer rust in de stal en de arbeidsverlichting is groot. Voorheen molk Alberti in een 2x6-visgraat. Opstartproblemen zijn er ook niet geweest. Al waren er in het begin ongeveer twintig ophaalkoeien.

 • Nog meer automatisering: een voeraanschuifrobot. De robot is nog steeds storingsvrij en zorgt ervoor dat de koeien altijd (vers) voer kunnen vreten. De rust valt op, er zijn veel vreetplekken. Al is er nu natuurlijk ook onderbezetting.

  Nog meer automatisering: een voeraanschuifrobot. De robot is nog steeds storingsvrij en zorgt ervoor dat de koeien altijd (vers) voer kunnen vreten. De rust valt op, er zijn veel vreetplekken. Al is er nu natuurlijk ook onderbezetting.

 • Alberti koos voor een dichte, emissiearme D1-vloer van Berkel Beton. Om de 1,20 meter is er een mestafstort. Er is wel een hoek van de stal waar de mest te snel aankoekt. Daar komen weinig koeien, door de onderbezetting. De vloer kostte €65 per vierkante meter.

  Alberti koos voor een dichte, emissiearme D1-vloer van Berkel Beton. Om de 1,20 meter is er een mestafstort. Er is wel een hoek van de stal waar de mest te snel aankoekt. Daar komen weinig koeien, door de onderbezetting. De vloer kostte €65 per vierkante meter.

 • Die D1-vloer is een groffe blokjesvloer waarvan de toplaag erg stroef is. Daardoor lopen koeien er goed op, merkt Alberti. De urine loopt ook vlot weg door de relatief diepe, schuine afvoerspleten. De berekende uitstoot is 7,1 kilo per dier per jaar.

  Die D1-vloer is een groffe blokjesvloer waarvan de toplaag erg stroef is. Daardoor lopen koeien er goed op, merkt Alberti. De urine loopt ook vlot weg door de relatief diepe, schuine afvoerspleten. De berekende uitstoot is 7,1 kilo per dier per jaar.

 • In de doorsteken en in het deel voor de melkrobots ligt de Meadow-vloer van Proflex. Roosters met een rubber toplaag. Omdat het hier drukker is, is extra mestdoorlaat belangrijk. Het ontlast de mestrobot. Ook is het rubber beter voor de koeien.

  In de doorsteken en in het deel voor de melkrobots ligt de Meadow-vloer van Proflex. Roosters met een rubber toplaag. Omdat het hier drukker is, is extra mestdoorlaat belangrijk. Het ontlast de mestrobot. Ook is het rubber beter voor de koeien.

 • De mestrobot - met sproeisysteem - doet het goed in de stal. Er zijn relatief weinig storingen. Al waren er in het begin problemen met de watertank. Wel zet Alberti de robot op sterk drogende dagen overdag uit. Zeker bij de huidige onderbezetting.

  De mestrobot - met sproeisysteem - doet het goed in de stal. Er zijn relatief weinig storingen. Al waren er in het begin problemen met de watertank. Wel zet Alberti de robot op sterk drogende dagen overdag uit. Zeker bij de huidige onderbezetting.

 • De koeien liggen op gelmatrassen met kaf dat van een lokale speltteler komt (Limburgse Kollenberger-speltbrood). De keuze voor géén diepstrooisel heeft als voordeel dat de mestrobot het niet te zwaar krijgt. De boxen zijn met 1,20 meter vrij breed.

  De koeien liggen op gelmatrassen met kaf dat van een lokale speltteler komt (Limburgse Kollenberger-speltbrood). De keuze voor géén diepstrooisel heeft als voordeel dat de mestrobot het niet te zwaar krijgt. De boxen zijn met 1,20 meter vrij breed.

 • Dit is dat gelmatras dat een rubber toplaag heeft. Alberti merkt dat de koeien er erg goed op liggen. Qua diergezondheid doet de veehouder het redelijk goed. Het aantal klauwproblemen is beperkt, het celgetal is stabiel en zit rond de 200.

