Rundveehouderij

Foto & video

Gras planten goedkoper dan gras zaaien

Op het grootste deel van de plantages van vleesveebedrijf VCM in Suriname staat paardengras. Het gras wordt geplant en niet gezaaid. Dat is goedkoper.

Bekijk ook de fotoreportage: Geen water te diep voor Surinaamse pionier

Foto

 • VCM is een grootschalig vleesveebedrijf langs de Commewijnerivier in Suriname. Het bedrijf is sinds 1979 in bezit van familie Van Alen. Sindsdien richt VCM zich op het ontginnen van koffie-, suiker- en cacaoplantages. De afgelopen 40 jaar heeft VCM meer dan 3.500 hectare teruggebracht naar cultuurgrond. Op deze gronden wordt rundvee geweid. Het rundvee wordt gehouden voor de productie van vlees voor de Surinaamse bevolking. VCM is het grootse rundveebedrijf van Suriname. - Foto's: Steven de Rijk.

  VCM is een grootschalig vleesveebedrijf langs de Commewijnerivier in Suriname. Het bedrijf is sinds 1979 in bezit van familie Van Alen. Sindsdien richt VCM zich op het ontginnen van koffie-, suiker- en cacaoplantages. De afgelopen 40 jaar heeft VCM meer dan 3.500 hectare teruggebracht naar cultuurgrond. Op deze gronden wordt rundvee geweid. Het rundvee wordt gehouden voor de productie van vlees voor de Surinaamse bevolking. VCM is het grootse rundveebedrijf van Suriname. - Foto's: Steven de Rijk.

 • Op het grootste deel van de plantages staat paardengras (Echinochloa polystachya). Het is een grassoort met een drogestofgehalte van 30 %. Het aandeel ruw eiwit in de droge stof is 13 tot 18 % Het gras komt van oorsprong in Suriname voor. Het gras is bestand tegen stromend water en een waterstand van 2 tot 3 meter.

  Op het grootste deel van de plantages staat paardengras (Echinochloa polystachya). Het is een grassoort met een drogestofgehalte van 30 %. Het aandeel ruw eiwit in de droge stof is 13 tot 18 % Het gras komt van oorsprong in Suriname voor. Het gras is bestand tegen stromend water en een waterstand van 2 tot 3 meter.

 • Het hele ontginningsproces kan ruim 8 jaar duren. Als eerste wordt het perceel onder water gezet. Alle bomen en planten die niet bestand zijn tegen het water vergaan. Er blijft echter nog een hoop groen in leven. Ook klinkt de grond in door het gewicht van het water. Daardoor wordt een stevige bodem gevormd.

  Het hele ontginningsproces kan ruim 8 jaar duren. Als eerste wordt het perceel onder water gezet. Alle bomen en planten die niet bestand zijn tegen het water vergaan. Er blijft echter nog een hoop groen in leven. Ook klinkt de grond in door het gewicht van het water. Daardoor wordt een stevige bodem gevormd.

 • Vervolgens wordt het perceel schoon geschraapt. Bulldozers duwen boomstammen om. De plantenresten worden op hopen gelegd. Deze hopen verdwijnen door het rottingsproces en het vertrappen van het vee.

  Vervolgens wordt het perceel schoon geschraapt. Bulldozers duwen boomstammen om. De plantenresten worden op hopen gelegd. Deze hopen verdwijnen door het rottingsproces en het vertrappen van het vee.

 • Omdat er wordt gewerkt met een floating longreach, moet er een laag water in het perceel blijven staan. De floating longreach is 4 jaar geleden aangeschaft en eigendom van het bedrijf. Het bedrijf is nog niet geheel tevreden over deze machine. Hij heeft een grote reikwijdte, maar de kracht en het hijsvermogen zijn beperkt.

  Omdat er wordt gewerkt met een floating longreach, moet er een laag water in het perceel blijven staan. De floating longreach is 4 jaar geleden aangeschaft en eigendom van het bedrijf. Het bedrijf is nog niet geheel tevreden over deze machine. Hij heeft een grote reikwijdte, maar de kracht en het hijsvermogen zijn beperkt.

 • Dit is een perceel van 14 hectare. Zodra het water is opgedroogd, kan het planten van gras beginnen. Het kiempercentage van paardengras is erg laag. Daarom wordt het gras geplant en niet gezaaid. De kosten van het zaaien zijn bovendien hoger dan de kosten van het planten.

  Dit is een perceel van 14 hectare. Zodra het water is opgedroogd, kan het planten van gras beginnen. Het kiempercentage van paardengras is erg laag. Daarom wordt het gras geplant en niet gezaaid. De kosten van het zaaien zijn bovendien hoger dan de kosten van het planten.

 • Medewerkers planten het paardengras met de hand. Een arbeider verdient 140 Surinaamse dollars per dag. Dat komt overeen met een dagloon van €15,50. Het beplanten van 10 hectare duurt 25 dagen. Omgerekend is dat 0,4 hectare per arbeider per dag.

