Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Constante ruwvoerkwaliteit met lasagnekuilen

Pieter Bosch in Hiaure (Fr.) koos voor het Agridek afdek- en voersysteem. “We kunnen jaarrond constant voeren. In- en uitkuilen is bovendien geen tijdrovende handenarbeid meer.”

Foto

 • Pieter Bosch (61) heeft in het Friese Hiaure een melkveebedrijf met 133 melk- en kalfkoeien, 67 stuks jongvee en 70 hectare. Vanwege het fosfaatreductieplan moest hij noodgedwongen 30 koeien wegdoen. Foto's: Mark Pasveer

  Pieter Bosch (61) heeft in het Friese Hiaure een melkveebedrijf met 133 melk- en kalfkoeien, 67 stuks jongvee en 70 hectare. Vanwege het fosfaatreductieplan moest hij noodgedwongen 30 koeien wegdoen. Foto's: Mark Pasveer

 • Het rollendjaargemiddelde op de boerderij van Bosch is 8.700 liter melk, met 4,30 % vet en 3,60 % eiwit. De dieren worden gemolken in een 22-stands binnenmelker uit 2003. Bosch doet aan weidegang.

  Het rollendjaargemiddelde op de boerderij van Bosch is 8.700 liter melk, met 4,30 % vet en 3,60 % eiwit. De dieren worden gemolken in een 22-stands binnenmelker uit 2003. Bosch doet aan weidegang.

 • Bosch besteedt het voeren uit aan de loonwerker. Die komt eenmaal daags langs om de melkkoeien voer voor te schotelen. "Het jongvee en de droge koeien worden een keer in de drie dagen gevoerd", aldus de melkveehouder.

  Bosch besteedt het voeren uit aan de loonwerker. Die komt eenmaal daags langs om de melkkoeien voer voor te schotelen. "Het jongvee en de droge koeien worden een keer in de drie dagen gevoerd", aldus de melkveehouder.

 • Bosch koos voor het Agridek afdek- en voersysteem. Vorig jaar liet hij een nieuwe sleufsilo bouwen. In maart is hij begonnen om daar uit te voeren. Dit voorjaar liet hij nog eens twee sleufsilo's aanleggen. Op de foto is het zogenoemde portaalsysteem zichtbaar. Daaraan hangt het Agridek-afdekkleed.

  Bosch koos voor het Agridek afdek- en voersysteem. Vorig jaar liet hij een nieuwe sleufsilo bouwen. In maart is hij begonnen om daar uit te voeren. Dit voorjaar liet hij nog eens twee sleufsilo's aanleggen. Op de foto is het zogenoemde portaalsysteem zichtbaar. Daaraan hangt het Agridek-afdekkleed.

 • De sleufsilo's zijn gevuld met lasagnekuilen. Bosch kuilt verschillende sneden over elkaar in. Zo kan hij zijn dieren jaarrond één ruwvoerproduct aanbieden. Deze silo is gevuld met gras van de tweede snede, de derde snede, het herfstgras van de vierde snede en mais.

  De sleufsilo's zijn gevuld met lasagnekuilen. Bosch kuilt verschillende sneden over elkaar in. Zo kan hij zijn dieren jaarrond één ruwvoerproduct aanbieden. Deze silo is gevuld met gras van de tweede snede, de derde snede, het herfstgras van de vierde snede en mais.

 • Bosch heeft nu 3 sleufsilo's. Die zijn 50 meter lang, 14 meter breed en 3 meter hoog. De silo's hebben geen achterwand. Machines kunnen door de silo heen rijden en mooie en vlakke lagen creëren. De 2 koeien op de voorgrond moeten binnenkort afkalven.

  Bosch heeft nu 3 sleufsilo's. Die zijn 50 meter lang, 14 meter breed en 3 meter hoog. De silo's hebben geen achterwand. Machines kunnen door de silo heen rijden en mooie en vlakke lagen creëren. De 2 koeien op de voorgrond moeten binnenkort afkalven.

 • Bosch kan de ruwvoerkuil in zijn eentje in 30 minuten lucht- en waterdicht afsluiten. Dat doet hij met een zelfrijdend systeem, dat wordt aangedreven door een benzinemotor.

  Bosch kan de ruwvoerkuil in zijn eentje in 30 minuten lucht- en waterdicht afsluiten. Dat doet hij met een zelfrijdend systeem, dat wordt aangedreven door een benzinemotor.

