Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Veel aanpassingen in nieuw melkveebedrijf, vertrek bij DOC

Voormalig stierenmester Smits begon na het quotumeinde een melkveebedrijf. De melkprijs is een probleem. Smits vertrekt straks bij DOC.

Foto

 • Leona (52) en Paul (47) Smits hebben in Etten (Gld.) in vof een veebedrijf met 146 melkkoeien en 55 hectare land. De vof had tot twee jaar geleden een stierenmesterij, maar koos na het quotumeinde met verwachtingen voor een melkveebedrijf. - Foto's: Ronald Hissink

  Leona (52) en Paul (47) Smits hebben in Etten (Gld.) in vof een veebedrijf met 146 melkkoeien en 55 hectare land. De vof had tot twee jaar geleden een stierenmesterij, maar koos na het quotumeinde met verwachtingen voor een melkveebedrijf. - Foto's: Ronald Hissink

 • Die keuze pakte niet direct goed uit. Het eerste jaar was pittig. Verkeerde melkstalinstellingen en te scherp voeradvies leidden tot veel uitval. 2016 ging beter. De veestapel herstelde en er was fors minder uitval. De melkprijs doet nog wel pijn.

  Die keuze pakte niet direct goed uit. Het eerste jaar was pittig. Verkeerde melkstalinstellingen en te scherp voeradvies leidden tot veel uitval. 2016 ging beter. De veestapel herstelde en er was fors minder uitval. De melkprijs doet nog wel pijn.

 • De ligboxenstal en verbouwde vleesstierenstal (helemaal rechts) lopen in elkaar over en bieden plek aan 170 melkkoeien. In de stal koos Smits indertijd voor een Groene Vlag-vloer, een 2x10 GEA-melkstal en diepstrooiselboxen (inmiddels veranderd).

  De ligboxenstal en verbouwde vleesstierenstal (helemaal rechts) lopen in elkaar over en bieden plek aan 170 melkkoeien. In de stal koos Smits indertijd voor een Groene Vlag-vloer, een 2x10 GEA-melkstal en diepstrooiselboxen (inmiddels veranderd).

 • Smits paste het nodige aan. De sleutel lag bij de melkstal. De 2x10 draaide goed, maar het vacuum was te hoog en er waren veel slotgaten kapot. Dat werd te laat onderkend. Met beroerde gevolgen. Smits noteerde in 2015 een uitval van bijna 40%.

  Smits paste het nodige aan. De sleutel lag bij de melkstal. De 2x10 draaide goed, maar het vacuum was te hoog en er waren veel slotgaten kapot. Dat werd te laat onderkend. Met beroerde gevolgen. Smits noteerde in 2015 een uitval van bijna 40%.

 • Smits probeerde ook het celgetal te drukken en stapte over van diepstrooisel op een mix van kalk en stro. Dat werkte niet. Een andere ingreep wel. Smits zette de kniebomen verder naar achten. De koeien liggen nu rechter en bemesten de box niet meer.

  Smits probeerde ook het celgetal te drukken en stapte over van diepstrooisel op een mix van kalk en stro. Dat werkte niet. Een andere ingreep wel. Smits zette de kniebomen verder naar achten. De koeien liggen nu rechter en bemesten de box niet meer.

 • Smits veranderde ook van voerleverancier. De oude voerde in de opstartfase te scherp met een nieuwe veestapel. Bovendien gaf die te weinig advies. De begeleiding van de nieuwe leverancier is veel beter, stelt Smits. Hij krijgt nu wel goede inzichten.

  Smits veranderde ook van voerleverancier. De oude voerde in de opstartfase te scherp met een nieuwe veestapel. Bovendien gaf die te weinig advies. De begeleiding van de nieuwe leverancier is veel beter, stelt Smits. Hij krijgt nu wel goede inzichten.

 • Door de aanpassingen verbeterden de resultaten in 2016. De gemiddelde melkproductie steeg van 8.000 tot 9.000 liter per jaar en de uitval zakte naar 5 à 10%. Daarnaast daalde het celgetal van 260 naar 200 en was de dierdagdosering 3 (voorheen 6,5).

  Door de aanpassingen verbeterden de resultaten in 2016. De gemiddelde melkproductie steeg van 8.000 tot 9.000 liter per jaar en de uitval zakte naar 5 à 10%. Daarnaast daalde het celgetal van 260 naar 200 en was de dierdagdosering 3 (voorheen 6,5).

