Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Veel kopzorgen door te kleine melkstal

Maatschap van Beek-Peeters bouwde in 2014 een stal voor 200 melkkoeien. Onder meer met 2x14 rapid exit en emissiearme eco-vloer.

Foto

 • Lisette (47) en Adrion (52) van Beek hebben in Breda (Noord-Brabant) in maatschap een veebedrijf met 200 melkkoeien, 250 stuks jongvee en 100 hectare land (in gebruik). Twee jaar geleden liet de maatschap een ligboxenstal bouwen. Die werd snel volgezet. <em>Foto's: Bert Jansen</em>

  Lisette (47) en Adrion (52) van Beek hebben in Breda (Noord-Brabant) in maatschap een veebedrijf met 200 melkkoeien, 250 stuks jongvee en 100 hectare land (in gebruik). Twee jaar geleden liet de maatschap een ligboxenstal bouwen. Die werd snel volgezet. Foto's: Bert Jansen

 • Doordat de (proef-)stal snel werd volgezet, werd grond een nog belangrijker thema voor Van Beek. Op dit moment komt de veehouder qua mestafzet nog 58 hectare tekort. Dat is 4.800 kuub mest op jaarbasis.

  Doordat de (proef-)stal snel werd volgezet, werd grond een nog belangrijker thema voor Van Beek. Op dit moment komt de veehouder qua mestafzet nog 58 hectare tekort. Dat is 4.800 kuub mest op jaarbasis.

 • Grond wordt kortom een speerpunt voor Van Beek. Vanaf volgend jaar huurt hij al 15 hectare grond bij van een stopper. Grond die hard nodig is.

  Grond wordt kortom een speerpunt voor Van Beek. Vanaf volgend jaar huurt hij al 15 hectare grond bij van een stopper. Grond die hard nodig is.

 • Een fraai overzicht in de U-vormige stal met capaciteit voor 200 melkkoeien. Het vele licht (twee lichtstraten, open zijkanten) valt direct op. Ook de ruime strohokken, de brede looppaden en het voerhek zijn pluspunten, stelt van Beek.

  Een fraai overzicht in de U-vormige stal met capaciteit voor 200 melkkoeien. Het vele licht (twee lichtstraten, open zijkanten) valt direct op. Ook de ruime strohokken, de brede looppaden en het voerhek zijn pluspunten, stelt van Beek.

 • De koeien lopen op een emissiearme eco-roostervloer. Die is sinds 2014 telkens doorontwikkeld door de fabrikant. Er zitten wel 10 soorten kleppen onder de vloer. Telkens is wat nieuws uitgeprobeerd en als het niet werkte, werd dit direct verwijderd.

  De koeien lopen op een emissiearme eco-roostervloer. Die is sinds 2014 telkens doorontwikkeld door de fabrikant. Er zitten wel 10 soorten kleppen onder de vloer. Telkens is wat nieuws uitgeprobeerd en als het niet werkte, werd dit direct verwijderd.

 • Hier zijn 2 verschillende kleppen te zien. De nieuwste 'generatie' (rechts) hersluit optimaal als mest en urine zijn doorgelaten. De vloer bevalt sowieso goed. De beloopbaarheid is prima. De koeien hebben veel grip en rennen soms door de stal.

  Hier zijn 2 verschillende kleppen te zien. De nieuwste 'generatie' (rechts) hersluit optimaal als mest en urine zijn doorgelaten. De vloer bevalt sowieso goed. De beloopbaarheid is prima. De koeien hebben veel grip en rennen soms door de stal.

 • De Lely-mestrobot is een zorgenkindje, ondanks een sproeier voor en achter. De robot is te licht en de onderhoudskosten zijn veel te hoog. Van Beek heeft alle problemen wel een keer meegemaakt en had achteraf liever gewone mestschuiven gehad.

  De Lely-mestrobot is een zorgenkindje, ondanks een sproeier voor en achter. De robot is te licht en de onderhoudskosten zijn veel te hoog. Van Beek heeft alle problemen wel een keer meegemaakt en had achteraf liever gewone mestschuiven gehad.

 • Ventilatie en licht zijn er ruim voldoende in deze stal. De ventilatiegordijnen kunnen bijna 4 meter open.

  Ventilatie en licht zijn er ruim voldoende in deze stal. De ventilatiegordijnen kunnen bijna 4 meter open.

 • De koeien liggen in diepstrooiselboxen zonder knieboom. Zo creëren ze zelf hun ligbed, zonder obstakels. Van Beek merkt dat de dieren goed liggen en dat er veel rust in de stal is. Daarnaast zijn er nog maar weinig klauwproblemen en uierontstekingen.

  De koeien liggen in diepstrooiselboxen zonder knieboom. Zo creëren ze zelf hun ligbed, zonder obstakels. Van Beek merkt dat de dieren goed liggen en dat er veel rust in de stal is. Daarnaast zijn er nog maar weinig klauwproblemen en uierontstekingen.