  Dit is dat gelmatras dat een rubber toplaag heeft. Alberti merkt dat de koeien er erg goed op liggen. Qua diergezondheid doet de veehouder het redelijk goed. Het aantal klauwproblemen is beperkt, het celgetal is stabiel en zit rond de 200.

 • Alle aparte groepen bevinden zich voorin de stal, voor de melkrobots. Dit is de separatieruimte met zeven boxen. De mestrobot kan hier ook komen.

  Alle aparte groepen bevinden zich voorin de stal, voor de melkrobots. Dit is de separatieruimte met zeven boxen. De mestrobot kan hier ook komen.

 • Hier ligt de dichte D1-vloer. Daar had Alberti achteraf liever de emissiearme roostervloer gelegd. In deze ‘blinde hoek’ zijn weinig mestafstortmogelijkheden. Maar Alberti koos indertijd ook anders, omdat de roostervloer €50 per vierkante meter duurder is.

  Hier ligt de dichte D1-vloer. Daar had Alberti achteraf liever de emissiearme roostervloer gelegd. In deze ‘blinde hoek’ zijn weinig mestafstortmogelijkheden. Maar Alberti koos indertijd ook anders, omdat de roostervloer €50 per vierkante meter duurder is.

 • Rechts van de separatieruimte bevindt zich het ruim opgezette strohok. Dit hok is 120 vierkante meter groot.

  Rechts van de separatieruimte bevindt zich het ruim opgezette strohok. Dit hok is 120 vierkante meter groot.

 • De stal oogt licht. Dat komt vooral door de 5 meter brede lichtstraat in het geïsoleerde dak.

  De stal oogt licht. Dat komt vooral door de 5 meter brede lichtstraat in het geïsoleerde dak.

 • Alberti koos voor een veiligheidsvoerhek van Spinder. Het beperkt de risico's tegen een beperkte meerprijs van in totaal €3.000, stelt hij.

  Alberti koos voor een veiligheidsvoerhek van Spinder. Het beperkt de risico's tegen een beperkte meerprijs van in totaal €3.000, stelt hij.

 • De melktank staat buiten, naast het kantoor en de technische ruimte. De tank heeft capaciteit voor 20.000 liter melk.

  De melktank staat buiten, naast het kantoor en de technische ruimte. De tank heeft capaciteit voor 20.000 liter melk.

 • De oude stal is eind oktober vorig jaar voorzien van 180 zonnepanelen. Die zijn goed voor 50.000 kilowatt per jaar. Alberti is praktisch energieneutraal.

De maatschap houdt 1 oktober van 11.00 tot 17.00 uur open dag. Adres: Molenweg Zuid 2a, Urmond.

  De oude stal is eind oktober vorig jaar voorzien van 180 zonnepanelen. Die zijn goed voor 50.000 kilowatt per jaar. Alberti is praktisch energieneutraal. De maatschap houdt 1 oktober van 11.00 tot 17.00 uur open dag. Adres: Molenweg Zuid 2a, Urmond.

Laatste reacties

 • piet p

  wat zullen ze rijk worden.

 • J.Bogers

  zijn er niet veel die met twee robots aan 50.000 kW genoeg hebben.

 • info48

  Grootste vermaak is leedvermaak hé Gerben?
  Mooi bedrijf! het is jullie gegund dat jullie de fosfaat gekte goed door komen!

 • Kerkweg001

  Het mag dan wel zo een moderne stal zijn, maar ik zie alleen maar stront, zelfs bij de muur om hoog en koeien onder de stront, lopen de hele dag in de stront.....
  En dat heet een moderne stal.....

 • rub2

  Ziet er netjes uit kerkweg!

  Hoop inderdaad dat het bedrijf de financiering van 165 koeien op kan vangen met 100 stuks, iets langer buiten de deur blijven werken dan maar.

  Het is en blijft een groot risico om zo ineens te investeren in alles nieuw, snap dat het kostbaarder is om het stapsgewijs te doen, maar daarmee zorg je wel iets meer voor risico spreiding! Maar zolang de melkprijs 10 cent hoger is dan begroot kan je ook een kwart minder koeien in de stal houden om toch het zelfde over te houden!

  Succes

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.