 • Het Agridek afdek- en voersysteem is ontwikkeld door Hotze Bosch, de broer van Pieter. Hij begon rond de eeuwwisseling op zijn eigen melkveebedrijf al met lasagnekuilen en heeft veel praktijkervaring. "Maar ik ben zelf ook enthousiast over dit systeem, anders was ik er echt niet mee gaan werken", aldus Pieter Bosch.

  Het Agridek afdek- en voersysteem is ontwikkeld door Hotze Bosch, de broer van Pieter. Hij begon rond de eeuwwisseling op zijn eigen melkveebedrijf al met lasagnekuilen en heeft veel praktijkervaring. "Maar ik ben zelf ook enthousiast over dit systeem, anders was ik er echt niet mee gaan werken", aldus Pieter Bosch.

 • Het afdeksysteem wordt hydraulisch aangedreven en bestuurd. Om robuust en bedrijfzeker te zijn, wordt ook het portaalsysteem hydraulisch aangedreven, via de trekker. Pieter Bosch heeft er voor gekozen het hydraulische systeem aan te laten drijven door een benzinemotor. Een elektromotor was ook een optie geweest.

  Het afdeksysteem wordt hydraulisch aangedreven en bestuurd. Om robuust en bedrijfzeker te zijn, wordt ook het portaalsysteem hydraulisch aangedreven, via de trekker. Pieter Bosch heeft er voor gekozen het hydraulische systeem aan te laten drijven door een benzinemotor. Een elektromotor was ook een optie geweest.

 • Sinds begin maart voert Bosch vanuit de vorig jaar gevulde sleufsilo. Tot dusver is de melkveehouder te spreken over het systeem. "Het in- en uitkuilen is geen tijdrovende handenarbeid meer." De constantheid van het voer moet leiden tot een hogere productie. Bosch vindt het nu nog te vroeg om de impact aan te kunnen geven.

  Sinds begin maart voert Bosch vanuit de vorig jaar gevulde sleufsilo. Tot dusver is de melkveehouder te spreken over het systeem. "Het in- en uitkuilen is geen tijdrovende handenarbeid meer." De constantheid van het voer moet leiden tot een hogere productie. Bosch vindt het nu nog te vroeg om de impact aan te kunnen geven.

 • Het grootste Agridek-project betreft 3 sleufsilo’s van 18 meter breed, 80 meter lang en 3 meter hoog. Er liggen aanvragen voor nog grotere uitvoeringen. Het systeem is geschikt voor veehouders met 80 tot 1.000 melkkoeien. De minimale silobreedte is 10 meter.

  Het grootste Agridek-project betreft 3 sleufsilo’s van 18 meter breed, 80 meter lang en 3 meter hoog. Er liggen aanvragen voor nog grotere uitvoeringen. Het systeem is geschikt voor veehouders met 80 tot 1.000 melkkoeien. De minimale silobreedte is 10 meter.

 • De wielen van de inkuilmachine kunnen 90 graden draaien. Daardoor kan Bosch gemakkelijk naar een andere sleufsilo rijden. "Ik voer nu vanuit één silo. De twee andere sleufsilo's worden dit seizoen gelijktijdig gevuld", aldus Bosch. De loonwerker heeft maar 10 minuutjes nodig voor het uitkuilen en het voeren.

  De wielen van de inkuilmachine kunnen 90 graden draaien. Daardoor kan Bosch gemakkelijk naar een andere sleufsilo rijden. "Ik voer nu vanuit één silo. De twee andere sleufsilo's worden dit seizoen gelijktijdig gevuld", aldus Bosch. De loonwerker heeft maar 10 minuutjes nodig voor het uitkuilen en het voeren.

 • Op deze foto is goed te zien dat de silo geen achterwand heeft. Watergevulde slangen zorgen dat het kleed blijft liggen en maken landbouwplastic en autobanden overbodig. Het ruwvoer uit twee van dit soort silo's is voor Bosch voldoende om jaarrond te kunnen voeren, met een voersnelheid van ongeveer 2 meter per week.

  Op deze foto is goed te zien dat de silo geen achterwand heeft. Watergevulde slangen zorgen dat het kleed blijft liggen en maken landbouwplastic en autobanden overbodig. Het ruwvoer uit twee van dit soort silo's is voor Bosch voldoende om jaarrond te kunnen voeren, met een voersnelheid van ongeveer 2 meter per week.

