Duizenden mensen kwamen vrijdag naar Zwolle om koeien te kijken. Er werden door Ki s en importeurs 14 dochtergroepen gepresenteerd om veehouders te infomeren. Foto's: Mark Pasveer RundveeFoto

NRM 2017: voldoende variatie dochtergroepen

Tijdens de NRM in Zwolle was een ruime keus aan kwaliteiten aanwezig. Malki, Danno en Jotani kregen extra aandacht.

De Danno-dochters maakten een goede indruk. Het zijn sterke vaarzen met vast en hoog aangehechte uiers. Foto's: Mark Pasveer

Duizenden mensen kwamen vrijdag naar Zwolle om koeien te kijken. Er werden door Ki s en importeurs 14 dochtergroepen gepresenteerd om veehouders te infomeren. Foto's: Mark Pasveer

AH Vitesse is nog maar een jonge stier van nog geen vijf jaar oud. Dergelijke stieren zouden voorheen 100 dochters hebben. Vitesse heeft de snelheid erin, want die heeft al 45.000 nakomelingen waarvan 1000 melkgevende dieren. Het optreden van zijn eerste optreden was onopvallend door het ontbreken van bovengemiddelde exterieur-kwaliteiten.

Jonge dieren waren nog niet volgroeid en uitgezwaard. Al snel leken ze daardoor teer. Door het missen van de laatste buikvulling en een open kruis kom je achterop.

Brekem liet een groep hoogbenige en jeugdige vaarzen zien. Met name de breedte in de voorhand stoorde.

De speenplaatsing van de Colorado-dochters was prima in orde. Uit de indexen bleek dat de uiers erg ondiep waren. Toch bleek dat er behoorlijke verschillen zaten in uiervorm van de Colorado dochters. Verder miste de groep de nodige uniformiteit.

De dochters van De-Su Balisto waren erg groot. Vele koeienkenners hadden wat tere dieren met vlakke kruizen verwacht, maar dat bleek niet zo te zijn. Wel was er veel spreiding te zien binnen de groep van vijf dieren, waarbij de uiervorm wat tegenviel.

De kruisvorm bleek uniform: een prima kruisligging en een goede kruisbreedte.

Samen met Danno en Malki behoorden Jotani-dochters tot de meest gewaardeerde. De sterke vaarzen met ondiepe uiers liepen op sterke benen.

Ook de fijnheid in bot was goed herkenbaar.

Verder blonk het zestal Malki-dochters ook uit in uniforme eigenschappen. Compact, prima uiers en een passende bespiering. Opnieuw bleek dat KI Samen een stel medewerkers heeft dat het samenstellen van een dochtergroep goed in de vingers heeft.

Uniformiteit was een troef die direct te zien was bij de Big Malki-dochters. Diep zwart met een glimmend velletje. Hoewel kleur geen invloed heeft op de prestaties, blijkt dat veehouders veelal een voorkeur hebben voor zwarte dieren.

Een sterke rug, een wat korte laatste rib, een ondiep uier en goed beenwerk. Gewaardeerd wordt dat er in het commentaar bij de groep aandacht wordt besteed aan de melksnelheid. De kleinere en dunnere spenen waren bij deze Danno-dochters zichtbaar.

Beheer
WP Admin