 • Het aantal klauwproblemen neemt ook steeds meer af. Maar het herstel gaat langzaam, merkt Smits. De schade die de veestapel in de eerste maanden opliep, is niet zomaar uitgewist.

  Het aantal klauwproblemen neemt ook steeds meer af. Maar het herstel gaat langzaam, merkt Smits. De schade die de veestapel in de eerste maanden opliep, is niet zomaar uitgewist.

 • Smits gaat de koeien voeren. Het rantsoen bestaat onder meer uit wortelen.

  Smits gaat de koeien voeren. Het rantsoen bestaat onder meer uit wortelen.

 • Smits zou het voeren graag optimaliseren. Hij werkt nu met een voermengwagen, maar die heeft net te weinig capaciteit. Het voeren is een aandachtspunt; dat kan sneller en efficiënter.

  Smits zou het voeren graag optimaliseren. Hij werkt nu met een voermengwagen, maar die heeft net te weinig capaciteit. Het voeren is een aandachtspunt; dat kan sneller en efficiënter.

 • Een ander aandachtspunt. In de stal zijn vrij veel damslapers: zeven. De Groene Vlag-vloer ligt net te lekker. Dat blijft een probleem met deze vloer die verder wel erg goed bevalt.

  Een ander aandachtspunt. In de stal zijn vrij veel damslapers: zeven. De Groene Vlag-vloer ligt net te lekker. Dat blijft een probleem met deze vloer die verder wel erg goed bevalt.

 • Lastig is dat er relatief veel mest op de natte vloer ligt; de mestrobot staat te vaak stil. Dat ligt niet eens aan de robot zelf. De koeien gaan gewoon niet aan de kant. Smits pleit voor stroom op de robot. Maar dat wil fabrikant Lely niet.

  Lastig is dat er relatief veel mest op de natte vloer ligt; de mestrobot staat te vaak stil. Dat ligt niet eens aan de robot zelf. De koeien gaan gewoon niet aan de kant. Smits pleit voor stroom op de robot. Maar dat wil fabrikant Lely niet.

 • De andere kant van de stal. Dit is één van de strohokken in de verbouwde vleesveestal. Hier zijn alle aandachtsgroepen gehuisvest.

  De andere kant van de stal. Dit is één van de strohokken in de verbouwde vleesveestal. Hier zijn alle aandachtsgroepen gehuisvest.

 • Smits heeft het geluk dat hij de stal op de peildatum van 2 juli 2015 bijna vol had: 158 koeien. Hij wordt nog wel 4% gekort, maar dan hoeft hij zijn veestapel niet in te krimpen. De melkprijs - Smits zit bij DOC - is wel een zorgenkindje.

  Smits heeft het geluk dat hij de stal op de peildatum van 2 juli 2015 bijna vol had: 158 koeien. Hij wordt nog wel 4% gekort, maar dan hoeft hij zijn veestapel niet in te krimpen. De melkprijs - Smits zit bij DOC - is wel een zorgenkindje.

 • Smits koos in 2015 voor DOC vanwege het coöperatieprincipe en de afzet- en geldzekerheid. Hij wilde zo rust, zeker in een opstartfase. Maar de keuze pakte niet goed uit. DOC betaalde de laatste twee jaar netto 25 cent en het was er constant onrustig.

  Smits koos in 2015 voor DOC vanwege het coöperatieprincipe en de afzet- en geldzekerheid. Hij wilde zo rust, zeker in een opstartfase. Maar de keuze pakte niet goed uit. DOC betaalde de laatste twee jaar netto 25 cent en het was er constant onrustig.

 • Smits greep februari vorig jaar in. Hij verkocht 25 koeien. Vooral omdat de mestafvoer te duur werd, maar ook vanwege de melkprijs. In december nam hij nog een grote beslissing. Hij zegde zijn lidmaatschap bij DOC op en zoekt nu een nieuwe afnemer.

  Smits greep februari vorig jaar in. Hij verkocht 25 koeien. Vooral omdat de mestafvoer te duur werd, maar ook vanwege de melkprijs. In december nam hij nog een grote beslissing. Hij zegde zijn lidmaatschap bij DOC op en zoekt nu een nieuwe afnemer.

 • Het oude deel: de voormalige stierenmesterij. Rechts staan de droge, net afgekalfde en probleemkoeien in strohokken aan een soort vangrail. Links is de vangrail door een voerhek vervangen.

  Het oude deel: de voormalige stierenmesterij. Rechts staan de droge, net afgekalfde en probleemkoeien in strohokken aan een soort vangrail. Links is de vangrail door een voerhek vervangen.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.