Rundveehouderij

Foto & video 6 reacties

Sharemilker in oude gebouwen

Marc Hammond (34) melkt in Labertouche in de Australische deelstaat Victoria 640 melkkoeien. Hij is sharemilker en ontvangt de helft van het melkgeld. Het vee en de machines zijn zijn eigendom. Hij overweegt verkoop van een deel van zijn vee, want de overvloedige regenval dit voorjaar leidt tot hoge voerkosten.

Foto

 • Marc Hammond (34) melkt in Labertouche in de Australische deelstaat Victoria 640 melkkoeien. Hij is sharemilker en ontvangt de helft van het melkgeld. Het vee en de machines zijn zijn eigendom. - Foto's: Edwin Dinkelman

  Marc Hammond (34) melkt in Labertouche in de Australische deelstaat Victoria 640 melkkoeien. Hij is sharemilker en ontvangt de helft van het melkgeld. Het vee en de machines zijn zijn eigendom. - Foto's: Edwin Dinkelman

 • Marc is nu zes jaar sharemelker op dit bedrijf, dat in een van de vlakkere gebieden binnen de regio ligt. De vorige sharemelker is vertrokken toen hij 76 werd. Marc levert zijn melk aan Murray Goulburn. De leveranciers moesten in juni dit jaar te veel uitbetaald melkgeld terugbetalen.

  Marc is nu zes jaar sharemelker op dit bedrijf, dat in een van de vlakkere gebieden binnen de regio ligt. De vorige sharemelker is vertrokken toen hij 76 werd. Marc levert zijn melk aan Murray Goulburn. De leveranciers moesten in juni dit jaar te veel uitbetaald melkgeld terugbetalen.

 • Het melkgebouw en de melkstal zijn erg oud en sober. De eigenaar van het bedrijf investeert al jaren niet in het bedrijf. Hij heeft een bosbouwbedrijf dat complete bossen, inclusief de grond koopt. Na het rooien van het bos wordt er een melkveebedrijf van gemaakt.

  Het melkgebouw en de melkstal zijn erg oud en sober. De eigenaar van het bedrijf investeert al jaren niet in het bedrijf. Hij heeft een bosbouwbedrijf dat complete bossen, inclusief de grond koopt. Na het rooien van het bos wordt er een melkveebedrijf van gemaakt.

 • De 640 melkkoeien worden tweemaal daags gemolken. De totale jaarproductie is circa 5 miljoen kilogram melk. Dit jaar is het voorjaar erg nat, waardoor al veel extra voer is aangekocht. De veehouder overweegt nu verkoop van een deel van het vee.

  De 640 melkkoeien worden tweemaal daags gemolken. De totale jaarproductie is circa 5 miljoen kilogram melk. Dit jaar is het voorjaar erg nat, waardoor al veel extra voer is aangekocht. De veehouder overweegt nu verkoop van een deel van het vee.

 • De spreiding in de hoogtemaat van de koeien is erg groot door de groeistappen die het bedrijf heeft doorgemaakt. Toen Marc hier startte nam hij de 260 aanwezige koeien over, en nam hij er 120 over van zijn familie. Daarna zijn nog eens 150 Jerseys aangekocht.

  De spreiding in de hoogtemaat van de koeien is erg groot door de groeistappen die het bedrijf heeft doorgemaakt. Toen Marc hier startte nam hij de 260 aanwezige koeien over, en nam hij er 120 over van zijn familie. Daarna zijn nog eens 150 Jerseys aangekocht.

 • De wachtruimte is eenvoudig van opzet, er is geen opdrijfhek. De bijvoedering met ongeveer 2.100 kilogram geplet graan per koe per jaar in de melkstal, zorgt ervoor dat de koeien verrassend goed komen.

  De wachtruimte is eenvoudig van opzet, er is geen opdrijfhek. De bijvoedering met ongeveer 2.100 kilogram geplet graan per koe per jaar in de melkstal, zorgt ervoor dat de koeien verrassend goed komen.

 • Marc koopt jaarlijks zo'n 1.100 ton mais aan. Hij slaat die op in deze sleufsilo die is gemaakt van twee grote zandwallen en gravel.

  Marc koopt jaarlijks zo'n 1.100 ton mais aan. Hij slaat die op in deze sleufsilo die is gemaakt van twee grote zandwallen en gravel.

 • Op deze betonverharding worden de koeien in de winterperiode (mei tot september) bijgevoerd. Ze krijgen dan 3,5 tot 4 kilogram drogestof mais per dag. Ervaring leert dat dit ook positief uitwerkt op melkziekte.

  Op deze betonverharding worden de koeien in de winterperiode (mei tot september) bijgevoerd. Ze krijgen dan 3,5 tot 4 kilogram drogestof mais per dag. Ervaring leert dat dit ook positief uitwerkt op melkziekte.

 • Met deze low-cost voercombinatie draait de veehouder in de wintermaanden, als de grasgroei te laag is, de voertroggen vol.

  Met deze low-cost voercombinatie draait de veehouder in de wintermaanden, als de grasgroei te laag is, de voertroggen vol.

 • De kalveren worden de eerste maanden gehuisvest op houtsnippers met een uitloop naar buiten.

  De kalveren worden de eerste maanden gehuisvest op houtsnippers met een uitloop naar buiten.

 • Een kar waarmee de kalveren worden gevoerd, met capaciteit voor 40 kalveren. Vrijwel elk bedrijf met seizoensafkalving maakt gebruik van dit voersysteem.

  Een kar waarmee de kalveren worden gevoerd, met capaciteit voor 40 kalveren. Vrijwel elk bedrijf met seizoensafkalving maakt gebruik van dit voersysteem.

 • Graslandvernieuwing staat hoog op de prioriteitenlijst, maar de beschikbare middelen laten het niet toe om alles tegelijk te vernieuwen. Hier het laatste perceel dat nog moet worden vernieuwd.

  Graslandvernieuwing staat hoog op de prioriteitenlijst, maar de beschikbare middelen laten het niet toe om alles tegelijk te vernieuwen. Hier het laatste perceel dat nog moet worden vernieuwd.

 • Dit is een perceel grasland dat vorig jaar is vernieuwd.

  Dit is een perceel grasland dat vorig jaar is vernieuwd.

Laatste reacties

 • gvanlaar

  Zuring kweker? Ben je klaar mee als dat in je kuil zit....

 • JNJS

  Ik denk dat hij niet uit vrije wil een zuringkweker is, er staat letterlijk;
  ' Graslandvernieuwing staat hoog op de prioriteitenlijst, maar de beschikbare middelen laten het niet toe om alles tegelijk te vernieuwen. Hier het laatste perceel dat nog moet worden vernieuwd'. Op de volgende foto staat een perceel dat vorig jaar vernieuwd is. Als je die foto bekijkt kun je vast stellen dat Marc Hammond beter in het bestrijden van zuring is dan wij hier in Nederland. Hier komt zuring immers altijd weer terug.

 • kip

  wat een bende dat land wil niet met hem ruilen!

 • el

  Mooi landschap,Australië daar kun je vooruit!

 • WGeverink

  Tja kip, Mark Hammond is niet in een gespreid bedje gevallen. Hij moet veel doen met weinig en daar is op zich niks mis mee. Als hij meer melkgeld in de bank krijgt kan hij meer grasland verbeteren. En volgens mij hebben ze daar ook niks van doen met derogatie of fosfaatrechten. Leuke reportage.

 • ljdekker

  Prachtig land waar kansen zijn om met niks te beginnen. Zulke biljartlaken graspercelen als hier in Nederland zie je toch niet veel in het buitenland.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.