Rundveehouderij

Foto & video

Werken aan een winstgevende vleesveehouderij

Voor luxe slachtdieren heb je luxe uitgangsmateriaal nodig. David en Maggie Kelly in Cumbria, Noordwest-Engeland, richten zich op moederdieren en verkopen veel fokstieren.

De Kelly’s richten zich met hun bedrijf Netherhall de laatste jaren steeds meer op Herefords in plaats van Limousins. Daarbij maken de Kelly’s gebruik van Engelse, Australische en Amerikaanse fokrichtingen. De Engelsen hebben vooral op hardheid gefokt.

Foto

 • In het noorden van Engeland, tegen de Schotse grens, ligt de plaats Carlisle, het centrum voor de veehandel. Er wordt voornamelijk slachtvee verhandeld. Eens per jaar is in Carlisle de Borderway Agri Expo voor vleesrunderen en schapen. - Foto's: Robert Prins

  In het noorden van Engeland, tegen de Schotse grens, ligt de plaats Carlisle, het centrum voor de veehandel. Er wordt voornamelijk slachtvee verhandeld. Eens per jaar is in Carlisle de Borderway Agri Expo voor vleesrunderen en schapen. - Foto's: Robert Prins

 • Het vleesvee wordt gehouden op gronden die niet geschikt zijn voor akkerbouw of melkveehouderij. Op zonnige dagen is het land prachtig en het weidende vee een lust voor het oog. Toch zijn de omstandigheden voor de vleesveehouders hard. Er wordt al jaren te weinig verdiend in het vlees.

  Het vleesvee wordt gehouden op gronden die niet geschikt zijn voor akkerbouw of melkveehouderij. Op zonnige dagen is het land prachtig en het weidende vee een lust voor het oog. Toch zijn de omstandigheden voor de vleesveehouders hard. Er wordt al jaren te weinig verdiend in het vlees.

 • Voor luxe slachtdieren heb je ook luxe uitgangsmateriaal nodig. David en Maggie Kelly richten zich op de moederdieren en verkopen veel fokstieren. Daarbij zorgen ze voor een lage ziektestatus.

  Voor luxe slachtdieren heb je ook luxe uitgangsmateriaal nodig. David en Maggie Kelly richten zich op de moederdieren en verkopen veel fokstieren. Daarbij zorgen ze voor een lage ziektestatus.

 • Netherhall, het bedrijf van David en Maggie Kelly, ligt in een afgelegen dal in de Yorkshire Dales. Een gebied met veel stenen muurtjes, groen uitgeslagen van mos. Een uitstekende plek voor vleesvee. Menig bus en vrachtwagen stopt enkele kilometers voor de boerderij omdat de wegen te smal worden.

  Netherhall, het bedrijf van David en Maggie Kelly, ligt in een afgelegen dal in de Yorkshire Dales. Een gebied met veel stenen muurtjes, groen uitgeslagen van mos. Een uitstekende plek voor vleesvee. Menig bus en vrachtwagen stopt enkele kilometers voor de boerderij omdat de wegen te smal worden.

 • De laatste jaren hebben David en Maggie flink geinvesteerd in stallen. Een droog ligbed is een voorwaarde voor een goede gezondheid en groei van het vee. De stallen zijn open en voorzien van dichte vloeren en stro.

  De laatste jaren hebben David en Maggie flink geinvesteerd in stallen. Een droog ligbed is een voorwaarde voor een goede gezondheid en groei van het vee. De stallen zijn open en voorzien van dichte vloeren en stro.

 • Dit jaar is het vee al erg vroeg (oktober) op stal gekomen. Zelfs de Hereford-runderen die bekend staan om hun zelfredzaamheid, vonden het niet meer leuk in de veel te natte weide. 2017 was zelfs zo nat dat de Kelly's met moeite twee sneden gras wintervoer konden winnen.

  Dit jaar is het vee al erg vroeg (oktober) op stal gekomen. Zelfs de Hereford-runderen die bekend staan om hun zelfredzaamheid, vonden het niet meer leuk in de veel te natte weide. 2017 was zelfs zo nat dat de Kelly's met moeite twee sneden gras wintervoer konden winnen.

 • Niet dat het voer een probleem is voor de kalveren op Netherhall. Een goede groei van de kalveren komt voort uit een goede melkkoe als moeder. Daarom lopen er diverse Holstein-Belgisch Blauwe-koeien rond, die gemakkelijk kalveren aannemen.

  Niet dat het voer een probleem is voor de kalveren op Netherhall. Een goede groei van de kalveren komt voort uit een goede melkkoe als moeder. Daarom lopen er diverse Holstein-Belgisch Blauwe-koeien rond, die gemakkelijk kalveren aannemen.

 • Netherhall richt zich de laatste jaren steeds meer op het Hereford. Daarbij maken de Kelly's gebruik van Engelse, Australische en een beetje Amerikaanse fokrichtingen. De Engelsen hebben vooral op hardheid gefokt. In Australië is snellere groei en hoornloosheid een speerpunt en in Noord Amerika worden grotere Hereford-dieren gefokt.

  Netherhall richt zich de laatste jaren steeds meer op het Hereford. Daarbij maken de Kelly's gebruik van Engelse, Australische en een beetje Amerikaanse fokrichtingen. De Engelsen hebben vooral op hardheid gefokt. In Australië is snellere groei en hoornloosheid een speerpunt en in Noord Amerika worden grotere Hereford-dieren gefokt.

