Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

'We willen met alles bij de beste 10% horen'

Gebroeders Conjarts in Termaar-Margraten bouwden een stal met 280 ligplaatsen. Verdere uitbreiding met nog eens 100 koeien staat al in de startblokken.

Foto

 • De gebroeders Jurgen (34) en Jeffrey (33) Conjarts uit het Zuid-Limburgse Termaar-Margraten hebben een duidelijk doel voor ogen: ze willen met alles wat ze doen bij de beste 10% horen. Door betere huisvesting en veel aandacht te besteden aan voeding en gezondheid, streven ze naar een productie van 11.000 kilo per ligbox in hun nieuwe stal met 280 ligboxen. De bouw van een nieuwe stal voor 100 koeien zal niet lang op zich laten wachten.<br /><em>Foto's: Guus Queisen</em>

  De gebroeders Jurgen (34) en Jeffrey (33) Conjarts uit het Zuid-Limburgse Termaar-Margraten hebben een duidelijk doel voor ogen: ze willen met alles wat ze doen bij de beste 10% horen. Door betere huisvesting en veel aandacht te besteden aan voeding en gezondheid, streven ze naar een productie van 11.000 kilo per ligbox in hun nieuwe stal met 280 ligboxen. De bouw van een nieuwe stal voor 100 koeien zal niet lang op zich laten wachten.
  Foto's: Guus Queisen

 • Een aparte melkstal naast de ligboxenstal. Achter de melkstal is nog een toekomstige uitbreiding gepland voor 100 koeien. De melkopslag vindt plaats in een Mueller melksilo van 34.000 liter.

  Een aparte melkstal naast de ligboxenstal. Achter de melkstal is nog een toekomstige uitbreiding gepland voor 100 koeien. De melkopslag vindt plaats in een Mueller melksilo van 34.000 liter.

 • De looplijnen in de stal en tussen de gebouwen zijn kort. De kalveren bevinden zich pal naast de stal.

  De looplijnen in de stal en tussen de gebouwen zijn kort. De kalveren bevinden zich pal naast de stal.

 • En het strohok pal bij de kalveren en de melkstal.

  En het strohok pal bij de kalveren en de melkstal.

 • Om een zo groot mogelijke afstand te creëren tot naburige bebouwing, is de stal zover mogelijk naar achteren op de huiskavel gebouwd en zijn de ruwvoersilo’s voor de stal geplaatst.

  Om een zo groot mogelijke afstand te creëren tot naburige bebouwing, is de stal zover mogelijk naar achteren op de huiskavel gebouwd en zijn de ruwvoersilo’s voor de stal geplaatst.

 • Bij de bouw is rekening gehouden met mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Zo is aan de zijkant een doorgang gemaakt, waardoor er mogelijk nog een stal naast kan worden gebouwd, van waaruit de koeien ook de melkstal kunnen bereiken.

  Bij de bouw is rekening gehouden met mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Zo is aan de zijkant een doorgang gemaakt, waardoor er mogelijk nog een stal naast kan worden gebouwd, van waaruit de koeien ook de melkstal kunnen bereiken.

 • De veestapel van Jurgen en Jeffrey telt momenteel 305 koeien en 185 stuks jongvee. Ze boeren op 155 hectare land. Dit jaar verwachten ze 2,8 miljoen kg melk met 4,25% eiwit en 3,55% vet te produceren. Streven is om in 2017 de grens van 3 miljoen kilo te beslechten.

  De veestapel van Jurgen en Jeffrey telt momenteel 305 koeien en 185 stuks jongvee. Ze boeren op 155 hectare land. Dit jaar verwachten ze 2,8 miljoen kg melk met 4,25% eiwit en 3,55% vet te produceren. Streven is om in 2017 de grens van 3 miljoen kilo te beslechten.

 • Uitgezonderd lokbrok in de melkcarrousel, wordt er geen samengesteld krachtvoer geleverd op het bedrijf. Voor de kuilvoersilo’s staan vijf nieuwe silo’s met daarnaast in de schuur nog plaats voor opslag van andere voeders.

  Uitgezonderd lokbrok in de melkcarrousel, wordt er geen samengesteld krachtvoer geleverd op het bedrijf. Voor de kuilvoersilo’s staan vijf nieuwe silo’s met daarnaast in de schuur nog plaats voor opslag van andere voeders.