 • Een laag water zorgt aan de voor- en achterzijde van de bult voor het zuurstofdicht afsluiten van de uiteinden. Bosch is goed te spreken over de afdekkwaliteit. "De loonwerker voert iedere dag lekker koud en kwalitatief goed ruwvoer."

  Een laag water zorgt aan de voor- en achterzijde van de bult voor het zuurstofdicht afsluiten van de uiteinden. Bosch is goed te spreken over de afdekkwaliteit. "De loonwerker voert iedere dag lekker koud en kwalitatief goed ruwvoer."

 • De slangen op de vlakke bult zijn gevuld met slootwater. Voordat de vorst intreedt, vult Bosch de slangen met pekelwater. Zo voorkomt hij bevriezing. In dit bassin kan 56 kuub pekelwater worden opgeslagen.

  De slangen op de vlakke bult zijn gevuld met slootwater. Voordat de vorst intreedt, vult Bosch de slangen met pekelwater. Zo voorkomt hij bevriezing. In dit bassin kan 56 kuub pekelwater worden opgeslagen.

 • Afhankelijk van de buitentemperatuur wordt sloot- of pekelwater in de slangen gepompt. De kosten van het Agridek afdek- en voersysteem zijn afhankelijk van de afmetingen van de silo's en de keuzes van de veehouder. Het zelfrijdende portaalsysteem met Agridek-afdekkleed kost €50.000. Het afdekkleed gaat minimaal 10 tot 15 jaar mee. Het portaalsysteem twee keer zo lang.

  Afhankelijk van de buitentemperatuur wordt sloot- of pekelwater in de slangen gepompt. De kosten van het Agridek afdek- en voersysteem zijn afhankelijk van de afmetingen van de silo's en de keuzes van de veehouder. Het zelfrijdende portaalsysteem met Agridek-afdekkleed kost €50.000. Het afdekkleed gaat minimaal 10 tot 15 jaar mee. Het portaalsysteem twee keer zo lang.

 • "Hoe groter de silo, hoe efficiënter de werkwijze. Nu het materieel alsmaar groter wordt, remmen meerdere kleine sleufsilo's vaak de inkuilsnelheid", vertelt Hotze Bosch van Agridek. Met zijn bedrijf levert hij niet alleen het machinewerk, maar geeft hij boeren ook advies over de inpassing van het voersysteem. "Alle techniek staat in dienst van het constant voeren."

  "Hoe groter de silo, hoe efficiënter de werkwijze. Nu het materieel alsmaar groter wordt, remmen meerdere kleine sleufsilo's vaak de inkuilsnelheid", vertelt Hotze Bosch van Agridek. Met zijn bedrijf levert hij niet alleen het machinewerk, maar geeft hij boeren ook advies over de inpassing van het voersysteem. "Alle techniek staat in dienst van het constant voeren."

 • Bij lasagnekuilen zijn vlakke lagen noodzakelijk om een constant product te voeren. Ook voor een goede afwatering is dat vereist. "Je wil geen water op de bult en in de kuil", aldus Pieter Bosch. De breedte van de sleufsilo's is afgestemd op zijn bedrijfsomvang. "Met een te lage voersnelheid vergroot je het risico op broei in de kuil."

  Bij lasagnekuilen zijn vlakke lagen noodzakelijk om een constant product te voeren. Ook voor een goede afwatering is dat vereist. "Je wil geen water op de bult en in de kuil", aldus Pieter Bosch. De breedte van de sleufsilo's is afgestemd op zijn bedrijfsomvang. "Met een te lage voersnelheid vergroot je het risico op broei in de kuil."

 • Dit is het bedrijf van maatschap Mulder in Waaksens (Fr.). Hier organiseert Agridek aanstaande vrijdag 30 juni een open dag. Bezoekers zijn tussen 9.30 en 17.00 uur welkom aan de Toarnwerterleane 2 in Waaksens.

  Dit is het bedrijf van maatschap Mulder in Waaksens (Fr.). Hier organiseert Agridek aanstaande vrijdag 30 juni een open dag. Bezoekers zijn tussen 9.30 en 17.00 uur welkom aan de Toarnwerterleane 2 in Waaksens.

Laatste reacties

 • boerke brabant

  hoe komt het toch dat de nederlandse boer zo'n hoge kostprijs heeft ?

 • landboer

  Een goeie boerke!

Of registreer je om te kunnen reageren.