 • Tijdens het bezoek waren er ook Ierse fokkers aanwezig. De omstandigeheden in Ierland en Noord Engeland hebben veel overeenkomsten. De grote schuren met platte daken van dit bedrijf is wel een verschil. Bij de familie Kelly kan ‘s winters nog wel eens een dik pak sneeuw liggen.

  Tijdens het bezoek waren er ook Ierse fokkers aanwezig. De omstandigeheden in Ierland en Noord Engeland hebben veel overeenkomsten. De grote schuren met platte daken van dit bedrijf is wel een verschil. Bij de familie Kelly kan ‘s winters nog wel eens een dik pak sneeuw liggen.

 • De kalveren zijn begin 2017 geboren en vroeg gespeend. De nattigheid was een groot nadeel voor moeder en kalf. Binnen lopen de kalveren in ruime strohokken, met een gedeelte vlakke vloer. De hekken zijn zo gemaakt dat verplaatsen van vee weinig moeite kost.

  De kalveren zijn begin 2017 geboren en vroeg gespeend. De nattigheid was een groot nadeel voor moeder en kalf. Binnen lopen de kalveren in ruime strohokken, met een gedeelte vlakke vloer. De hekken zijn zo gemaakt dat verplaatsen van vee weinig moeite kost.

 • Voer en krachtvoer worden in hoge bakken verstrekt. De hoogte van de bak zorgt dat er minder wordt versleept en versmeert.

  Voer en krachtvoer worden in hoge bakken verstrekt. De hoogte van de bak zorgt dat er minder wordt versleept en versmeert.

 • Maar er is ook een stal met ligboxen en een roostervloer. Jong geleerd is oud gedaan. Zo kunnen kopers dieren krijgen die flexibel zijn en zich makkelijk aanpassen aan verschillende omstandigheden

  Maar er is ook een stal met ligboxen en een roostervloer. Jong geleerd is oud gedaan. Zo kunnen kopers dieren krijgen die flexibel zijn en zich makkelijk aanpassen aan verschillende omstandigheden

 • De stierkalveren lopen in een buitenbak met houtsnippers. Volgens David Kelly is dat makkelijk, goedkoop en droog genoeg voor het Hereford-ras. Juist dat zijn de redenen om geheel af te stappen van het Belgisch Blauwe ras en de luxe Limousin.

  De stierkalveren lopen in een buitenbak met houtsnippers. Volgens David Kelly is dat makkelijk, goedkoop en droog genoeg voor het Hereford-ras. Juist dat zijn de redenen om geheel af te stappen van het Belgisch Blauwe ras en de luxe Limousin.

 • Het koffiebruine ras is enkele jaren succesvol gefokt. De Limousin is een populaire vleesras in het Verenigd Koninkrijk. Slachters waarderen de grotere, rondere karkassen, terwijl melkveehouders de kleine kalveren een plus vinden.

  Het koffiebruine ras is enkele jaren succesvol gefokt. De Limousin is een populaire vleesras in het Verenigd Koninkrijk. Slachters waarderen de grotere, rondere karkassen, terwijl melkveehouders de kleine kalveren een plus vinden.

 • Maar hoe mooi, rond en luxe ook, Kelly vindt het houden van Limousins veel werk. Allereerst heeft de veehouder ervaren dat de vruchtbaarheid en afkalvingen steeds lastiger werden. Daarnaast ontbrak het de moederdieren aan een goede melkgift. Algemeen bekend is dat Limousin-dieren nogal snel verwilderen.

  Maar hoe mooi, rond en luxe ook, Kelly vindt het houden van Limousins veel werk. Allereerst heeft de veehouder ervaren dat de vruchtbaarheid en afkalvingen steeds lastiger werden. Daarnaast ontbrak het de moederdieren aan een goede melkgift. Algemeen bekend is dat Limousin-dieren nogal snel verwilderen.

 • Toch verdwijnen niet alle Limousins van het bedrijf. Deze 12-jarige Cloughhead Ainsi is zelfs in ‘werkpak’ de oogappel van David en Maggie. De lange, sterke fokkoe de Kelly's menig succes gebracht. Haar zoon Netherhall Jackpot is een van de betere fokstieren in Groot-Brittannië.

  Toch verdwijnen niet alle Limousins van het bedrijf. Deze 12-jarige Cloughhead Ainsi is zelfs in ‘werkpak’ de oogappel van David en Maggie. De lange, sterke fokkoe de Kelly's menig succes gebracht. Haar zoon Netherhall Jackpot is een van de betere fokstieren in Groot-Brittannië.

 • Een plaatje dat het commercieel goed heeft gedaan is van de jonge stier Jackpot, zogend bij zijn moeder. Omgeven door frise groene bomen en ‘bluebells’, de wilde hyacint die in nog veel voorkomt in Groot-Brittannië. Zo brengen de Kelly's kunde en kennis aan de man.

  Een plaatje dat het commercieel goed heeft gedaan is van de jonge stier Jackpot, zogend bij zijn moeder. Omgeven door frise groene bomen en ‘bluebells’, de wilde hyacint die in nog veel voorkomt in Groot-Brittannië. Zo brengen de Kelly's kunde en kennis aan de man.

Of registreer je om te kunnen reageren.