 • Het Total Mixed Ration (TMR) wordt samengesteld uit mais, gras, sojaraap, maismeel, bietenpulp, TGC en sojahullen. Daarmee stemmen de gebroeders het voerrantsoen precies af op de behoeften van de koe. Samen met hoger diercomfort en de nieuwe stal, heeft TMR volgens Conjarts ook een duidelijk positief effect op de melkproductie.

  Het Total Mixed Ration (TMR) wordt samengesteld uit mais, gras, sojaraap, maismeel, bietenpulp, TGC en sojahullen. Daarmee stemmen de gebroeders het voerrantsoen precies af op de behoeften van de koe. Samen met hoger diercomfort en de nieuwe stal, heeft TMR volgens Conjarts ook een duidelijk positief effect op de melkproductie.

 • De broers ervaren meer rust in de stal en zien gezondere koeien, door zowel de de ruime opzet, het TMR voeren en het ontbreken van krachtvoerstations. Bij de gebroeders zelf zorgt de nieuwe stal ook voor meer rust; voorheen stonden de koeien en jongvee verspreid over drie locaties, nu staat alles bij elkaar.

  De broers ervaren meer rust in de stal en zien gezondere koeien, door zowel de de ruime opzet, het TMR voeren en het ontbreken van krachtvoerstations. Bij de gebroeders zelf zorgt de nieuwe stal ook voor meer rust; voorheen stonden de koeien en jongvee verspreid over drie locaties, nu staat alles bij elkaar.

 • In de 36-stands BouMatic Xpedia 360 IX-binnenmelkerdraaimelkstal melkt één persoon 150 koeien per uur. De keuze voor een 36-stands draaimelkstal is mede ingegeven om toekomstige groei aan te kunnen. Jurgen Conjarts: “Melkcapaciteit mag geen beperkende factor worden”.

  In de 36-stands BouMatic Xpedia 360 IX-binnenmelkerdraaimelkstal melkt één persoon 150 koeien per uur. De keuze voor een 36-stands draaimelkstal is mede ingegeven om toekomstige groei aan te kunnen. Jurgen Conjarts: “Melkcapaciteit mag geen beperkende factor worden”.

 • De 3+3-stal heeft één voergang in het midden die 20 centimeter hoger ligt dan de roosters. Dat geeft een goed overzicht over de dieren en vergemakkelijkt de dagelijkse controle.

  De 3+3-stal heeft één voergang in het midden die 20 centimeter hoger ligt dan de roosters. Dat geeft een goed overzicht over de dieren en vergemakkelijkt de dagelijkse controle.

 • De gebroeders hebben in de stal 280 Zimmerman Doro-ligboxen met Zimsoft-matrassen laten monteren. Ligcomfort en duurzaamheid gaven hierbij de doorslag.

  De gebroeders hebben in de stal 280 Zimmerman Doro-ligboxen met Zimsoft-matrassen laten monteren. Ligcomfort en duurzaamheid gaven hierbij de doorslag.

 • De koeien lopen op een Anders Beton Eco-vloer. Deze had eerst een ammoniakemissie van 7,3 kg/NH3. Op basis hiervan kregen de gebroeders een vergunning voor 280 koeien en 210 stuks jongvee. Tijdens de bouw werd de ammoniakemissie van deze vloer bijgesteld naar 5,2 kg/NH3. Dit betekende 280 x 2,1kg/NH3 minder uitstoot. Hierdoor kregen de gebroeders ruimte voor 96 extra koeien.

  De koeien lopen op een Anders Beton Eco-vloer. Deze had eerst een ammoniakemissie van 7,3 kg/NH3. Op basis hiervan kregen de gebroeders een vergunning voor 280 koeien en 210 stuks jongvee. Tijdens de bouw werd de ammoniakemissie van deze vloer bijgesteld naar 5,2 kg/NH3. Dit betekende 280 x 2,1kg/NH3 minder uitstoot. Hierdoor kregen de gebroeders ruimte voor 96 extra koeien.

Laatste reacties

 • richard3

  Fantastisch, dit is echt een 'boerderij' bedrijf, zo hoort het! Voor minder doen we het niet, topjournalisten, toch?

 • xw

  Wij hopen dat wij voor dit soort lieden niet nog meer in moeten leveren dan de 4% produktie op 05-07-2015 . Dit is al godgeklaagd. Idioot en belachelijk,meer niet. Ga nou niet roepen dat het allemaal afgunst, want wij gunnen ze de vreugde van ganser harte, maar niet ten koste van ons aub.

Of registreer je om te kunnen reageren.