Rundveehouderij

Foto & video 3745 x bekeken

Tevreden met kalverstal met kunststof dak

Sixtus Fluitman heeft twee kalverstallen met een bijzonder dak met luchtdoorlatende luchtkussens. Zijn ervaringen na anderhalf jaar gebruik zijn positief.

Foto

 • Sixtus Fluitman heeft twee kalverstallen met een bijzonder dak met luchtdoorlatende luchtkussens. Zijn ervaringen na anderhalf jaar gebruik zijn positief. Foto's: Michel Velderman

  Sixtus Fluitman heeft twee kalverstallen met een bijzonder dak met luchtdoorlatende luchtkussens. Zijn ervaringen na anderhalf jaar gebruik zijn positief. Foto's: Michel Velderman

 • Bijna twee jaar geleden breidde Sixtus Fluitman (59) in Radewijk (Ov.) zijn bedrijf uit met twee nieuwe kalverstallen. In totaal kan hij 1.400 rosékalveren houden. De nieuwe stallen zijn een bijzondere verschijning. De daken zijn namelijk gemaakt van lichtdoorlatende luchtkussens.

  Bijna twee jaar geleden breidde Sixtus Fluitman (59) in Radewijk (Ov.) zijn bedrijf uit met twee nieuwe kalverstallen. In totaal kan hij 1.400 rosékalveren houden. De nieuwe stallen zijn een bijzondere verschijning. De daken zijn namelijk gemaakt van lichtdoorlatende luchtkussens.

 • De ondernemer wilde met het dak een beter binnenklimaat met meer licht creëren. Daarin is hij geslaagd. Voor de kalveren, om er zelf prettig in te werken, maar ook omwille van maatschappelijke acceptatie.

  De ondernemer wilde met het dak een beter binnenklimaat met meer licht creëren. Daarin is hij geslaagd. Voor de kalveren, om er zelf prettig in te werken, maar ook omwille van maatschappelijke acceptatie.

 • De ondernemer is tevreden over het resultaat. De kalveren zitten kort in het haar en hebben een gezonde glans. Mede daardoor zijn ze altijd schoon. Volgens de dierenarts is dat te danken aan het licht in de stal. De temperaturen zijn altijd goed.

  De ondernemer is tevreden over het resultaat. De kalveren zitten kort in het haar en hebben een gezonde glans. Mede daardoor zijn ze altijd schoon. Volgens de dierenarts is dat te danken aan het licht in de stal. De temperaturen zijn altijd goed.

 • Het materiaal blijkt geen last te hebben van temperatuurverschillen, regen of wind. Verder is het niet brandbaar en valt het voor de verzekering, volgens Fluitman, in de hoogste brandklasse.

  Het materiaal blijkt geen last te hebben van temperatuurverschillen, regen of wind. Verder is het niet brandbaar en valt het voor de verzekering, volgens Fluitman, in de hoogste brandklasse.

 • Niet alleen de buitenkant van de stal is bijzonder; ook aan de binnenkant maakte de ondernemer eigen keuzes. De stal is opvallend goed doordacht en netjes afgewerkt. Het meest opvallende zijn de grote hokken van 15 kalveren per groep.

  Niet alleen de buitenkant van de stal is bijzonder; ook aan de binnenkant maakte de ondernemer eigen keuzes. De stal is opvallend goed doordacht en netjes afgewerkt. Het meest opvallende zijn de grote hokken van 15 kalveren per groep.

 • Het is volgens de ondernemer wel wat lastig voor de controle, maar hij vindt de dieren veel beter. De kalveren kunnen veel bewegen, zeker in combinatie met het rubber op het achterste deel van de roosters.

  Het is volgens de ondernemer wel wat lastig voor de controle, maar hij vindt de dieren veel beter. De kalveren kunnen veel bewegen, zeker in combinatie met het rubber op het achterste deel van de roosters.

 • Het dak van kunststof rust alleen op de spanten. Ook veel regen of wind hebben, volgens de ondernemer, geen consequenties. Alles blijft altijd mooi strak liggen.

  Het dak van kunststof rust alleen op de spanten. Ook veel regen of wind hebben, volgens de ondernemer, geen consequenties. Alles blijft altijd mooi strak liggen.

 • Lucht komt via een inlaat aan de achterzijde binnen. Deze is eigenlijk wat te klein berekend, waardoor de luchtsnelheid op de voergang te hoog is. Hij experimenteert nu met extra inlaat via de deur in de voorgevel.

  Lucht komt via een inlaat aan de achterzijde binnen. Deze is eigenlijk wat te klein berekend, waardoor de luchtsnelheid op de voergang te hoog is. Hij experimenteert nu met extra inlaat via de deur in de voorgevel.

 • Ventilatoren aan de achterzijde trekken de lucht naar buiten. Van de gemeente moesten de ventilatoren op die plek en op die hoogte worden geplaatst.

  Ventilatoren aan de achterzijde trekken de lucht naar buiten. Van de gemeente moesten de ventilatoren op die plek en op die hoogte worden geplaatst.

 • Omwille van de brandveiligheid en gemak zit de meeste elektronica in een aparte, afsluitbare ruimte aan de achterzijde van de stal.

  Omwille van de brandveiligheid en gemak zit de meeste elektronica in een aparte, afsluitbare ruimte aan de achterzijde van de stal.

 • De kleine compressor houdt het dak op een druk van 1,5 bar. Het dak is luchtdicht. De extra lucht is daarom alleen nodig om krimp en uitzetten van lucht door temperatuurverschillen te compenseren.

  De kleine compressor houdt het dak op een druk van 1,5 bar. Het dak is luchtdicht. De extra lucht is daarom alleen nodig om krimp en uitzetten van lucht door temperatuurverschillen te compenseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.