  Medewerkers planten het paardengras met de hand. Een arbeider verdient 140 Surinaamse dollars per dag. Dat komt overeen met een dagloon van €15,50. Het beplanten van 10 hectare duurt 25 dagen. Omgerekend is dat 0,4 hectare per arbeider per dag.

 • De stekken voor het planten van het gras komen van de plantage zelf. Ergens anders op de plantage wordt een kwalitatief goed perceel uitgekozen. Met een machete wordt het gras met de hand gekapt. Ook wordt de top eraf gehakt, zodat een stengel van circa 75 centimeter overblijft. Er worden twee tot drie stengels met 70 centimeter tussenstand geplant.

  De stekken voor het planten van het gras komen van de plantage zelf. Ergens anders op de plantage wordt een kwalitatief goed perceel uitgekozen. Met een machete wordt het gras met de hand gekapt. Ook wordt de top eraf gehakt, zodat een stengel van circa 75 centimeter overblijft. Er worden twee tot drie stengels met 70 centimeter tussenstand geplant.

 • De stekken worden de ene dag gekapt en de volgende dag geplant. De buitenste bladeren zijn enigszins verdroogd. Al binnen 3 dagen verschijnt een groene spruit in de top. Per hectare planten arbeiders ongeveer 40.000 stekken. Ze planten de stekken dienen in zeer vochtige ondergrond, omdat deze bij het planten nog geen wortel hebben ontwikkeld.

  De stekken worden de ene dag gekapt en de volgende dag geplant. De buitenste bladeren zijn enigszins verdroogd. Al binnen 3 dagen verschijnt een groene spruit in de top. Per hectare planten arbeiders ongeveer 40.000 stekken. Ze planten de stekken dienen in zeer vochtige ondergrond, omdat deze bij het planten nog geen wortel hebben ontwikkeld.

 • Het uiteindelijke resultaat is een dichtbegroeid perceel. Afhankelijk van de regenval duurt het 4 tot 6 maanden voordat het eerste vee in het perceel kan. Het planten van gras gebeurt deze keer aan het begin van de droge tijd. De droogte heeft invloed op de groei.

  Het uiteindelijke resultaat is een dichtbegroeid perceel. Afhankelijk van de regenval duurt het 4 tot 6 maanden voordat het eerste vee in het perceel kan. Het planten van gras gebeurt deze keer aan het begin van de droge tijd. De droogte heeft invloed op de groei.

 • Na het gras planten is het perceel nog niet klaar voor gebruik. Voor het juiste peil van de afwateringssloten worden pvc-pijpen of betonnen kokers aangelegd. Ook is er een hoger gelegen sloot, die de koeien moet voorzien van drinkwater. Deze sloot heeft een eigen waterpeil en mag nooit droog komen te staan.

  Na het gras planten is het perceel nog niet klaar voor gebruik. Voor het juiste peil van de afwateringssloten worden pvc-pijpen of betonnen kokers aangelegd. Ook is er een hoger gelegen sloot, die de koeien moet voorzien van drinkwater. Deze sloot heeft een eigen waterpeil en mag nooit droog komen te staan.

 • Ook moeten de dijken en paden glad worden geschoven. Voor dat werk heeft het bedrijf twee bulldozers in gebruik. Deze bulldozers zijn al wat ouder. Onlangs is geïnvesteerd in een nieuwe bulldozer. Die is nog niet in gebruik.

  Ook moeten de dijken en paden glad worden geschoven. Voor dat werk heeft het bedrijf twee bulldozers in gebruik. Deze bulldozers zijn al wat ouder. Onlangs is geïnvesteerd in een nieuwe bulldozer. Die is nog niet in gebruik.

 • Een schuit vol draadpalen komt aan. De palen worden overgeladen in karren. De trekkers met karren rijden de draadpalen naar de juiste plaats van bestemming, achterin de plantage.

  Een schuit vol draadpalen komt aan. De palen worden overgeladen in karren. De trekkers met karren rijden de draadpalen naar de juiste plaats van bestemming, achterin de plantage.

 • Voor de afrastering wordt prikkeldraad gebruikt. Dat wordt tegen de houten Walaba-palen gespijkerd. Voor dit project zijn 10.000 palen besteld. De palen komen uit Suriname zelf. Voor een perceel zijn ongeveer 1.000 palen nodig en zo'n 11 kilometer aan prikkeldraad.

  Voor de afrastering wordt prikkeldraad gebruikt. Dat wordt tegen de houten Walaba-palen gespijkerd. Voor dit project zijn 10.000 palen besteld. De palen komen uit Suriname zelf. Voor een perceel zijn ongeveer 1.000 palen nodig en zo'n 11 kilometer aan prikkeldraad.

Of registreer je om te kunnen reageren.