Rundveehouderij

Foto & video

Met kuilslurven jaarrond voederbieten voeren

Sipke van Dalen in Appelscha, Friesland, liet versnipperde voederbieten in slurven inkuilen. Zo kan hij het hele jaar door voederbieten opnemen in het rantsoen van zijn melkvee.

Foto

 • Sipke (46) en Gea (46) van Dalen hebben in Appelscha, Friesland, een melkveebedrijf met 120 melk- en kalfkoeien. De jongveeopfok hebben ze uitbesteed. Momenteel gaat het nog om 36 dieren. De melkveehouders hebben de keuze gemaakt om de jongveeopfok af te stoten. - Foto's: Jan Willem van Vliet

  Sipke (46) en Gea (46) van Dalen hebben in Appelscha, Friesland, een melkveebedrijf met 120 melk- en kalfkoeien. De jongveeopfok hebben ze uitbesteed. Momenteel gaat het nog om 36 dieren. De melkveehouders hebben de keuze gemaakt om de jongveeopfok af te stoten. - Foto's: Jan Willem van Vliet

 • De melkveehouders hebben 70 hectare grond in eigendom en pachten nog eens 130 hectare. Ze telen gras, mais en voederbieten. Het rollendjaargemiddelde is 8.800 liter, met 4,50 % vet en 3,40 % eiwit.

  De melkveehouders hebben 70 hectare grond in eigendom en pachten nog eens 130 hectare. Ze telen gras, mais en voederbieten. Het rollendjaargemiddelde is 8.800 liter, met 4,50 % vet en 3,40 % eiwit.

 • Van Dalen verkoopt een flink deel van de grasopbrengst aan paardenhouders en maneges. Hij handelt ook in mais en voederbieten. "We verbouwen 20 hectare mais voor onszelf en verkopen de opbrengst van 60 hectare mais", aldus Van Dalen, die ook nog schapen houdt.

  Van Dalen verkoopt een flink deel van de grasopbrengst aan paardenhouders en maneges. Hij handelt ook in mais en voederbieten. "We verbouwen 20 hectare mais voor onszelf en verkopen de opbrengst van 60 hectare mais", aldus Van Dalen, die ook nog schapen houdt.

 • Het fosfaatreductieplan heeft Van Dalen niet hard getroffen. Hij is helder over zijn groeistrategie: "We melken met twee melkrobots. Er kunnen in principe nog wat koeien bij, maar voorlopig heeft dat niet onze prioriteit. We wachten even af wat er in 2018 gaat gebeuren."

  Het fosfaatreductieplan heeft Van Dalen niet hard getroffen. Hij is helder over zijn groeistrategie: "We melken met twee melkrobots. Er kunnen in principe nog wat koeien bij, maar voorlopig heeft dat niet onze prioriteit. We wachten even af wat er in 2018 gaat gebeuren."

 • De melkveehouder wil jaarrond voederbieten voeren. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De verwerking en bewaring van het product vraagt aandacht. In november liet Van Dalen een deel van de voederbieten in slurven inkuilen. In totaal ging het om 350 ton versnipperde voederbieten.

  De melkveehouder wil jaarrond voederbieten voeren. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De verwerking en bewaring van het product vraagt aandacht. In november liet Van Dalen een deel van de voederbieten in slurven inkuilen. In totaal ging het om 350 ton versnipperde voederbieten.

 • Voederbieten zijn na het rooien een paar maanden houdbaar. Van Dalen voert zo lang mogelijk vers gesnipperde bieten. Wanneer het voeren van vers gesnipperde voederbieten niet meer mogelijk is, stapt hij over op het ingekuilde product.

  Voederbieten zijn na het rooien een paar maanden houdbaar. Van Dalen voert zo lang mogelijk vers gesnipperde bieten. Wanneer het voeren van vers gesnipperde voederbieten niet meer mogelijk is, stapt hij over op het ingekuilde product.

 • Op Van Dalens erf liggen twee slurven, met een gezamenlijke lengte van 85 meter. Sinds halverwege maart voert hij voederbieten vanuit de slurf. Het inkuilen kostte €30 per strekkende meter. Dat was exclusief het versnipperen van de voederbieten.

  Op Van Dalens erf liggen twee slurven, met een gezamenlijke lengte van 85 meter. Sinds halverwege maart voert hij voederbieten vanuit de slurf. Het inkuilen kostte €30 per strekkende meter. Dat was exclusief het versnipperen van de voederbieten.

 • De melkveehouder heeft 13 hectare voederbieten laten inzaaien. Schoffelen, spuiten én rooien doet hij in eigen beheer. Vorig jaar kocht hij een zesrijige machine van Vervaet. Het is een tweedehands rooier uit 1998.

  De melkveehouder heeft 13 hectare voederbieten laten inzaaien. Schoffelen, spuiten én rooien doet hij in eigen beheer. Vorig jaar kocht hij een zesrijige machine van Vervaet. Het is een tweedehands rooier uit 1998.

 • Het versnipperen van voederbieten is tussen half september en half maart een regelmatig terugkerende bezigheid op het bedrijf. Verse bietensnippers zijn maar beperkt houdbaar. Van Dalen: "In deze periode moet ik om de dag snipperen."

  Het versnipperen van voederbieten is tussen half september en half maart een regelmatig terugkerende bezigheid op het bedrijf. Verse bietensnippers zijn maar beperkt houdbaar. Van Dalen: "In deze periode moet ik om de dag snipperen."

 • De melkveehouder is goed te spreken over de kwaliteit van het product. De melkveehouder voert 2 ton voederbieten per dag, oftewel 16 kilo per koe. "We besparen 4 kilo krachtvoer per koe per dag."

  De melkveehouder is goed te spreken over de kwaliteit van het product. De melkveehouder voert 2 ton voederbieten per dag, oftewel 16 kilo per koe. "We besparen 4 kilo krachtvoer per koe per dag."

 • Van Dalen verkocht dit najaar 400 ton voederbieten. Samen met stagiair Nick Karssens dekt hij de bult af. Die is halverwege april flink geslonken en bijna uitgeput.

  Van Dalen verkocht dit najaar 400 ton voederbieten. Samen met stagiair Nick Karssens dekt hij de bult af. Die is halverwege april flink geslonken en bijna uitgeput.

Of registreer je om te kunnen reageren.