 • Van Beek laat de mest scheiden door loonbedrijf Maverko in Prinsenbeek (Noord-Brabant). Dat gaat om 1.000 kuub per keer à €1.500. Dit gebeurt om de 3 of 4 maanden. De mest wordt vervolgens hier ingekuild en gaat daarna ‘koud’ de boxen in.

  Van Beek laat de mest scheiden door loonbedrijf Maverko in Prinsenbeek (Noord-Brabant). Dat gaat om 1.000 kuub per keer à €1.500. Dit gebeurt om de 3 of 4 maanden. De mest wordt vervolgens hier ingekuild en gaat daarna ‘koud’ de boxen in.

 • De 2x14 rapid exit van DeLaval gaf problemen. De koeien waren door de flinke hoogtemaat (fokkerij) te groot voor de melkstal. De dieren zaten muurvast en dat gaf veel stress en melkproductieverlies.

  De 2x14 rapid exit van DeLaval gaf problemen. De koeien waren door de flinke hoogtemaat (fokkerij) te groot voor de melkstal. De dieren zaten muurvast en dat gaf veel stress en melkproductieverlies.

 • De koeien lieten de melk niet goed ‘vallen’. Bijna de helft van de veestapel molk onregelmatig uit. Zodoende was de gemiddelde productie op het slechtste moment maar 29 liter (nu weer 35 liter). Ook de tepelvoering was niet goed (te veel kopvacuum).

  De koeien lieten de melk niet goed ‘vallen’. Bijna de helft van de veestapel molk onregelmatig uit. Zodoende was de gemiddelde productie op het slechtste moment maar 29 liter (nu weer 35 liter). Ook de tepelvoering was niet goed (te veel kopvacuum).

 • Op een bepaald moment waren er liefst 5 tot 6 koeien die niet (goed) uitmolken. Voor die dieren gebruikte Van Beek een hormoon zodat ze de melk toch lieten vallen. Nu is er nog één probleemgeval.

  Op een bepaald moment waren er liefst 5 tot 6 koeien die niet (goed) uitmolken. Voor die dieren gebruikte Van Beek een hormoon zodat ze de melk toch lieten vallen. Nu is er nog één probleemgeval.

 • In het begin vreesde van Beek even dat hij de melkstal flink moest aanpassen en dat hij er noodgedwongen een ruimer opgezette 2x13 van moest maken. Maar uiteindelijk werd de melkstal in de uitloop 10 centimeter verlengd. Dat bood soelaas.

  In het begin vreesde van Beek even dat hij de melkstal flink moest aanpassen en dat hij er noodgedwongen een ruimer opgezette 2x13 van moest maken. Maar uiteindelijk werd de melkstal in de uitloop 10 centimeter verlengd. Dat bood soelaas.

 • De melkstal werd aan de uitloopkant rechts verlengd. Aan de linkerkant moet dit nog gebeuren. Van Beek is verbaasd dat melkstallen op technisch vlak continue doorontwikkeld worden, maar dat er niet naar de ontwikkeling van koeien zelf wordt gekeken.

  De melkstal werd aan de uitloopkant rechts verlengd. Aan de linkerkant moet dit nog gebeuren. Van Beek is verbaasd dat melkstallen op technisch vlak continue doorontwikkeld worden, maar dat er niet naar de ontwikkeling van koeien zelf wordt gekeken.

 • De koeherkenning noteerde in het eerste jaar ook veel storingen. Pas nu is de boel echt op orde. De nazorg van de fabrikant kon ook beter, stelt Van Beek.

  De koeherkenning noteerde in het eerste jaar ook veel storingen. Pas nu is de boel echt op orde. De nazorg van de fabrikant kon ook beter, stelt Van Beek.

 • Van Beek koos voor ruime strohokken. Hier is plek voor 5 koeien. Aan de andere kant van de melkstal bevindt zich de separatieruimte. Daar zijn 9 boxen.

  Van Beek koos voor ruime strohokken. Hier is plek voor 5 koeien. Aan de andere kant van de melkstal bevindt zich de separatieruimte. Daar zijn 9 boxen.

 • Het oude staldeel loopt direct over in de nieuwe stal uit 2014. Hier is een deel van het jongvee gehuisvest.

  Het oude staldeel loopt direct over in de nieuwe stal uit 2014. Hier is een deel van het jongvee gehuisvest.

Laatste reacties

 • koestal

  Het is lastig om de melkstal te bouwen of verbouwen ,als het melken ook nog door moet gaan

 • Jan van het Zand

  Hoe bevalt de disco boven de melkstal?
  Of is het toch een kantoor of vergaderruimte geworden, Adrion en Lisette?

Of registreer je om te kunnen reageren.