Rundveehouderij

Foto & video

Vleesveehouder Dekker plaatst spanten nieuwe stal

Eind vorig jaar begon vleesveehouder Teus Dekker aan de bouw van een luxe, innovatieve nieuw bedrijf voor zijn Limousins-zoogkoeien. Boerderij volgt de ontwikkelingen. Eind mei zijn de spanten geplaatst en krijgt de stal vorm.

Foto

 • In het vroege voorjaar zijn de putten gestort en nu worden de spanten gezet. In totaal gaat Teus Dekker onder zijn bedrijfsnaam Cowporation straks circa 130 Limousin-zoogkoeien met jongvee houden. - Foto's: Joep van der Pal

  In het vroege voorjaar zijn de putten gestort en nu worden de spanten gezet. In totaal gaat Teus Dekker onder zijn bedrijfsnaam Cowporation straks circa 130 Limousin-zoogkoeien met jongvee houden. - Foto's: Joep van der Pal

 • Teus Dekker (53) bouwt een nieuw bedrijf in Alblasserdam (Z.-H.). Het is een compleet nieuwe locatie. De stal is niet alleen ingericht voor huisvesting van vleesvee, maar ook voor het showen van fokvee en verkoop van Limousin-genetica en -vlees aan consumenten.

  Teus Dekker (53) bouwt een nieuw bedrijf in Alblasserdam (Z.-H.). Het is een compleet nieuwe locatie. De stal is niet alleen ingericht voor huisvesting van vleesvee, maar ook voor het showen van fokvee en verkoop van Limousin-genetica en -vlees aan consumenten.

 • De voorkant van de stal. De spanten zijn deels van metaal en deels van hout. Dat is gedaan omdat metalen staanders onderin minder ruimte innemen. Bovendien geven houten spanten volgens Dekker bovenin een authentieke uitstraling en luxueuze aanblik.

  De voorkant van de stal. De spanten zijn deels van metaal en deels van hout. Dat is gedaan omdat metalen staanders onderin minder ruimte innemen. Bovendien geven houten spanten volgens Dekker bovenin een authentieke uitstraling en luxueuze aanblik.

 • De achterkant van de stal. Er is gekozen voor een tweekapper omdat dit een vereiste was van de gemeentelijke welstandscommissie. Vanwege de breedte van 46 meter zou de stal onder één kap erg hoog en de constructie heel zwaar worden.

  De achterkant van de stal. Er is gekozen voor een tweekapper omdat dit een vereiste was van de gemeentelijke welstandscommissie. Vanwege de breedte van 46 meter zou de stal onder één kap erg hoog en de constructie heel zwaar worden.

 • Spantonderdelen liggen klaar om omhoog te worden getild. Ze liggen op de ruimte aan de voorkant van de stal. Daar komt straks de behandelruimte en publieksruimte waar dieren worden geshowd. De ruimtes geheel voorin zijn voor commerciële doeleinden.

  Spantonderdelen liggen klaar om omhoog te worden getild. Ze liggen op de ruimte aan de voorkant van de stal. Daar komt straks de behandelruimte en publieksruimte waar dieren worden geshowd. De ruimtes geheel voorin zijn voor commerciële doeleinden.

 • Eén voor één worden de spanten met een mobiele kraan op de plaats gezet. In totaal gaan er 52 spantdelen de lucht in.

  Eén voor één worden de spanten met een mobiele kraan op de plaats gezet. In totaal gaan er 52 spantdelen de lucht in.

 • De totale oppervlakte is 3.700 vierkant meter. Onder de putten is opslag voor 7.200 kuub mest. Dekker maakt bewust gebruik van roosters en speciale matrassen in plaats van strooisel. Organisch materiaal heeft nadelen rondom fijn stof, hygiëne en kosten.

  De totale oppervlakte is 3.700 vierkant meter. Onder de putten is opslag voor 7.200 kuub mest. Dekker maakt bewust gebruik van roosters en speciale matrassen in plaats van strooisel. Organisch materiaal heeft nadelen rondom fijn stof, hygiëne en kosten.

 • De kalveren onder de moeder krijgen aparte ruime hokken met wandverwarming. Daarvoor zijn de leidingen vast in de vloer gestort. In de stal komen meer maatregelen voor welzijn, hygiëne en veiligheid.

  De kalveren onder de moeder krijgen aparte ruime hokken met wandverwarming. Daarvoor zijn de leidingen vast in de vloer gestort. In de stal komen meer maatregelen voor welzijn, hygiëne en veiligheid.

 • De loods op het nieuwe bedrijf heeft Dekker als eerste gebouwd en is al enkele maanden in gebruik. De loods gaat dienstdoen als werktuigenberging en quarantainestal bij aankoop en export van dieren.

  De loods op het nieuwe bedrijf heeft Dekker als eerste gebouwd en is al enkele maanden in gebruik. De loods gaat dienstdoen als werktuigenberging en quarantainestal bij aankoop en export van dieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.