Foto: Rinse Andringa RundveeFoto

Verbazing over de verschillen in Oekraïne

Oekraïne is een land met veel potentie, maar ook een land met grote beperkingen. Opbouwen van melkveebedrijven in onzekere tijden vergt talent en vakmanschap.

Niet dat de bouw hard opschiet, want er wordt pas gebouwd als er weer geld in kas is. Vanwege het gebrek aan een goede basis in financiële en rechtstaat, is het voorzichtig opereren.

De aftakeling is in de stal nog duidelijker te zien. Door gebrek aan geld, kunde en zekerheid kan elk bedrijf in een uitzichtloos moeras zakken. Wellicht maakt dit beeld wel duidelijk hoe bedrijven zich zouden moeten ontwikkelen. Soberheid en hygiëne in stalling en voer is meestal de basis van succes.

In eerste instantie ziet het er nog steeds indrukwekkend uit. Een grote wachtruimte waar de koeien met opdrijfhek voor de melkstal staan. Maar helaas zou de koppel koeien drie keer zo groot moeten zijn.

Tenslotte een bezoek aan een oud model- en voorbeeldbedrijf. Ooit de trots van de Oekraïense landbouw.

Oekraïne heeft een landklimaat. De zomers zijn warm en droog. De lucerne moet beregend worden, anders gaat het dood. Verder is er veel mais en zijn er zonnebloemen aanwezig.

De bekende fokker Jos Knoef bekijkt het vee en de stalling. Met een milde ondertoon stelt hij dat er wel verschillen zijn tussen de melkveebedrijven.

Ook in Oekraïne zijn er avonturiers; mensen uit de stad die op het platteland een boederij beginnen. Het is wat aanpassen en de verwachtingen zijn niet hoog, maar ze redden zich.

Veehouders in de omgeving brengen dagelijks hun melk hierheen. De melk wordt gemeten, gewogen en vervolgens in een koeltank bewaard.

Maar kleine bedrijven kunnen ook goed zijn. Deze mevrouw had een klein bedrijf van ongeveer 15 melkkoeien en daarbij een verzamelcentrum voor melk. Het bedrijf zag er keurig uit, met goede organisatie.

Zeker bij de grote projecten is er veel internationale inbreng en concurrentie. Deze nieuwe stal is opgezet vanuit Canada. De tijd zal oordelen of de toegepaste kennis en materialen voldoen aan de omstandigheden.

Zo hoorden de bezoekers de ervaringen van een Frans project. Er worden zo n 400 koeien gemolken die gemiddeld 30 kilogram daags produceren, maar het melkveebedrijf is nauwelijks winstgevend.

Oekraïne is al langer aantrekkelijk voor landbouw en investeerders. Een groot oppervlak, akkerbouw, goede grond en de mogelijkheid van eigen krachtvoerdes zijn aanwezig. Zo is er ook voldoende stro. Een prachtproduct, maar niet in een potstal voor grote koppels koeien. De broei van de stromest geeft te veel problemen met de uiergezondheid.

Elders blijkt dat die ontwikkeling al lang gaande is. Grote, nieuwe stallen en schuren verreizen.

Kleine veehouders melken op de grupstal in sobere omstandigheden. Zulke indrukken geven wel het gevoel dat er nog veel te verbeteren is.

Vanuit de auto wordt duidelijk dat een deel van het vee nog voldoende beweging en buitenlucht krijgt.

Ook de Oekraïense veehouders weten dat verbeteringen mogelijk zijn. De in Denemarken ontwikkelde gemengd voeren 2.0 -systematiek met kort gehakseld ruwvoer en veel water (zodat de koeien niet het meel niet kunnen selecteren) is nog niet gearriveerd.

Tijdens een studiereis naar Oekraïne kijken de bezoekers of er wat mogelijk is. Maar ook vanuit Oekraïne wordt er met hoop gekeken naar mogelijkheden. Partners met geld zijn welkom. - Foto's: Rinse Andringa

Beheer
WP Admin