Foto: Martijn Hiemstra RundveeFoto

Fosfaat geen obstakel bij te koop staand melkveebedrijf

In het Friese Damwoude staat een fraai en up-to-date melkveebedrijf te koop. Grond en koeien zijn goed in balans. Fosfaat is geen obstakel.

De ligboxenstal is in 2012 gebouwd en heeft een capaciteit voor 154 melkkoeien en 81 stuks jongvee. Fosfaat is op dit bedrijf geen obstakel. Grond en koeien zijn ook goed in balans.

In Damwoude (Fr.) staat een up-to-date melkveebedrijf voor omgerekend 200 melkkoeien met 75 hectare te koop. De vraagprijs is ¬ 5,6 miljoen (going concern). Verkoop is om medische redenen. Het bedrijf is nog volledig in gebruik (personeel). Foto's: Martijn Hiemstra

Het bedrijf is mooi vrijgelegen, terwijl Dokkum op 1 kilometer afstand ligt. De stad Leeuwarden is ook niet ver weg: 20 kilometer. Dit is een echt melkveegebied, natuur is geen beperking. Een akkerbouwgebied is dichtbij. Praktisch qua mestafzet.

Bij het bedrijf hoort 75 hectare land. 35 hectare is eigendom. Iets meer dan de helft - 40 hectare - is huiskavel (dekzandgrond). De overige 35 hectare is één veldkavel (klei op zand) op 3 kilometer afstand. Grond bijkopen of -pachten is goed te doen.

Het bouwblok is 1,8 hectare groot en is voor twee derde benut. Er is eventueel ruimte voor een tweede grote stal. De huidige NB-vergunning voorziet in 190 melkkoeien en 100 stuks jongvee. Dat is evenveel als op de peildatum van 2 juli 2015.

De 2x12-melkstal bevindt zich links voorin de ligboxenstal en is eveneens 5 jaar oud.

Dit deel van de stal is ingericht voor 81 stuks jongvee en kan vrij makkelijk aangepast worden voor melkkoeien. Dan gaat de capaciteit naar ongeveer 200 stuks melkvee. - Foto: Theo Brummelaar

Bovenin de ligboxenstal is plek gereserveerd voor een fraai kantoor met zicht op de stal. - Foto: Theo Brummelaar

De jongveestal stamt uit 1976. De stal is van binnen functioneel en netjes bijgehouden, maar is van buiten verouderd. Een aandachtspunt is dat er nog asbest op het dak van deze stal ligt.

De stal herbergt ook een potstal, een machineberging, een werkplaats en een boerderijwinkel.

Aan de zijkant staan de jongste dieren.

De sleufsilo's aan de achterkant van het erf.

Het woonhuis stamt uit 1978, maar is in 2006 grondig gerenoveerd en vergroot. De woning oogt hierdoor - zeker van binnen - bijna als nieuw en telt onder meer 6 slaapkamers en 2 badkamers. Voor meer informatie: Havinga Makelaardij, Briltil (Gr.).

Beheer
WP Admin